Как да четем на най-малките – съвети и техники

0 коментара0/5

Как да запознаем детето с четенето, какъв тип книжки са най-подходящи и кои са най-лесните и ефективни техники, с които да събудим интереса на най-малките към тях? Научете отговорите на тези въпроси и още полезни съвети тук:

Как да четем на най-малките – съвети и техники
 © Архив

Четенето е важна част от развитието на едно дете. То стимулира ума и творчеството, както и способността за абстрактно мислене и възприемане. Кога обаче е правилният момент да запознаем детето с четенето?  За да бъде стимулирано умението на детето да слуша, е добре да започнете да му говорите още преди да се роди. Тихият и спокоен глас както при четене, така и при говорене е от особено значение.  

Правилният подход

Докато навърши 6 месеца, бебето не е в състояние да разбере нуждата от книги, тъй като все още не е развило необходимите умения.

Когато започне да седи и може да координара движенията на главата си означава, че е настъпил момента за запознаване с книжките.

Добави описание

Това, разбира се, не означава, че ще бъде в състояния да следи историята, а по-скоро, че ще може да взаимодейства с книгата като обект. В този етап е важно да му позволите да прави каквото иска с книгата, за да я почувства като своя – да я пипа, опитва, гледа, мачка, хвърля. Ранното запознанство с книги предполага, че детето ще свикне с присъствието им с времето и ще станат неизменна част от неговото съществуване, без да се плаши от тях.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Приказкотерапия - как приказките могат да лекуват >>>

Характеристиките на книгата

На бебетата трябва да бъдат предоставяни книжки направени от по-трайни и нетоксични материали, тъй като както вече споменахме първите контакти с тях могат да бъдат „по-екстремни“. Освен това внимавайте размерите на книжката да бъдат съобразени с ръцете на детето.

За да привлечете вниманието на детето, трябва да му предоставите книга с разпознаваеми и цветни изображения и с текст, който е не повече от една две думи на страница.

Едно шестмесечно бебе може да разпознава човешките лица, ето защо е препоръчително да му се даде книжка, в която има фотографии на лица, а не рисунки. Това е така, тъй като илюстрациите предполагат наличие на способността за символно и абстрактно мислене, която е нетипична за тази възраст.

За какво да внимаваме, докато детето расте

След като е минал първият – тактилен етап от запознанството с четенето, трябва да преминем към следващия, в който детето започва да асоциира части от текста с реални предмети. Това се постига, чрез така нареченото диалогично четене, което може да се практикува, когато детето е между 9 и 12 месеца. При този тип четене, докато родителят чете, в един момент попада на дадена дума, например, топка. Тогава може да спре, да посочи изображението и да каже на глас "това е топка." Детето, от своя страна, ще я покаже, като знак, че я е разпознало. В този момент може да се добави: "А къде е твоята топка?", с което родителя да предизвика асоциация у детето между изображението и реалния предмет.

Добави описание

Когато достигне годинка, детето започва да издава звуци, които се превръщат и в първите думи. Това е момента, в който пред него се отваря светът на четенето. Тогава възрастните започват да предлагат фрази, които детето да повтаря, свързвайки ги с определно изображение, което ги илюстрира. По този начин се поставят основите на комуникацията и се укрепва езикът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Как да възпитаме у детето любов към четенето >>>

Грешки, които да избягваме

Добави описание

  • Не пришпорвайте нещата – уважавайте темпото, с което се развива вашето дете по този начин то ще има щастливо и пълноценно преживяване с книгите, което ще иска да се повтаря. Ако насилвате нещата, детето ще порасне с чувство на дискомфорт всеки път, когато става въпрос за четене и ще избягва досега си с книгите.
  • Докато четете на детето, избягвайте да използвате неговите бебешки думи при наименованията на предмети и животни. Така например, кучето в книжката е куче, а не бау-бау. Старайте се също така да не използвате гальовни синоними. Те ще забавят обогатяването на речника на детето.
  • Не превръщайте четенето в театрална постановка. Покажете на детето, че между двете неща има разлика.

05.06.2017/Боряна Харлова

Още от "Бебе"

С новородено навън – за и против

С новородено навън – за и против

Един от въпросите, който предизвиква дебати сред майките, е свързан с това, кога е идеалното време за първи разходки с новороденото навън. Някои предпочитат да изчакат, докато други бързат да излязат. С новородено навън – за и против.

Дали детето ми не изостава в развитието си?

Дали детето ми не изостава в развитието си?

Детето ви е вече на година и половина, а все още се подпира на стената, за да направи две крачки! Подобна ситуация предизвиква паника у доста родители - дали детето им не изостава в развитието си?

В гардероба на бебето

В гардероба на бебето

Изборът на бебешки дрешки е поредната отговорна задача, с която бъдещите родители трябва да се справят. При наличието на бебешка мода и изобилието от модели по щандовете, те често се сблъскват с дилемата, какво трябва да включва бебешкият гардероб.