6 причини да спите заедно с бебето

0 коментара0/5

Разберете кои са предимствата както за бебето, така и за родители от съвместния сън:

6 причини да спите заедно с бебето
 © iStock

Учи да се справя по-лесно със стреса

Когато бебето е оставяно само в стаята и не му се обръща внимание дори когато плаче, не само не му помагаме да стане по-самостоятелно, а му причиняваме стрес, който влияе негативно на целия организъм. Изследвания по темата сочат, че продължителният плач действа върху ендокринната система на бебето. Безразличието в такива моменти може да бъде опасно, тъй като нивата на кортизол се покачват, а през първите месеци от живота на бебето, това може да повлияе върху развитието на други системи в организма му.

Доказано е, че постоянният физически контакт, честото прегръщане и вниманието, което получава едно бебе, му помагат да се развие пълноценно и да се справя по-лесно със стресовите ситуации като възрастен.

Добави описание

Прави детето по-щастливо

Децата, които спят с мама и татко, според различни проучвания, имат повече рецептори, които стимулират отделянето на серотонин – хормонът на щастието, докато отдалечаването от родителите още в ранна възраст намалява количеството на тези рецептори.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какъв е цикълът на сън при бебето? >>>

Подобрява качеството на съня

Когато детето е оставено да спи само, неговият сърдечен ритъм се ускорява и вследствие на това, то се буди по-често. Контактът с родителите, от друга страна, подобрява качеството и продължителността на съня не само на детето, но и на мама и татко, които не са принудени да стават и успяват да си починат ефективно.

Добави описание

Намалява риска от внезапна смърт на новороденото

Близо до мама и татко, сънят на бебета е по-лек, а Делта-фазите, които представляват дълбокия стадии на съня, намаляват. Това от своя страна играе превантивна роля срещу внезапната смърт на новороденото. По време на Рем-фазата на съня - стадия, в който сънуваме, се наблюдава висока концетрация на кислород в кръвта, която прави по-ефективни реакциите на събуждане в случай на респираторни заболявания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тест на Апгар – първият изпит на новородените >>>

Увеличава периода на кърмене

Споделянето на едно легло или стая с бебето може да удължи периода на кърмене. Това е добра стратегия за работещите майки или за онези, които са на път да се върнат на работа. Близостта на детето до майката по време на сън води до големи физически и психологически ползи и за двамата.

Добави описание

Подпомага изграждането на здрава имунна система

Спането с мама увеличава броя на нощните хранения на бебето. По този начин детето приема по-голямо количество от полезните вещества, които се съдържат в майчиното мляко и вследствие имунната му система се усилва.

10.04.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 причини да спите заедно с бебето".

Още от "Бебе"

Цветята като алергени навън и у дома

Цветята като алергени навън и у дома

Децата с алергия или предразположените към нея са особено чуствителни към ароматите и миризмите у дома.

До кога е нормално да се кърми?

До кога е нормално да се кърми?

Нормално ли е 4,5,8-годишни деца да бъдат кърмени? Има много такива случаи. Но полезно или вредно е кърменето в толкова късна възраст?

Бебетата,  да ги опознаем по-добре

Бебетата, да ги опознаем по-добре

Бебетата носят не само много радост и щастие у дома, но те въплъщават и нашето безсмъртие. Колкото по-добре ги опознаем, толкова по-добре ще се грижим за тях.