Как да държите бебето?

0 коментара0/5

Нaвярно ви иде от радост постоянно да гушкате бебето си, но преди да го обсипете с физическа любов, ето няколко съвета как е правилно да държите бебето.

Как да държите бебето?
Как да държите бебето?

Не забравяйте, че новородените бебета са твърде крехки, за да ги мачкате, стискате и гушкате силно от радост. А едно от най-уязвимите им места е врата. Тъй като бебето не може да държи главата си изправена в първите седмици след раждането, е важно, когато го гушкате, да придържате врата и главата.

Когато държите детето хоризонтално, използвайте свивката на лакътя като опора за главата на бебето. А когато го гушкате вертикално, главата на бебето трябва да се намира под рамото и да я придържате с една ръка плътно към гърдите си. И двете пози се използват за приспиване на бебето, но във втория случай то е по-спокойно, усещайки топлината на тялото ви и ударите на сърцето ви.

Как да държите бебето?Ако пък бебето ви е превъзбудено, докато го носите на ръце, опитайте да го успокоите като го повиете в одеалце, така че да се чувства на сигурно и защитено място. Така всъщност пресъздавате топлината на утробата, където бебето е прекарало 9 месеца и е свикнало с тясното пространство. Ето защо големият свят може да го плаши през първите седмици.

Когато пък вдигате бебето от детското креватче, например, използвайте двете си ръце и обгърнете бебето под мишниците, така че пръстите ви да застанат зад врата и да представляват опора за главата на новороденото. Другият начин е с едната ръка да обгърнете главата на бебето, а с другата – дупето.

Идеален начин за носене на бебе е слингът. Той обгръща бебето, създавайки му уютна обстановка, като в същото време то е близо до тялото ви, а ръцете ви са свободни и не се натоварват от носенето на новороденото.

Слинг – тази полезна вещ
Количка, кошница, кенгуру или слинг – кое и кога да ползвате? 

С порастването на бебето, то започва да държи главата си стабилно (обикновено около 6-ия месец), да се върти и да проявява любопитсво към всичко случващо се около него. В този период най-удобната поза за гушкане на бебето е във вертикално положение, обкрачило кръста ви странично и гордо наблюдавайки света от високо, въртейки глава над рамото ви.

За да опознава света около себе си, може да държите бебето с гръб към вас, като го обхванете през гърдите, а с другата ръка съберете в шепата си двете му стъпала. Така бебето има има широк поглед към всичко, а вертикалното положение и усещането за опора под краката ще помогне на бебето впоследствие с момента на прохождане.

Бебетата обичат да ги носите и по корем, като прокарате ръката си от рамото на бебето през крачетата, а главата на бебето е подпряна на сгъвката на лакътя ви.

Не по-малко важно е как държите бебето по време на кърмене. Това дали вие и детето ви ще се чувствате добре и дали детето ви ще получава достатъчно кърма зависи много от позата по време на кърмене.

Акробатично кърмене >>> 

След хранене задължително гушнете бебето, така че главата му да се опре на рамото ви и леко масажирайте гърба му докато се оригне.

Оригване, колики, повръщане при бебето >>> 

Как да държите бебето?Това как държите бебето е донякъде изкуство, донякъде и естествен инстинкт, който майките малко или много притежават. Ситуацията с бащите, обаче, е малко по-друга. Повечето мъже не знаят как да държат бебето, изпитват страх да не го изпуснат, да не го счупят, наранят и прочие. Ето защо отделете време за няколко полезни урока, по време на които да научите неопитния татко как да държи наследника си. Това е особено важно, защото бебето се нуждае както от топлината на мама, така и от сигурността на татко. А през първите месеци след раждането, най-добрата връзка между дете-родител е гушкането, люлеенето, приспиването с песни и приказки. Бебето усеща, чува и помни тези ласки, които благоприятстват за правилното ми психическо и емоционално развитие.

05.01.2015/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да държите бебето?".

Още от "Бебе"

Майчиното мляко

Майчиното мляко

Майчиното мляко е любима и за даден период дори задължителна част от дневното меню на бебето. Утвърдено като здравословна и питателна храна за новородените, майчиното мляко крие в себе си значителни количества полезни вещества.

В гардероба на бебето

В гардероба на бебето

Изборът на бебешки дрешки е поредната отговорна задача, с която бъдещите родители трябва да се справят. При наличието на бебешка мода и изобилието от модели по щандовете, те често се сблъскват с дилемата, какво трябва да включва бебешкият гардероб.

Защо бебето отказва кърма?

Защо бебето отказва кърма?

Ако бебето ви отказва да суче, не се предавайте и не преминавайте веднага към план Б – адаптирано мляко, тъй като кърмата е най-добрата храна за новороденото. Ето какви са възможните причини бебето да отказва кърма.