Числата на бебето

0 коментара0/5

Ако досега не сте си падали по математиката, с раждането на първото ви дете ще навлезете много по-навътре в тази дисциплина, отколкото някога сте си мислили. Сън, хранене, къпане... всичко около бебето през първите му месеци е свързано с числа.

Числата на бебето
Числата на бебето

Още с раждането си бебето бива претеглено и измерено, като в голяма степен от мерките зависи дали бебето е здраво. Ако пък бебето е с телесна маса под 2500 г. и дължина от 35 до 45 см., то се счита за недоносено. А при многоплодната бременност бебетата се смятат за недоносени, ако тежат по-малко от 1800 г. В тези случаи се налага поставянето на новороденото в кувьоз, докато не наддаде достатъчно....

Колко голямо е бебето при раждане? >>> 

Сънят на бебето в числа

Достатъчният сън е особено важен за растежа на бебето, както и за това то да бъде енергично и щастливо. Новородените обикновено спят средно по 15/20 ч. на денонощие, като часовете намаляват с порастването на детето. Важно е да следите дали бебето спи добре и достатъчно часове за възрастта си.

От колко сън се нуждае бебето (ТАБЛИЦА)? >>>
Детето и следобедния сън >>>

Добави описание

Защо са важни мерките на бебешката глава?

Става въпрос за т.нар. фонтанела, от чийто размер и бързина на затваряне зависи здравето на бебето. Мерки, различни от нормалните може да са индикатор за рахит или микроцефалия. Ето защо е важно редовно да измервате обиколката на бебешката глава и да си водите статистика, с която да е запознат педиатъра ви. Нормално обиколката на главата на бебето нараства с по 1 см на месец.

Фонтанела – какво трябва да знаете за нея? >>> 

Колко често да се храни бебето?

Тук въпросът опира до това дали майката трябва да храни бебето, спазвайки строги часове, или да се води от нуждите на бебето. Обикновено новородените се нуждаят от около 10-15 хранения на денонощие, но всичко е строго индивидуално. Ако бебето е гладно, не бива да му отказвате храна, чакайки часа за хранене, а ако пък не иска да яде, не го насилвайте.

Кърмене по час или според нуждите на бебето? >>> 
До кога е нормално да се кърми? >>> 

Числата са особено важно и когато става въпрос за избор на детски обувки. От тях зависи правилния растеж на детското стъпало, походката и стойката на детето. 

Как да изберете подходящи детски обувки? >>>

16.02.2015/Ели Йорданова

Още за: бебе

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Числата на бебето".

Още от "Бебе"

Бебетата – без обици

Бебетата – без обици

Лекарите съветват майките да не пробиват дупки за обички на ушите на бебетата.

Как бебето изразява чувствата си?

Как бебето изразява чувствата си?

Децата са вулкан от емоции, които непредсказуемо изригват и стихват. Още от раждането си бебето изпитва и изразява чувства, показва привързаност, но по свой начин. От вас се изисква да се научите да разбирате бебешкия език на тялото.

Соевата диета – да или не

Соевата диета – да или не

Някои деца с непоносимост към кравето мляко не винаги имат алергия към белтъка на кравето мляко. Това понякога може да се дължи на непоносимост към лактозата или т. нар. “млечна захар”.