Има ли бебето чувство за хумор?

0 коментара0/5

Още преди да каже първите си думички, бебето ни може да се смее в захлас и това кара и нас, неговите родители, да избухваме в смях. Но дали това наистина е знак за чувството му за хумор?

Има ли бебето чувство за хумор?

Още от първите седмици бебето се опитва да общува. По негов собствен начин то ви казва, че е гладно, че нещо го боли или че трябва да смените пеленките му. Но освен това умее и да привлече погледа ви, да отвърне на усмивката ви и самото то да се засмее.

Бебе, което се смее, се чувства добре, а смехът спомага на способността му да мисли и да се развива.

Как да разсмеете бебето?

Бебето обожава, да го гъделичкате по гушката или обсипвате с целувки коремчето му. Едва навършило 4 месеца, на него му е достатъчен всеки подобен жест, за да се разсмее смее. От тази възраст нататък можете да очаквате и първите му истински изблици на смях. Те се предизвикват при вида на шарената плюшена играчка или като слуша смешните звуци, които издавате. Постепенно то ще открие и играта, която дълго ще бъде една от любимите му: да скриете лице зад дланите си или зад носна кърпичка, а после да му се показвате с весела усмивка.

Защо "играта на криеница..." му доставят такова удоволствие?

На първо място, защото детето знае, че изчезналият предмет ще се появи отново. Освен това при тези взаимоотношения възрастният се адаптира към малкото човече, а не обратното, което дава на бебето усещането, че контролира случващото се. А за него, докато все още не умее да се справя със заобикалящия го свят, това чувство е особено приятно.

Поради същата причина то обожава, когато имитирате физиономиите му или лазите на четири крака - тогава има усещането, че направлява вашите движения. От тези игри до шегите, които то може да измисли, има съвсем малка крачка и бебето ще я направи, щом навърши 9-10 месеца.

Бебето също може да ви развесели

C решителен вид малкият палавник, който едва ходи, се запътва към пердето или покривката на масата и посяга да дръпне. “Не!” казвате вие с усмивка. Той ви поглежда, сякаш е готов отново да опита и... в последния момент се спира с блеснали, хитри очички. И като че ли иска да ви каже: “Аз мога да ти се противопоставя, стига да поискам, но не го правя, а, напротив, шегувам се и превръщам всичко в игра.”

ТИма ли бебето чувство за хумор?ака разбирате, че вашето бебе е открило удоволствието да играе със забраните, наложени му от вас, а на всичкото отгоре ви печели на своя страна, като ви разсмива. То не би реагирало така, ако чувстваше, че сте нервирани. Вашата усмивка е тази, която предизвиква и неговите закачки. Бебето настройва своите реакции спрямо тези на околните, като се ориентира по тона на гласа им или по погледа им. Трябва да знаете, че колкото повече смях има в семейството, толкова по-голяма е вероятността бебето да развие своето чувство за хумор.

Внимавайте, когато го карате да се смее!

Гъделичкате го, вдигате го на конче... Бебето се смее, но изведнъж насред веселата глъч смехът му се променя и преминава в плач. Докато се опитвате да го забавлявате, вътрешното му напрежение се покачва и се превръща в нервност. Бебето е едновременно прекалено зависимо от вас, а, от друга страна, не знае как да ви каже да спрете. И тъй като не успява да се справи с всичките емоции, които го заливат, вашето бебе избухва в сълзи. Затова внимавайте да не прекалите! Играйте си с него, но му оставяйте и възможност да се успокои.

10.11.2014/Ели Йрданова

Още за: бебе, хумор

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Има ли бебето чувство за хумор?".

Още от "Бебе"

Соевата диета – да или не

Соевата диета – да или не

Някои деца с непоносимост към кравето мляко не винаги имат алергия към белтъка на кравето мляко. Това понякога може да се дължи на непоносимост към лактозата или т. нар. “млечна захар”.

Кувьоз – въпроси и отговори

Кувьоз – въпроси и отговори

Кувьозът е изобретение от средата на миналия век, което е спасение за много бебета, но все още буди притеснителни въпроси у всички майки, чиито новородени биват поставяни в кувьоз.

Как бебето изразява чувствата си?

Как бебето изразява чувствата си?

Децата са вулкан от емоции, които непредсказуемо изригват и стихват. Още от раждането си бебето изпитва и изразява чувства, показва привързаност, но по свой начин. От вас се изисква да се научите да разбирате бебешкия език на тялото.