Кога е най-добре да захраните бебето?

0 коментара0/5

Захранването на бебето е една от важните теми, които вълнуват всяка майка. Кога да захраните бебето? Версиите са много, а към коя ще се придържате, зависи изцяло от вас и нуждите на бебето ви.

Кога е най-добре да захраните бебето?
 © istockphoto.com

При захранването всичко е строго индивидуално. Няма изцяло грешни или правилни решения. Не се ръководете изцяло от препоръките на педиатъра ви и не се влияйте от съветите на приятелките ви с деца. Навярно те са прави за себе си и децата си, но вие най-добре познавате своето дете и специфичните му нужди.

Кога е най-добре да захраните бебето?

Според старата школа захранването може и е добре да започне от 4-тия месец. Съвременните педиатри, обаче, съветват, че бебето трябва да бъде захранено не по-рано от 6-ти месец. Преди това храносмилателната му система не е достатъчно добре развита, трудно би преработила твърда храна и рискът от алергични реакции към някоя храна е много по-голям.

Ранното захранване (на 4 месеца), обаче, може да реши проблема с типичния за много бебета ГЕР (Гастроезофагиален рефлукс). Причината е, че твърдата храна сгъстява стомашносъдържимото, което намалява риска от повръщане.

Ранното захранване се препоръчва и на бебета, които наддават бавно и са в долната граница за тегло според общоприетите стандарти. Но ако видимо бебето е жизнено, здраво и се развива добре, въпреки ниското си тегло, ранното захранване не е необходимо.

Дали детето е на кърма или адаптирано мляко също е от решаващо значение за много родители, що се отнася до захранването с твърда храна.

  • Тези, които хранят децата си с адаптирано мляко, са по-склонни да започват по-рано със захранването, смятайки, че плодовите и зеленчуковите пюрета са много по-полезна храна, отколкото адаптираното мляко.
  • Тези пък, които кърмят, вярват, че кърмата е най-добрата храна за бебето и са склонни да не предлагат твърда храна на бебето не само до 6-тия месец, но и до много по-късно. Но така има шанс да лишат детето от полезни за него витамини и минерали, съдържащи се в плодовете, зеленчуците, месото и зърнените храни.

Дали бебето е готово да се захрани с твърда храна?

Има няколко признака, които ще ви подскажат, че бебето е готово за периода на захранване, като не е задължително всички от тях да са налице:

  • Бебето може да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, или в полулегнала поза като на шезлонг.
  • Типичния за пеленачетата рефлекс да избутват с език всичко, попаднало им в устата, е изчезнал или поне силно намалял.
  • Бебето проявява интерес към храната, която консумират възрастните.
  • Бебето суче по-често и по-голямо количество, което често е признак, че кърмата (адаптираното мляко) не му стига.
  • Желание и умение да хваща и пъха предмети в устата си.
  • Никнат му зъби.
  • Отделя много слюнка.

 

12.01.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кога е най-добре да захраните бебето?".

Още от "Бебе"

Кога трябва да се разделим с памперса?

Кога трябва да се разделим с памперса?

Памперсите са истинско спасение за съвременните майки, тъй като се грижат за детското здраве и хигиена, като в същото време успяват да ограничат купчината с бебешки дрешки, които чакат да бъдат изпрани. Кога обаче е време да се разделите с памперса?

Естествена бебешка хигиена (без памперси)

Естествена бебешка хигиена (без памперси)

Хрумвала ли ви е идеята да не приучавате бебето си към памперсите? Т.нар. естествена бебешка хигиена представлява точно това – да научите бебето си без памперс, като голям човек, да извършва ежедневните си нужди, но с малко помощ от ваша страна.

Соевата диета – да или не

Соевата диета – да или не

Някои деца с непоносимост към кравето мляко не винаги имат алергия към белтъка на кравето мляко. Това понякога може да се дължи на непоносимост към лактозата или т. нар. “млечна захар”.