12 неща, от които бебето няма нужда

2 коментара0/5

Като безкрайно отдадени бъдещи и настоящи родители, мнозина от вас се впускат в безкрайни покупки за малкия човек и обсебват целия му свят. А всъщност бебето има нужда от толкова малко неща...

12 неща, от които бебето няма нужда
12 неща, от които бебето няма нужда

Ето кои са най-често допусканите грешки на родителите или иначе казано от какво бебето няма нужда:

Да го гушкате всеки път, когато плаче или има колики - няма как да сте безразлични към детския плач, но не скачайте всеки път като опарени, когато бебето заплаче. Изчакайте малко, защото бебето може само да се успокои, и само ако то продължава неистово да плаче, го прегърнете и успокойте. 

Как да постъпите, когато бебето плаче? >>>
Кошмарните колики - как да ги преборим? >>>

Да му говорите на бебешки език - почти всички родители се вдетеняват покрай децата си и започват да му "гукат", с което обаче не обогатяват речника му и не стимулират проговарянето. 

Първата дума на вашето дете >>>
Проговаряне на детето >>>

Да изпадате в паника за най-малкото нещо - бебето усещат и буквално се заразяват от настроенията ви. Ето защо не изпадайте в паника за най-малкото нещо (когато бебето има температура, плаче, удари се и т.н.), защото емоционалното ви състояние автоматично ще се предаде на детето, с което опитите ви да го успокоите всъщност ще имат точно обратния ефект.

Как бебето изразява чувствата си? >>>

Да спи при вас - постоянното притеснение дали бебето е добре кара родителите, особено през първите месеци, да слагат бебето да спи не само при тях в спалнята, но дори и в леглото между мама и тате. Това обаче пречи на развиването на самостоятелност и детето, което ще се превърне в проблем както за вас, така и за него в бъдеще.

За и против бебето да спи при родителите? >>>

Да спи с възглавница - бебето няма нужда от нея, дори тя може да е опасна за правилното му развитие, както и да крие риск от задушаване, ако е твърде мека и главата на бебето потъва в нея.

Да вършите неща вместо него, с които то се справя и само - често родителите изземат функциите на детето и се впускат в демонстрации какво може да прави то. А всъщност трябва да действате по точно обратния начин - да не се месите в делата на бебето, да го стимулирате да научава нови неща и да практикува тези, които вече знае. И не го коригирайте постоянно, това може да намали интереса му и желанието му да прави каквото и да било.

12 неща, от които бебето няма нужда

Куп играчки, залъгалки, бебешки мебели, дрехи, обувки и т.н. - още преди раждането, както и след това, родителите пръскат куп пари за бебешки артикули в стремежа си бъдещия им наследник да си има всичко. А резултатът обикновено е такъв, че бебето използва и се нуждае от около една трета от всички покупки.

Да го водите за ръце - в желанието си да проходи по-рано, по-бързо и да не пада и да се удря, родителите често жертват кръста си, водейки постоянно детето за ръце. Така обаче не му помагате да се научи да пази само равновесие и да разчита на себе си, докато върви. 

От пълзене към прохождане на бебето >>>

Обици - много майки слагат обици на детето си още докато е на няколко месеца, било, за да покажат, че е момиче, или пък, за да няма детето за в бъдеще неприятен спомен от тази процедура.

Бебетата - без обици >>>

Да го храните по часовник - не дръжте бебето гладно, когато му се яде, и не го тъпчете тогава, когато е сито.

Кърмене по час или според нуждите на бебето? >>>
Кърмене на поискване или с режим? >>>

Да спи по часовник - точно като при храненето и сънят не винаги се случва като по учебник. Съобразете се с нуждите на дете си и му създайте негов собствен режим на сън.

От колко сън се нуждае бебето? >>>
Детето и следобедния сън >>>

Да го навличате - основно притеснение на младите майки е бебето да не се простуди. И точно това, често излишно, притеснение кара майките да навличат децата си в топло време, което води до прегряване и образуване на обриви.

07.07.2014/Ели Йорданова


 

2 коментарaДобави коментар »

emi2012

От emi201207.07.2014, 13:46 ч.

Много вярно.... Бебето има нужда от толкова малко неща!!! ОБИЧ И НЕЖНА ПРЕГРЪДКА!!! Супер съвети!!!

Виж всички коментари за "12 неща, от които бебето няма нужда".

Още от "Бебе"

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

Биберонът винаги е бил с противоречива слава - има родители, които неодобряват употребата му, но се наслаждават на минутите спокойствие, които им подарява, други тотално го заклеймяват, трети не могат без него.

Какво е защитна мрежа при новородените?

Какво е защитна мрежа при новородените?

Чували ли сте, че новородените се раждат с изградена биозащитна мрежа срещу някои заболявания? Вижте какво представлява защитната мрежа при бебетата и какво е нейното действие върху детското здраве.

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Още от раждането може да осигурявате всекидневен контакт на бебешката кожа до свеж въздух, като взимате необходимите мерки, разбира се.