Кога да захраните бебето с храни алергени?

0 коментара0/5

Дали трябва да изчакате детето да навърши годинка, що се отнася до захранването с храни алергени, или рискът от възникване на алергична реакция към дадена храна няма никаква връзка с възрастта за детето?

Кога да захраните бебето с храни алергени?
 © istockphoto.com

Вижте още:
Захранване на бебето - с какво да започнете? >>>

Кои храни попадат в групата на алергените?

Висок риск от поява на алергична реакция крият прясното краве мляко, яйца (особено яйчения белтък), риба и морски дарове, пшеница и зърнени култури, съдържащи глутен, цитруси, мъхести плодове (малини, къпини, ягоди) или плодове с дребни семки като кивито, ядки, особено фъстъци, какао, бобови култури.

От всички изброени, обаче, най-чести са алергичните рекации към мляко, пшеница и яйца.

Кога да започнете въвеждането на храните алергени в менюто на детето?

Според по-старите разбирания по въпроса, захранването на децата с храни алергени трябва да става минимум след навършване на годинка. И колкото по-предразполагаща към възникване на алергична реакция е храната, толкова повече трябва да се изчака с въвеждането на този продукт в менюто на детето. Така например се смята, че прясно краве мляко не трябв ада се дава на деца под годинкаа, ягоддите не са удачни за деца под две години, а ядки децата могат да опитат едва при навършени три години.

Истината, обаче, е, че ако детето ви е предразположено към дадена хранителна алергия, възрастта, на която ще му предложите този продукт не е от значение за намаляване или увеличаване на риска от алергична реакция.

Според новите разбирания няма никакъв проблем, дори е препоръчително ранното въвеждане на храните алергени. Причината е в това, че бебетата имат силна имунна система, която при сблъскъ с храна алерген може лесно и бързо да създаде антитела. Тоест дори рискът детето да страда от хранителни алергия за в бъдеще е много по-малък.

Добави описание

Вижте още:
Целиакия - глутенова непоносимост >>>
АБКМ - Захранване на алергично дете >>>

Как да започнете въвеждането на храните алергени в менюто на бебето?

Както при захранването с твърда храна, така и при захранването с храни алергени трябва да се започне с малки количества, по-скоро с дегустационна цел. Ако лисва алергична реакция, увеличавайте количеството постепенно. 

Преди да предложите храна алерген на детето си, може да опитате да натъркате малко парче от храната от вътрешната страна на устната му. Ако детето е алергично към съответния продукт в възможно да възникване слаба алергична реакция. Ако такава липсва, дайте на детето да опита една хапка от въпросния продукт. 

Предлагайте храни алергени сутрин, за да може да следите за поява на алергична реакция до вечерта.

Не предлагайте два алергена едновременно, тъй като при алергична реакция, няма да знаете какво я е причинило.

Най-честите симптоми при алергия са зачервяване, обрив, подуване на кожата, сърбеж, парене, потене, повръщане, затруднено дишане.

20.04.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кога да захраните бебето с храни алергени?".

Още от "Бебе"

Недоносено бебе – как да подходите?

Недоносено бебе – как да подходите?

Недоносеното бебе все още не е готово да се срещне със света и да оцелява самостоятелно в него, ето защо се нуждае от специални грижи в първите месеци след раждането. Какво е по-особеното при отглеждане на недоносено бебе?

Проблемна кожа при бебетата

Проблемна кожа при бебетата

Причините за проблемната кожа при бебетата могат да бъдат много и различни, а най-често симптомите са сухота, зачервяване и сърбеж.

Какво може да прави бебето на годинка?

Какво може да прави бебето на годинка?

Бебетата растат като гъби и бързо усвояват нови и нови номера. А какво може да прави бебето ви на годинка и развива ли се наравно с връстниците си?