7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

0 коментара0/5

Биберонът винаги е бил с противоречива слава - има родители, които неодобряват употребата му, но се наслаждават на минутите спокойствие, които им подарява, други тотално го заклеймяват, трети не могат без него.

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона
7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона © iStock

Универсални правила за употребата на биберона няма, но максималната информираност по темата може да ви помогне сами да решите как да постъпите. Ето защо ви предлагаме един списък с най-важните неща, които всеки родител трябва да знае за биберона:

От какъв материал е изработен биберона?

Бибероните се изработват от два вида материал – силикон и гума. Силиконовият биберон е синтетичен, хипоалергенен, прозрачен и без миризма. Той е по-подходящ за първите месеци след раждането, тъй като материалът няма да се промени, от ежедневната стерилизация. Когато обаче на детето започнат да му никнат първите зъбки е по-добре да смени силиконовия биберон с гумен, тъй като има опасност, да отхапе и погълне парченца от силикона.

Гуменият биберон е натурален продукт – мек, еластичен и порест, но за разлика от силиконовия, поглъща повече миризми и съответно се замърсява по-бързо. Този вид е подходящ след 5-6 месец, когато проблемите с хигиената вече не са толкова опасни и детето развива дъвкателния си апарат.

Да се опознаем с новороденото >>>

Формата на биберона

Има различни форми и всяко дете има собствено предпочитание. Въпреки това има три основни вида, които отново се свързват с конкретната възраст на бебето.

Класическият биберон, който е с кръгла форма, е предпочитан от новородените, защото наподобява майчиното зърно. Другите два вида – биберонът тип капка и анатомичния биберон са за по-големите, тъй като специфичната им извивка в основата пасва между небцето и езика на бебето.

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

Хигиена на биберона – нужна ли е стерилизация?

Докато бебето навърши 6 месеца, биберонът трябва да бъде стерилизиран поне веднъж на ден или всеки път, когато падне на земята. Това е необходимо тъй като новородените нямат здраво изградена имунна система и рискът от развиване на стомашно-чревна инфекция е голям. Ако биберонът падне  у дома или върху чиста повърхност е достатъчно да се измиете с вода. След като премине кричната 6-месечна възраст, стерилизацията може да отпадне напълно.

Кога да започнем да даваме биберон?

Ако бебето е износено нормално и родено в термин, педиатрите препоръчват биберонът да започне да се използва между 4-та и 6-та седмица, когато кърменето се е нормализирало. Съществуват и други изследвания и теории, които считат, че ранното използване на биберон нарушава процеса на кърмене. Тъй като няма единодушие по въпроса, по-голямата част от учените препоръчват да се започва след първия месец и само, ако майката няма проблеми с кърменето.

10 съвета как да приспите бебето >>> 

Биберонът предпазва ли бебето от СДВС?

Научни изследвания посочват, че рискът от Синдром на внезапната детска смърт, който се проявява най-често между третия и шестия месец, намалява в случай, че детето заспива с биберон в устата. Според експертите, всъщност СВДС е причинен от невъзможността на бебето да се събуди. Този проблем е придружен от епизоди на апнея (спиране на дишането), което води до респираторен арест. Употребата на биберон подобрява способността за събуждане в случай на апнея. Положителният ефект на биберона е продължителен, тъй като след като бъде махнат от устата на вече заспалото бебе, сумактелният механизъм продължава да действа.

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

До каква възраст се използва?

Съществува ли правилен момент, в който да се разделите с биберона? Педиатрите са на мнение, че след 10-тия – 12-тия месец недостатъците от употребата на биберон надделяват над ползите му, особено ако се ползва често. Един от първите рискове е детето да развие отит. Смята се, че продължителното смучене може да ускори секретирането в евстахиевата тръба, което от своя страна да доведе до заболяването. Що се отнася до влиянието му върху зъбите, според учените биберонът не е вреден през първите 24 месеца от живота на детето.

Биберонът – лош навик?

Дали биберонът ще се превърне в лош навик зависи от честотата на употреба му. Ако научим детето да го смуче всеки път, когато започне да плаче, като успокоително средство, което не решава проблема, който първоначално е предизвикал плача, а само го отлага, рискуваме детето да стане зависимо от биберона, тъй като в него вижда отговор на своето желание.

Ако обаче използваме биберона с мярка, за да помогнем на бебето да се успокои, тогава той се превръща в приятел не само на майката, но и на детето.

01.08.2016/Боряна Харлова

Още от "Бебе"

Оригване, колики и повръщане при бебето

Оригване, колики и повръщане при бебето

Всяко пето новородено страда от колики, голяма част от бебетата повръщат след хранене, а оригването е повече от задължително, за да предотвратите проблема с повръщането. Това са типични бебешки проблеми, които не трябва да ви притесняват.

От колко сън се нуждае бебето?

От колко сън се нуждае бебето?

С появата на бебето започват и безсънните нощи на родителите, както и уговорките кой е на ред да стане в 3 през нощта, за да приспи детето. А въпросът, който вълнува всеки родител, е до кога ще продължава това и от колко сън се нуждае бебето?

Отбиване на бебето

Отбиване на бебето

Решението да спрем да кърмим детето и да го отбием напълно не е толкова просто, колкото изглежда.