Бебето обича нежните движения

0 коментара0/5

На почти всеки родител се е случвало да изпусне нервите си в желанието да успокои плачещото бебе. Бруталното му разтърсване обаче може да доведе до умствени увреждания и тежки последици.

Бебето обича нежните движения

 

Среднощен епизод - майката и бащата са уморени от деня, вече са приключили със служебните и домашните задължения и искат да се отдадат на почивка.

Бебето има други планове - сънят му е неспокоен, то има желание да види любимите лица на създателите си и да чуе как му говорят.

Започва рев, чиято сила е право пропорционална на привидното родителско безразличие. Сцената достига кулминацията си, когато майката или бащата нахълтва при детето, вдига го и нервно го раздрусва, смятайки, че така ще го накара да спре.

През първите месеци бебето не може да държи главата си изправена, тя е прекалено тежка и представлява 15% от общата телесна маса.

Вратлето не е достатъчно мускулесто, главата се разклаща силно при енергичното разтърсване и това може да доведе до сблъсък на мозъка с черепната кутия, а кръвоносните съдове по повърхността му да се разкъсат. Появата на специфични кръвоизливи е риск за тежки мозъчни увреждания и дори смърт - веднага след бруталното движение или няколко дни по-късно.

Тревожни признаци са пребледняването и отпускането на бебето, блуждаещият му поглед, конвулсиите, затрудненото дишане.

Канадско проучване сочи, че сред бебетата, приети в болница след такива домашни инциденти, 10 до 20% не преживяват травмата, а 60% остават с неврологични или зрителни проблеми. Някои от тези, които остават без непосредствени последствия, по-късно имат трудности в ученическа възраст.

Синдромът на разтърсеното бебе се диагностицира с преглед на очното дъно или със скенер, на който се виждат кръвоизливите.

  • Логично е да се запитаме защо се стига до такива инциденти?
  • Чудовища ли са родителите, които ги предизвикват?
  • Какво е социалното им положение?

Всъщност всеки родител може да изпадне в подобна ситуация.

Такива инциденти се появяват във всички социални среди. Три четвърти от случаите са предизвикани от бащите. Но и детегледачката може да допусне такъв инцидент. Често хора с висока степен на образование се оказват неподготвени за простите, всекидневни нужди на детето. Други пък стават жертва на стреса и загубват способността да контролират импулсивността си.

Бебето обича нежните движения

Детският плач може да отключи у тях агресивността, натрупана в професионалния и обществения живот.

Да бъдем информирани!!! Най-важното е да знаем какви са последствията за бебето от такива брутални движения още преди то да се появи на бял свят. В много страни се провеждат курсове за бременни, на които се обяснява кои действия са вредни за детето и как може и трябва да бъде овладяна нервността в общуването с него.

Полезно е бъдещите родители да знаят, че не всички бебета са вечно и прелестно усмихнати и че е напълно нормално да плачат настоятелно и изнервящо.

При силна непоносимост и невъзможност за контрол най-доброто решение е детето да бъде изведено на разходка.

Никой от нас не е застрахован от брутален жест срещу бебето, но информираността за опасностите може да ни спре навреме.

Опасни игри

Подхвърлянето на бебето във въздуха u подрусването му на коленете ни са любими занимания на много родители.

Опасни ли са те? Да, ако бебето не е навършило три месеца.

Докато не е започнало да държи главата си изправена, тези игри са неподходящи. Още повече, че е трудно да се преценени силата на движенията, която може да доведе до неприятни последици.

Погрешна реакция

Случва се някои родители, уплашени от вероятността за внезапна смърт при кърмачетата, да разтърсят бебето си, за да го „събудят". Това е напълно погрешно. Неуместни са и резките плесници, в случай че на детето му е прилошало.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Бебето обича нежните движения".

Още от "Бебе"

Майчиното мляко

Майчиното мляко

Майчиното мляко е любима и за даден период дори задължителна част от дневното меню на бебето. Утвърдено като здравословна и питателна храна за новородените, майчиното мляко крие в себе си значителни количества полезни вещества.

Кога бебето е готово да...

Кога бебето е готово да...

Бебето бързо расте и се променя. Дали обаче детенцето ви е достатъчно голямо, за да промените някои от навиците му и да му помогнете да усвои нови умения, ще разберете от долните редове.

Проблемна кожа при бебетата

Проблемна кожа при бебетата

Причините за проблемната кожа при бебетата могат да бъдат много и различни, а най-често симптомите са сухота, зачервяване и сърбеж.