12 неща, от които бебето няма нужда

2 коментара0/5

Като безкрайно отдадени бъдещи и настоящи родители, мнозина от вас се впускат в безкрайни покупки за малкия човек и обсебват целия му свят. А всъщност бебето има нужда от толкова малко неща...

12 неща, от които бебето няма нужда
12 неща, от които бебето няма нужда

Ето кои са най-често допусканите грешки на родителите или иначе казано от какво бебето няма нужда:

Да го гушкате всеки път, когато плаче или има колики - няма как да сте безразлични към детския плач, но не скачайте всеки път като опарени, когато бебето заплаче. Изчакайте малко, защото бебето може само да се успокои, и само ако то продължава неистово да плаче, го прегърнете и успокойте. 

Как да постъпите, когато бебето плаче? >>>
Кошмарните колики - как да ги преборим? >>>

Да му говорите на бебешки език - почти всички родители се вдетеняват покрай децата си и започват да му "гукат", с което обаче не обогатяват речника му и не стимулират проговарянето. 

Първата дума на вашето дете >>>
Проговаряне на детето >>>

Да изпадате в паника за най-малкото нещо - бебето усещат и буквално се заразяват от настроенията ви. Ето защо не изпадайте в паника за най-малкото нещо (когато бебето има температура, плаче, удари се и т.н.), защото емоционалното ви състояние автоматично ще се предаде на детето, с което опитите ви да го успокоите всъщност ще имат точно обратния ефект.

Как бебето изразява чувствата си? >>>

Да спи при вас - постоянното притеснение дали бебето е добре кара родителите, особено през първите месеци, да слагат бебето да спи не само при тях в спалнята, но дори и в леглото между мама и тате. Това обаче пречи на развиването на самостоятелност и детето, което ще се превърне в проблем както за вас, така и за него в бъдеще.

За и против бебето да спи при родителите? >>>

Да спи с възглавница - бебето няма нужда от нея, дори тя може да е опасна за правилното му развитие, както и да крие риск от задушаване, ако е твърде мека и главата на бебето потъва в нея.

Да вършите неща вместо него, с които то се справя и само - често родителите изземат функциите на детето и се впускат в демонстрации какво може да прави то. А всъщност трябва да действате по точно обратния начин - да не се месите в делата на бебето, да го стимулирате да научава нови неща и да практикува тези, които вече знае. И не го коригирайте постоянно, това може да намали интереса му и желанието му да прави каквото и да било.

12 неща, от които бебето няма нужда

Куп играчки, залъгалки, бебешки мебели, дрехи, обувки и т.н. - още преди раждането, както и след това, родителите пръскат куп пари за бебешки артикули в стремежа си бъдещия им наследник да си има всичко. А резултатът обикновено е такъв, че бебето използва и се нуждае от около една трета от всички покупки.

Да го водите за ръце - в желанието си да проходи по-рано, по-бързо и да не пада и да се удря, родителите често жертват кръста си, водейки постоянно детето за ръце. Така обаче не му помагате да се научи да пази само равновесие и да разчита на себе си, докато върви. 

От пълзене към прохождане на бебето >>>

Обици - много майки слагат обици на детето си още докато е на няколко месеца, било, за да покажат, че е момиче, или пък, за да няма детето за в бъдеще неприятен спомен от тази процедура.

Бебетата - без обици >>>

Да го храните по часовник - не дръжте бебето гладно, когато му се яде, и не го тъпчете тогава, когато е сито.

Кърмене по час или според нуждите на бебето? >>>
Кърмене на поискване или с режим? >>>

Да спи по часовник - точно като при храненето и сънят не винаги се случва като по учебник. Съобразете се с нуждите на дете си и му създайте негов собствен режим на сън.

От колко сън се нуждае бебето? >>>
Детето и следобедния сън >>>

Да го навличате - основно притеснение на младите майки е бебето да не се простуди. И точно това, често излишно, притеснение кара майките да навличат децата си в топло време, което води до прегряване и образуване на обриви.

07.07.2014/Ели Йорданова


 

2 коментарaДобави коментар »

emi2012

От emi201207.07.2014, 13:46 ч.

Много вярно.... Бебето има нужда от толкова малко неща!!! ОБИЧ И НЕЖНА ПРЕГРЪДКА!!! Супер съвети!!!

Виж всички коментари за "12 неща, от които бебето няма нужда".

Още от "Бебе"

Как да държите бебето?

Как да държите бебето?

Нaвярно ви иде от радост постоянно да гушкате бебето си, но преди да го обсипете с физическа любов, ето няколко съвета как е правилно да държите бебето.

Захранване на бебето – с какво да започнете?

Захранване на бебето – с какво да започнете?

Когато детето ви е готово за захранване, идва въпросът как е правилно да се случи това. Ето с какво и как да захраните бебето.

Какво може да прави бебето на годинка?

Какво може да прави бебето на годинка?

Бебетата растат като гъби и бързо усвояват нови и нови номера. А какво може да прави бебето ви на годинка и развива ли се наравно с връстниците си?