Какво е защитна мрежа при новородените?

0 коментара0/5

Чували ли сте, че новородените се раждат с изградена биозащитна мрежа срещу някои заболявания? Вижте какво представлява защитната мрежа при бебетата и какво е нейното действие върху детското здраве.

Какво е защитна мрежа при новородените?

Защитна мрежа по време на бременността

Всеки човек, независимо от възрастта си, притежава защитна мрежа срещу вируси и заболявания, които е изградил през годините. Това става постепенно – всеки път когато боледуваме, имунната система произвежда антитела, които се борят с лошия вирус. Имунизациите, на които се подлагаме, също спомагат за изграждането на защитна мрежа. Доката жената е бременна, тя прехвърля част от своите антитела на бебето, докато то е още в утробата.

Така, когато се роди и през първите няколко месеца, докато все още стабилизира имунната си система, новороденото се сдобива с временна защитна мрежа, която му дава „преднина”, за да изгради своя собствена. Онаследената защитна мрежа не гарантира, че детето няма да се разболее, но обещава, че докато трае ефектът й, бебето ще има силите да се справи с по-леки вирусни инфекции.

Добави описаниеЗащитна мрежа при новородените

Според лекарски наблюдения защитната мрежа, с която новородените се появяват на бял свят, има ефект между 3 и 6 месеца. Важно е да се отбележи, че за този период детето е защитено само от болестите, които майката вече е боледувала, и от тези, срещу които се е имунизирала. Освен това защитната мрежа остава безсилна пред атаките на някои бактерии, затова новороденото трябва да бъде имунизирано в ранна възраст, така че да елиминира възможността от развитие на бактериална инфекция.

В следващите няколко месеца организмът на новороденото работи за изграждане на собствена защитна мрежа. Това става по няколко начина. Единият от тях е с помощта на полезните вещества, които приема  от майчиното мляко. Кърмата снабдява бебето с антитела и ензими, помага за образуването на бели кръвни телца.

Когато кърмещата майка боледува, има риск тя да предаде вируса и на новороденото, но с помощта на кърмата тя може да му прехвърли и антителата, които е изградила, докато се е лекувала. И тъй като в биологията има два типа бактерии – „добри” и „лоши”, може да се каже, че майчиното мляко насърчава развитието на бактериите с положителен ефект, които са необходими на здравия организъм.

Защитната мрежа при новороденото се изгражда и чрез закаляващи процедури, които помагат на бебешкия организъм да свикне с условията на живот във външния свят. Ето защо държането на детето затворено в стаята по-скоро пречи на развитието на имунната му система, отколкото да съдейства. 

30.01.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво е защитна мрежа при новородените?".

Още от "Бебе"

Кърмене – едната или двете гърди?

Кърмене – едната или двете гърди?

Кърменето е цяло изкуство и като такова буди много въпроси, един от които е дали да предлагате на бебето и двете гърди или да кърмите само от едната.

Кръщене

Кръщене

Кръщенето или както още го наричат кръщение е ритуал, който е редно да съпътства всички християни. Кръщенето е едно от седемте тайнства и в днешно време е обичай, който майките не пропускат.

Подготовка за кърмене

Подготовка за кърмене

Всяка бъдеща майка е добре да има психическа и физическа подготовка за кърмене. Това е необходимо, за да кърмите успешно своето бебе. Първата крачка е започването с подготовка на гърдите за кърмене още преди самото раждане.