Детето има щръкнали уши – как да се справим без хирургическа намеса

1 коментар0/5

Изпъкналите уши са източник на дискомфорт не само при децата, но и при възрастните. Ако бъдат взети преждевременно мерки, проблемът може да бъде решен и без да се прибягва до операция. Ето и всичко, което трябва да знаете за щръкналите уши:

Детето има щръкнали уши – как да се справим без хирургическа намеса
 © Архив

Изпъкналите ушите са аномалия, която специално при децата, може да доведе до ниско самочувствие и много други психологически проблеми. Външните уши са първият орган на тялото, който достига пълния си размер още в детството. Затова, в ранните години от живота на детето, те са особено забележими.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тест на Апгар – първият изпит на новородените >>>

Така се превръщат в сериозен източник на дискомфорт, който преследва децата и в зряла възраст. Този проблем в повечето случаи се изявява, когато е налице хрущялен дефект появил се по време на вътрематочното развитие на бебето. Тогава хрущялът на ушната мида има тенденция да остане по-твърд, и създава по-голямо пространство между врата и ухото.

Това е често срещан проблем, който обикновено засяга и двете уши, по-рядко само едното. В общия случай хирургичната интервенция е предпочитан вариант, особено при възрастните, когато ухото вече се е развило и не може да му се повлияе по друг начин. 

При наличие на такъв проблем най-голяма вероятност за безоперативно коригиране има, когато се предприемат мерки преди детето да навърши 6 месеца.

Ето защо е важно това състояние да се забележи още в най-ранна възраст, за да се предприемат необходимите мерки.

Какви са причините за изпъкналите уши?

Добави описание

Има две основни причини за появата на изпъкналите уши. Едната от тях е предаване по наследство. Това означава, детето, родено с щръкнали уши, да има свой близък роднина със същия проблем. В тези случаи трудно може да се повлияе върху състоянието на детето без хирургическа намеса. Понякога може да бъде и дефект в развитието, докато плодът е още в утробата. В такива случаи огъването може да се преодолее по-лесно с израстването.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дали детето ми не изостава в развитието си? >>>

Средства за справяне с проблема

Докато детето е още малко и се развива има определени средства, които могат  да коригират  отчасти проблема. Разбира се, те са ефективни в различна степен според конкретния случай.

  • Тъй като хрущялът на ухото е мек по време на първите шест месеца от живота на бебето, леката издатина често се изостря, когато ухото е огъвано многократно. За това при кърмене, майките следва да внимават за позицията на главата на детето им, за да избегнат евентуално огъване.
  • Един от най-популярните методи за лечение е поставянето на стегната лента върху главата на бебето. Тя трябва да е достатъчно широка за да обхваща плътно ушите и да ги държи плътно назад, така че с времето, да не бъде възможно огъването на хрущяла, докато той се развива.  За да има видим резултат, носенето на такъв тип ленти, трябва да започне още при първите съмнения за изпъкване и да продължи поне докато навърши 1 година.
  • Други ефективни средства са предлаганите в търговската мрежа лепенки и шини за корекция, чиято цел отново е хрущяла на ухото да бъде задържан максимално близо до тила. Те са безболезнени и не пречат на ежедневието на детето. Важно е обаче, родителите да действат търпеливо, тъй като коригирането на този проблем отнема време. Ако обаче се вземат мерки навреме и се извършват ежедневно, има голяма вероятност за пълното премахване на този проблем.

1 коментарДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka30.01.2017, 09:52 ч.

Имах такъв проблем с моята дъщеря. По съвет на майка ми предприех следното: непрекъснато - дори и нощем, я поставях да спи не по гръб, а на една страна, като внимавах да редувам равномерно и двете половини. Когато беше...

Виж всички коментари за "Детето има щръкнали уши – как да се справим без хирургическа намеса".

Още от "Бебе"

Нова година, нов късмет, ново бебе

Нова година, нов късмет, ново бебе

Новата година провокира мисли за нови амбиции, цели, планове, сред които може да попадне и едно ново бебе. Решението да си имате бебе е важна крачка в живота, която ще ви донесе радост и веселие. Всяко бебе е дар от Бог и е късмет за всяко семейство.

Кога бебето е готово да...

Кога бебето е готово да...

Бебето бързо расте и се променя. Дали обаче детенцето ви е достатъчно голямо, за да промените някои от навиците му и да му помогнете да усвои нови умения, ще разберете от долните редове.

АБКМ - Захранване на алергично дете

АБКМ - Захранване на алергично дете

Една от най-честите алергия при новородените е тази към молекулите на белтъка на кравето мляко. А след диагностицирането на АБКМ се изисква и специален метод за захранване на алергичното дете. Ето няколко полезни съвета.