Кога е най-добре да захраните бебето?

0 коментара0/5

Захранването на бебето е една от важните теми, които вълнуват всяка майка. Кога да захраните бебето? Версиите са много, а към коя ще се придържате, зависи изцяло от вас и нуждите на бебето ви.

Кога е най-добре да захраните бебето?
 © istockphoto.com

При захранването всичко е строго индивидуално. Няма изцяло грешни или правилни решения. Не се ръководете изцяло от препоръките на педиатъра ви и не се влияйте от съветите на приятелките ви с деца. Навярно те са прави за себе си и децата си, но вие най-добре познавате своето дете и специфичните му нужди.

Кога е най-добре да захраните бебето?

Според старата школа захранването може и е добре да започне от 4-тия месец. Съвременните педиатри, обаче, съветват, че бебето трябва да бъде захранено не по-рано от 6-ти месец. Преди това храносмилателната му система не е достатъчно добре развита, трудно би преработила твърда храна и рискът от алергични реакции към някоя храна е много по-голям.

Ранното захранване (на 4 месеца), обаче, може да реши проблема с типичния за много бебета ГЕР (Гастроезофагиален рефлукс). Причината е, че твърдата храна сгъстява стомашносъдържимото, което намалява риска от повръщане.

Ранното захранване се препоръчва и на бебета, които наддават бавно и са в долната граница за тегло според общоприетите стандарти. Но ако видимо бебето е жизнено, здраво и се развива добре, въпреки ниското си тегло, ранното захранване не е необходимо.

Дали детето е на кърма или адаптирано мляко също е от решаващо значение за много родители, що се отнася до захранването с твърда храна.

  • Тези, които хранят децата си с адаптирано мляко, са по-склонни да започват по-рано със захранването, смятайки, че плодовите и зеленчуковите пюрета са много по-полезна храна, отколкото адаптираното мляко.
  • Тези пък, които кърмят, вярват, че кърмата е най-добрата храна за бебето и са склонни да не предлагат твърда храна на бебето не само до 6-тия месец, но и до много по-късно. Но така има шанс да лишат детето от полезни за него витамини и минерали, съдържащи се в плодовете, зеленчуците, месото и зърнените храни.

Дали бебето е готово да се захрани с твърда храна?

Има няколко признака, които ще ви подскажат, че бебето е готово за периода на захранване, като не е задължително всички от тях да са налице:

  • Бебето може да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, или в полулегнала поза като на шезлонг.
  • Типичния за пеленачетата рефлекс да избутват с език всичко, попаднало им в устата, е изчезнал или поне силно намалял.
  • Бебето проявява интерес към храната, която консумират възрастните.
  • Бебето суче по-често и по-голямо количество, което често е признак, че кърмата (адаптираното мляко) не му стига.
  • Желание и умение да хваща и пъха предмети в устата си.
  • Никнат му зъби.
  • Отделя много слюнка.

 

12.01.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кога е най-добре да захраните бебето?".

Още от "Бебе"

Как да приготвите домашно бебешко пюре?

Как да приготвите домашно бебешко пюре?

Предимствата на домашно приготвеното пред купеното бебешко пюре са много. Тогава защо не обмислите да смените купешкото с домашно пюре? Ето как да приготвите здравословно домашно бебешко пюре.

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона

Биберонът винаги е бил с противоречива слава - има родители, които неодобряват употребата му, но се наслаждават на минутите спокойствие, които им подарява, други тотално го заклеймяват, трети не могат без него.

Пъпната връв

Пъпната връв

Пъпната връв e анатомичната връв, която свързва бебето и плацентата. Пъпната връв е жизнено важна за развитието на плода, защото чрез нея той се свързва с майката. От емоционална гледна точка пъпната връв има значение за бъдещето на малкия човек.