Кога да захраните бебето с храни алергени?

0 коментара0/5

Дали трябва да изчакате детето да навърши годинка, що се отнася до захранването с храни алергени, или рискът от възникване на алергична реакция към дадена храна няма никаква връзка с възрастта за детето?

Кога да захраните бебето с храни алергени?
 © istockphoto.com

Вижте още:
Захранване на бебето - с какво да започнете? >>>

Кои храни попадат в групата на алергените?

Висок риск от поява на алергична реакция крият прясното краве мляко, яйца (особено яйчения белтък), риба и морски дарове, пшеница и зърнени култури, съдържащи глутен, цитруси, мъхести плодове (малини, къпини, ягоди) или плодове с дребни семки като кивито, ядки, особено фъстъци, какао, бобови култури.

От всички изброени, обаче, най-чести са алергичните рекации към мляко, пшеница и яйца.

Кога да започнете въвеждането на храните алергени в менюто на детето?

Според по-старите разбирания по въпроса, захранването на децата с храни алергени трябва да става минимум след навършване на годинка. И колкото по-предразполагаща към възникване на алергична реакция е храната, толкова повече трябва да се изчака с въвеждането на този продукт в менюто на детето. Така например се смята, че прясно краве мляко не трябв ада се дава на деца под годинкаа, ягоддите не са удачни за деца под две години, а ядки децата могат да опитат едва при навършени три години.

Истината, обаче, е, че ако детето ви е предразположено към дадена хранителна алергия, възрастта, на която ще му предложите този продукт не е от значение за намаляване или увеличаване на риска от алергична реакция.

Според новите разбирания няма никакъв проблем, дори е препоръчително ранното въвеждане на храните алергени. Причината е в това, че бебетата имат силна имунна система, която при сблъскъ с храна алерген може лесно и бързо да създаде антитела. Тоест дори рискът детето да страда от хранителни алергия за в бъдеще е много по-малък.

Добави описание

Вижте още:
Целиакия - глутенова непоносимост >>>
АБКМ - Захранване на алергично дете >>>

Как да започнете въвеждането на храните алергени в менюто на бебето?

Както при захранването с твърда храна, така и при захранването с храни алергени трябва да се започне с малки количества, по-скоро с дегустационна цел. Ако лисва алергична реакция, увеличавайте количеството постепенно. 

Преди да предложите храна алерген на детето си, може да опитате да натъркате малко парче от храната от вътрешната страна на устната му. Ако детето е алергично към съответния продукт в възможно да възникване слаба алергична реакция. Ако такава липсва, дайте на детето да опита една хапка от въпросния продукт. 

Предлагайте храни алергени сутрин, за да може да следите за поява на алергична реакция до вечерта.

Не предлагайте два алергена едновременно, тъй като при алергична реакция, няма да знаете какво я е причинило.

Най-честите симптоми при алергия са зачервяване, обрив, подуване на кожата, сърбеж, парене, потене, повръщане, затруднено дишане.

20.04.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кога да захраните бебето с храни алергени?".

Още от "Бебе"

8 причини да кърмите

8 причини да кърмите

Някои майки са твърдо зад идеята, че бебетата трябва да се кърмят, докато други предпочитат да пощадят силите и гърдите си и залагат на изкуствено мляко. Вижте 8 причини защо трябва да кърмите.

7 въпроса за бебешките зъби

7 въпроса за бебешките зъби

Поникването на първите бебешки зъби е важен етап от развитието на детето. При някои бебета появата на първите зъбки е труден момент, при други минава сравнително лесно. Вижте популярни въпроси за бебешките зъби, които родителите задават.

Бебешки дрехи и аксесоари втора употреба

Бебешки дрехи и аксесоари втора употреба

На фона всички разходи по раждането и посрещането на бебето у дома, идеята за бебешки дрехи и аксесоари втора употреба изглежда все по-примамлива и логична.