Какъв е цикълът на сън при бебето?

1 коментар0/5

Сигурно очаквате вашето новородено да прекарва в сън 13–16 часа в денонощието; 6 до 8 часа в 45-минутни до 3-часови дремки през нощта и деня? На едно бебе са му необходими от 5 до 25 седмици, за да установи своя модел за сън и будуване през деня и нощта.

Какъв е цикълът на сън при бебето?
Какъв е цикълът на сън при бебето? © iStock.com

От всички бозайници, човекът се ражда най-слабо развит – само с една четвърт от обема на мозъка на възрастния индивид. Човешкият мозък е грамаден в сравнение с тази на останалите животни, но тазът, през който минават бебетата на човека, за да се родят, е сравнително тесен. Това означава, че се налага хората да довършат вътреутробното развитие и след своето раждане.

Погледнато от неврологична и биологична гледна точка, новороденото не се отличава много от фетуса. Първите 90 дни от живота на бебето  са своеобразен „четвърти триместър“. В крайна сметка новороденото ви бебе е същото онова същество, което ви е ритало доскоро. И макар сега да е вън от тялото ви, тоне е самостоятелен индивид – поне на първо време.

Единственото му средство за общуване е плачът и е напълно беззащитно пред „хищниците“ – кучета, други деца, съседи. Онези, които се грижат за него, са единствената му защита.  За разлика от другите животни, едва ли би оцеляло, ако бъде оставено да се брани само.

Най-важното, което трябва да знаете за цикъла на сън на вашето новородено, е, че той се базира на нуждата от храна.

Със самото си раждане вашето бебе продължава да се развива със същата скорост, с която това се е случвало и в утробата ви. Макар и вече отделено от хранителката-плацента и пъпната връв, поддържала живота му през третия триместър, то не спира ритъма на развитие, поет още в утробата, и се нуждае от денонощно хранене, което поддържа тялото и мозъка му във върхова форма.

Какъв е цикълът на сън при бебето?

Бебето ви се появява на бял свят, снабдено с висококачествена смукателна система, само дето  стомахчето му е с размера на кестен. И докато цикълът сън/будуване при възрастните се заключава в рамките на 24 часа или малко по-дълго, в зависимост от индивидуалността и външни фактори като например изкуствената светлина и броя на изпитите кафета, при бебето ви цикълът сън/будуване се повтаря всеки 90 минути, отразявайки нуждата му от почти непрестанно подаване на храна. Ако бебе само на няколко дни спи в продължение на 4-5 часа нощем, това не значи, че е пораснало. Ако бебето ви не се събужда след поне 4 часа, това е лош знак. Възможно е да не получава достатъчно храна и ще трябва да го будите за хранене. Стомахът на бебето е толкова малък, че не може да побере мляко, достатъчно за поддържането на нуждите му за по-дълъг период.

Второто по важност условие, по което ще разберете цикъла на сън на бебето ви, е дали то е на кърма или на изкуствено хранене.

Здравото износено бебе спи обикновено около 15 часа в денонощието. Преждевременно родените бебета, появили се на бял свят в 32-та седмица от зачеването, спят по 18 часа на денонощие, а тези, родени в 37-та седмица – средно по 15 часа. Отново всичко зависи от отделното бебе.

Скоро след раждането си бебетата на изкуствено хранене и кърмачетата развиват съвсем различни по продължителност цикли сън/будуване. Нуждата от сън за всяко бебе е различна, но обикновено изкуствено хранените деца спят по-дълго.

 

Вижте : 

За и против бебето да спи при родителите? >>> 

 

Среден брой хранения на ден

  • Бебета на изкуствено хранене: седем хранения за 24 часа до 2-месечна възраст, после три до пет пъти на ден.
  • Кърмачета: осем до дванадесет хранения за 24 часа, на всеки 2 до 4 часа в продължение на една година.

 

Вижте също:

Защо е полезно майчиното мляко?>>>

 

Докато  бебето на изкуствено хранене  наближи една година, то ще продължава да спи с около 1–2 часа повече на денонощие, на отрязъци близо два пъти по-дълги от тези при кърмачетата. Това вероятно се дължи на факта, че се налага организмът на детето да „работи“ по-усилено, докато извлече хранителните вещества от млякото за кърмачета, което води и до разширяване на неговия стомах.

 

 

Ако бебето е на смесено храненекърма и мляко за кърмачета – преценката колко дълго да очаквате да спи става малко сложна. Не са познати изследвания, показващи цикъла на сън при децата на смесено хранене. Известно е обаче, че щом се въведе мляко за кърмачета в храненето на бебето, започва и постепенното „отбиване“. Стомахът на бебето се разширява леко, за да се приспособи към млякото за кърмачета, а кърмата ви намалява поради това, че кърмите по-рядко.

 

Ако възнамерявате да съчетавате кърма с мляко за кърмачета, опитайте се да давате шишето с млякото за кърмачета веднъж на денонощие, за да предотвратите намаляването на кърма.

 

Изчакайте бебето да навърши 3 до 4 седмици, когато кърменето вече е стабилизирано, и едва тогава подайте първата бутилка. В случай че не искате кърмата ви да намалее, използвайте помпата.

 

Интересно:

Нормално ли е 4,5,8-годишни деца да бъдат кърмени?>>>

 

 

 

По книгата на „Всичко за съня на бебето“ от Марси Джоунс, Санди Джоунс 

1 коментарДобави коментар »

Mariana

От Mariana11.08.2015, 09:53 ч.

Много хубава и полезна статия. Имам кърмаче на ок. 6 месеца и наистина се хранеше на час и половина докато беше съвсем малък. Сега издържа и по два часа и малко отгоре. Не съм му налагала режим, спя когато и той спи и мисля,...

Виж всички коментари за "Какъв е цикълът на сън при бебето?".

Още от "Бебе"

Бебетата – без обици

Бебетата – без обици

Лекарите съветват майките да не пробиват дупки за обички на ушите на бебетата.

ИМАЙТЕ ДОВЕРИЕ В СЕБЕ СИ

Кърменето – какво да очаквате и как да се подготвите

Току-що сте изпитали един от най-красивите моменти от живота си като жена: раждането на Вашето бебе. Вероятно Вие сте решили да удължите тези девет месеца на близост като кърмите бебето си.

Бебешка кутия със спомени

Бебешка кутия със спомени

Случвало ли ви се е да пазите в бебешка кутия със спомени кичур бебешка коса или пък зъбче на вече порасналото ви дете? Това са само част от нещата, които родителите съхраняват, в бебешката кутия за спомени? А вие какви спомени пазите в нея?