Кога трябва да се разделим с памперса?

1 коментар0/5

Памперсите са истинско спасение за съвременните майки, тъй като се грижат за детското здраве и хигиена, като в същото време успяват да ограничат купчината с бебешки дрешки, които чакат да бъдат изпрани. Кога обаче е време да се разделите с памперса?

Кога трябва да се разделим с памперса?

До кога детето трябва да носи памперс?

Спорен е въпросът до кога детето трябва да носи памперс, защото всеки родител сам избира, кога да започне обучението за гърне и всяко дете има различни поведенчески реакции. Обикновено родителите махат памперсите на детето между средата на първата и началото на втората годинка, защото смятат, че едва тогава то е достатъчно пораснало, за да контролира биологичните си нужди и да сигнализира за тях.

Има обаче и родители, които изчакват до третата годинка, когато раздялата по-често е пожелана от самото дете. Майките и татковците от тази група вярват, че по-ранните опити за раздяла с памперса могат да стресират малчугана и да са причина за нощно напикаване в бъдеще.

Третата група е тази на родителите, които се опитват да махнат памперса при детето още в края или началото на първата годинка. Те смятат, че така избягват проблеми като подсичане, кожни инфекции или раздразнения, поддържа се по-добра хигиена и не се притъпяват рефлексите на бебето, а се стимулира развитието.

Добави описание

Как да разделите детето и памперса?

Махането на памперса при някои става от веднъж и за постоянно, при други постепенно. Препоръчително е обаче да действате на етапи, за да може детето да не се стресира и да види разликата. Първо започнете с махането на обедния памперс. След това изцяло се маха дневният и едва накрая нощният (за който може да ви трябва повече време).

Имайте предвид също, че когато започнете „процедурата“ по разделяне с памперса трябва много да говорите, обяснявате и показвате на детето, за да може то да се научи да казва, когато му се ходи по нужда. Сигурно ще има и инциденти – трябва да сте подготвени за тях и да запазите спокойствие, а не да викате на малчугана.

Преходни гащички – заместител на памперса
Някои майки използват така наречените преходни гащички, или още памперси за многократна употреба, за по-лесна раздяла на детето с памперса. Самият модел е комбинация от памучен плат, водонепропусклив слой и специална подложка. Целта на многократните пелени е да избегнат „мокрите“ инциденти в първите дни от прехода към свалянето на памперс. Освен това се смята, че по този начин детето се научава по-лесно да казва кога има нужда.

05.02.2015/ Христина Спасова

Още за: бебе, пелени

1 коментарДобави коментар »

persimmon

От persimmon05.02.2015, 12:32 ч.

Всяка майка решава сама как и кога да махне памперса. Децата около годинка вече започват да се будят сухи. Добре е веднага след събуждане да се слагат на гърне но не за повече от 10-15 мин. Аз процедирах така. Големия ми син...

Виж всички коментари за "Кога трябва да се разделим с памперса?".

Още от "Бебе"

За и против бебето да спи при родителите?

За и против бебето да спи при родителите?

Удачно ли ебебето да спи при родителите си? Педиатрите и психолозите оставят родителите сами да вземат решение по този въпрос, преценявайки как те и детето ще се чувстват най-спокойни и щастливи.

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Как да осигурим най-доброто за развитието на бебето

Още от раждането може да осигурявате всекидневен контакт на бебешката кожа до свеж въздух, като взимате необходимите мерки, разбира се.

Популярни и странни бебешки имена в САЩ

Популярни и странни бебешки имена в САЩ

Много живеещи в САЩ родители наричат децата си в чест на роднини или знаменитости. Тази тенденция обаче не се отнася за всички.