Какво трябва да знаем за повиването

1 коментар0/5

Повиването е много стара практика, която днес преживява своето възраждане. Открийте полезните действия и начините за прилагане на тази полезна практика.

Какво трябва да знаем за повиването
 © istockphoto.com

Следвайки правилните инструкции и използвайки подходящ плат, повиването помага на новороденото да премине по-лесно през етапа на адаптация към самостоятелния живот, преоткривайки комфорта на пренаталните усещания. Ето какво трябва да знаете:

Предимствата на повиването

Предимствата всъщност са многобройни. На първо място много изследвания посочват, че повиването влияе благоприятно на развитието на моторно-двигателната система на бебето и по-доброто възприемане на собственото им тяло. Освен това повиването има и позитивно влияние върху досадните колики. Ограничаването на движенията помага за по-бързото им облекчаване и така бебето страда по-малко. Друг благоприятен ефект е удължаването на съня. Повиването подтиска рефлекса на Моро (известен още като рефлекс на стряскането), който се проявява при изпускане на главичката или врата на бебето и води до внезапното му събуждане. Този прост трик ще даде и на вас още няколко безценни часа сън.

Виж още:

Да се опознаем с новороденото

Бебето обича нежните движения

Докога е възможно да се повива бебето?

Според педиатрите до края на втория месец е добре да се повива цялото тяло, включително и ръчичките на бебето. Към третия месец някои бебета започват да слагат пръстче или цялата юмрук в устата си, ето защо е добре да оставите ръчичките им свободни. Това тяхно поведение показва достатъчно развива координация ръка-уста. Към края на четвъртия месец вече може да използвате и спални чувалчета.

Колко часа на ден трябва да бъде повито детето?

Добави описание

Първите дни след раждането се препоръчва бебето да се повива всеки път, когато заспива, особено ако е по-превъзбудено, спи по-рядко или раждането е било трудно. Специалистите са единодушни, че няма максимум часове, в които трябва бебето да стои повито, но както вече уточнихме предимствата, както за него, така и за вас са много.

Полезен съвет:

Никога не повивайте бебето, когато плаче или е раздразнено. Първо това ще ви отнеме много време и нерви и второ - добре е повиването да се асоциира с приятен за детето момент. Ето защо се препоръчва да го правите след хранене, когато е спокойно и щастливо или веднага щом заспи.

Подходящ плат за повиване

Идеален за повиване е памученият или бамбуков муселин, като оптималния размер е 120см х 120см. Именно тази тъкан позволява на детето да се чувства сигурно без да е стегнато и да се чувства вързано. Не се препоръчват чаршафи от класически памук, тъй като при подгъването и завиването,  детето не се чувства комфортно.

07.03.2016/ Боряна Харлова

 

1 коментарДобави коментар »

ivo89

От ivo8925.04.2016, 13:31 ч.

Има един страхотен онлайн магазин, от който пазаруваме в последно време за бебето. Доставката е бърза, а стоките качествени. Ако някой има интерес - https://pumpal.net/

Виж всички коментари за "Какво трябва да знаем за повиването".

Още от "Бебе"

Кога трябва да се разделим с памперса?

Кога трябва да се разделим с памперса?

Памперсите са истинско спасение за съвременните майки, тъй като се грижат за детското здраве и хигиена, като в същото време успяват да ограничат купчината с бебешки дрешки, които чакат да бъдат изпрани. Кога обаче е време да се разделите с памперса?

Захранване на бебето – с какво да започнете?

Захранване на бебето – с какво да започнете?

Когато детето ви е готово за захранване, идва въпросът как е правилно да се случи това. Ето с какво и как да захраните бебето.

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

Раждането със секцио не е причина да пропуснеш възможността да кърмиш детенцето си. Навярно ще се сблъскаш с трудности, но стига да имаш желание – можеш да ги преодолееш.