Как да държите бебето?

0 коментара0/5

Нaвярно ви иде от радост постоянно да гушкате бебето си, но преди да го обсипете с физическа любов, ето няколко съвета как е правилно да държите бебето.

Как да държите бебето?
Как да държите бебето?

Не забравяйте, че новородените бебета са твърде крехки, за да ги мачкате, стискате и гушкате силно от радост. А едно от най-уязвимите им места е врата. Тъй като бебето не може да държи главата си изправена в първите седмици след раждането, е важно, когато го гушкате, да придържате врата и главата.

Когато държите детето хоризонтално, използвайте свивката на лакътя като опора за главата на бебето. А когато го гушкате вертикално, главата на бебето трябва да се намира под рамото и да я придържате с една ръка плътно към гърдите си. И двете пози се използват за приспиване на бебето, но във втория случай то е по-спокойно, усещайки топлината на тялото ви и ударите на сърцето ви.

Как да държите бебето?Ако пък бебето ви е превъзбудено, докато го носите на ръце, опитайте да го успокоите като го повиете в одеалце, така че да се чувства на сигурно и защитено място. Така всъщност пресъздавате топлината на утробата, където бебето е прекарало 9 месеца и е свикнало с тясното пространство. Ето защо големият свят може да го плаши през първите седмици.

Когато пък вдигате бебето от детското креватче, например, използвайте двете си ръце и обгърнете бебето под мишниците, така че пръстите ви да застанат зад врата и да представляват опора за главата на новороденото. Другият начин е с едната ръка да обгърнете главата на бебето, а с другата – дупето.

Идеален начин за носене на бебе е слингът. Той обгръща бебето, създавайки му уютна обстановка, като в същото време то е близо до тялото ви, а ръцете ви са свободни и не се натоварват от носенето на новороденото.

Слинг – тази полезна вещ
Количка, кошница, кенгуру или слинг – кое и кога да ползвате? 

С порастването на бебето, то започва да държи главата си стабилно (обикновено около 6-ия месец), да се върти и да проявява любопитсво към всичко случващо се около него. В този период най-удобната поза за гушкане на бебето е във вертикално положение, обкрачило кръста ви странично и гордо наблюдавайки света от високо, въртейки глава над рамото ви.

За да опознава света около себе си, може да държите бебето с гръб към вас, като го обхванете през гърдите, а с другата ръка съберете в шепата си двете му стъпала. Така бебето има има широк поглед към всичко, а вертикалното положение и усещането за опора под краката ще помогне на бебето впоследствие с момента на прохождане.

Бебетата обичат да ги носите и по корем, като прокарате ръката си от рамото на бебето през крачетата, а главата на бебето е подпряна на сгъвката на лакътя ви.

Не по-малко важно е как държите бебето по време на кърмене. Това дали вие и детето ви ще се чувствате добре и дали детето ви ще получава достатъчно кърма зависи много от позата по време на кърмене.

Акробатично кърмене >>> 

След хранене задължително гушнете бебето, така че главата му да се опре на рамото ви и леко масажирайте гърба му докато се оригне.

Оригване, колики, повръщане при бебето >>> 

Как да държите бебето?Това как държите бебето е донякъде изкуство, донякъде и естествен инстинкт, който майките малко или много притежават. Ситуацията с бащите, обаче, е малко по-друга. Повечето мъже не знаят как да държат бебето, изпитват страх да не го изпуснат, да не го счупят, наранят и прочие. Ето защо отделете време за няколко полезни урока, по време на които да научите неопитния татко как да държи наследника си. Това е особено важно, защото бебето се нуждае както от топлината на мама, така и от сигурността на татко. А през първите месеци след раждането, най-добрата връзка между дете-родител е гушкането, люлеенето, приспиването с песни и приказки. Бебето усеща, чува и помни тези ласки, които благоприятстват за правилното ми психическо и емоционално развитие.

05.01.2015/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да държите бебето?".

Още от "Бебе"

Проблемна кожа при бебетата

Проблемна кожа при бебетата

Причините за проблемната кожа при бебетата могат да бъдат много и различни, а най-често симптомите са сухота, зачервяване и сърбеж.

Бебешко акне

Бебешко акне

Бебешкото акне е един от често срещаните кожни проблеми при най-малките. Какво представлява бебешкото акне и как да го излекувате?

Отбиване на бебето

Отбиване на бебето

Решението да спрем да кърмим детето и да го отбием напълно не е толкова просто, колкото изглежда.