Да се опознаем с новороденото

0 коментара0/5

Малкото човече вече е у дома. Предстоят ви толкова взаимни вълнуващи моменти и полезни уроци. Какво трябва да знаете, когато сте с новороденото вкъщи?

Да се опознаем с новороденото
Да се опознаем с новороденото © Сн.: iStock.com

Повечето умения на новороденото бебе са спонтанни (рефлекторни).

Когато бебчо е гладен или недоволен, автоматично започва да плаче. Явно съветът: „първо помисли, после действай“не е валиден за новородените :).

 

ОТКРИЙ МЕ!

Способността към обостреното възприемане на миризмите се развива едновременно и при теб, и при бебето. Новороденото не само различава гласа на своята майка сред множество други, но и я „намира“ по нейната миризма.
Любопитно е следното изследване: бебета на 6 дни са били поднесени към гърдите на няколко майки, но всяко едно от тях е засукало единствено от своята, независимо дали тя е имала повече, или по-малко мляко. Способността да разпознават своето мъниче по миризмата притежават и майките. По този начин дори незрящите жени познават рожбите си.

 

ПАРАЛЕЛНО „ОБУЧЕНИЕ“

Опитай се да се поставиш за миг на мястото на мъничето: „Аз плача и ме вземат на ръце. Продължавам да плача и ми дават да ям. Отново плача, когато ме оставят сам и пак ме гушват.“ След нееднократни повторения на подобни сигнали и следващите ги реакции в съзнанието на детето се формира въображаем образ или картина, изобразяващ именно това, което следва да очаква в резултат на своя плач. Или в съзнанието на бебето се ражда образ, съдържащ отговор на неговите потребности. Специалистите наричат тези картинки схеми. Колкото повече са те, толкова по-добре се развива разумът на детето. В случая изходният рефлекс – плачът прераства в мислене или в когнитивен процес.

 

Вижте също:

Първи дни с бебето у дома>>>

Как да постъпите, когато бебето плаче?>>>

 

КОГАТО ОБЩУВАШ С МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ, Е ДОБРЕ ТВОИТЕ МИСЛИ ДА ИЗПРЕВАРВАТ ДЕЙСТВИЯТА ТИ.

„Дали е гладно? Но аз го нахраних преди малко. Може би иска просто да го гушна.“ Колкото по-често се занимаваш с подобна „гимнастика“ на ума, толкова по-бързо ще се научиш интуитивно да разбираш от какво се нуждае и ще постъпваш почти рефлекторно, т.е. ще действаш, преди да мислиш.
Развивайки постоянно общуването с мъничето (връзката „сигнал – отговор“) скоро ще постигнете пълна хармония. Когато „обучението“ протича паралелно и резултатите са налице – в съзнанието на детето постоянно се увеличават прекрасните картинки на възможните взаимодействия, а ти си все по-отзивчива и бърза в реакциите си.

Важно е да разбираш какво иска бебето – така у него се изгражда доверието към теб, а то се научава да формулира своите потребности по начин, който обкръжаващите бързо да разбират. Така 9-месечното човече протяга към теб ръце и очаква да го вземеш. Освен това в съзнанието му възниква и образ-картинка: „Взе ме и да си поиграем“. А ти напълно разбираш безсловесната молба и си готова да отговориш на сигнала, нали?

Да се опознаем с новороденото

ВЗАИМНО СЪВЪРШЕНСТВО

Образите се раждат не само в главата на детето, което очаква да му помогнеш. Родителите също изграждат образи на неговите потребности. Така се осъществяват невидимите връзки от детското съзнание към майчиното и обратното.

Какво се случва, ако не реагираш на очакванията на мъничето?

Тогава то не знае какъв отговор да очаква и не може да създаде своя образ-картинка. А ти просто сама ще си се лишила от красивото чувство да разбираш своето съкровище. Колкото по-малко отгатват мислите си майката и малкото, толкова по-сигурна е дистанцията между тях в бъдеще.
Не се притеснявай, че може да не реагираш правилно на сигнала на малкото човече. Например то плаче и ти решаваш, че е гладно. Но се оказва че не е това, плачът продължава...

Просто бъди търпелива!

Премини целия си „списък“ на възможните причини за плача. Най-важното е, чрез своите действия да покажеш на детето, че не си безразлична към неговите потребности. Напротив, винаги си готова да му помогнеш. Само така то ще се чувства сигурно и уверено, а ти - полезна и компетентна.
Струва си взаимно да си подарите още радост и усмивки, нали?

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Да се опознаем с новороденото".

Още от "Бебе"

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Още от раждането може да осигурявате всекидневен контакт на бебешката кожа до свеж въздух, като взимате необходимите мерки, разбира се.

Как да кръстим детето си?

Как да кръстим детето си?

Няма родител, който не се е замислял по този въпрос. Едни спорят месеци наред, други правят проучвания със значението на различните имена, трети знаят как ще се казва детето им още преди да са го запланували.

Бебешки обриви

Бебешки обриви

Бебетата, особено новородените, са изключително податливи на обриви, които в най-честия случай не са повод за притеснение и отшумяват от само себе си. И все пак има подходяща бебешка козметика, с която да ускорите изчезването на обрива.