Колко голямо е бебето при раждане?

0 коментара0/5

Големината на бебето при раждане носи със себе си много въпросителни и немалко притеснения. От големината на бебето зависи както как ще протече раждането, така и здравословното състояние на бебето.

Колко голямо е бебето при раждане?
Колко голямо е бебето при раждане?

Родилките смятат, че бебето с твърде ниско телесно тегло предполага по-лесно и бързо раждане, но буди притеснения по отношение здравословното състояние на новороденото. Ако бебето е твърде голямо пък, тревогите са в посока протичането на родилния процес.

Обикновено жените изпадат в ужас при мисълта какъв дебелак или дебеланка трябва да родят, сякаш само големината определя хода на родилния процес. Но факторите, които влияят върху това колко бързо, лесно и безболезнено ще протече раждането са много повече – това дали раждането се предизвиква изкуствено или се случва около термина, позата на родилката по време на раждане, големината и формата на таза и др.

Колко голямо е бебето при раждане?

Къде обаче е златната среда и има ли такава, що се отнася за теглото на новороденото?

Между и 3000 и 3500 г. е идеалното тегло на бебето при раждане, което определят акушер-гинеколозите. В тези случаи рискът от усложнения при раждане е най-малък, а след раждането бебето няма да се нуждае от специални грижи като поставяне в кувьоз, например, освен ако други фактори не налагат това.

С по-ниско телесно тегло (средно 2200-2400 г.) обикновено се раждат близнаци, тризнаци и т.н.

Ако пък бебето е с телесна маса под 2500 г. и дължина от 35 до 45 см., то се счита за недоносено. А при многоплодната бременност бебетата се смятат за недоносени, ако тежат по-малко от 1800 г. В тези случаи се налага поставянето на новороденото в кувьоз, докато не наддаде достатъчно.

Ще си имам близнаци >>> 
Недоносено бебе – как да подходите? >>> 
Недоносеното бебе иска специфични грижи >>> 
Преждевременно раждане >>> 

Колко голямо е бебето при раждане?

От какво зависи големината на бебето при раждане?

Освен от това дали е бременността е едноплодна или многоплодна и дали раждането е около датата не термина, преди и след нея, големината на бебето зависи и от много други фактори. Всяка гестационна седмица се свързва с определено тегло на бебето, но понякога то изостава или изпреварва нормалните граници на теглото, което трябва да има в определените периоди на бременността. Така, например, ако жената е диабетичка, шансът да роди по-голямо бебе от нормалното е по-голям. Генът също е важен по отношение големината на бебето при раждането.

Как да изчислите в коя гестационна седмица сте? >>> 
Изчисляване на термина >>> 

Как се изчислява теглото на бебето?

Ултразвуковата диагностика предоставя формули за изчисляване теглото на плода. Но вероятността да се допусне грешка и теглото да не бъде изчислено съвсем точно е много голяма, тъй като ултразвуковото изследване не може да вземе предвид фактори, влияещи на теглото на бебето, като мускулна маса и подкожни мазнини, а само отчита размера на бебето.

Любопитно:
240-килограмова германка ражда 6-килограмово бебе >>>
Бебе 6,6 кг. се роди в Мексико >>>
Британка роди бебе, тежащо 6,2 кг. >>>

01.06.2015/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Колко голямо е бебето при раждане?".

Още от "Бебе"

Какво е бебешки пубертет?

Какво е бебешки пубертет?

По правило сме свикнали, че децата имат право да се глезят и да не се държат прилично. На тях им е позволено да бъркат в шкафа, когато отидат на гости, те могат да се мацат целите в храна и да мятат всичко по земята.

Как влияят билките на кърмата?

Как влияят билките на кърмата?

Що се отнася до кърмещата жена, билките могат да бъдат както полезни, така и противопоказни. Билките имат свойството да увеличават кърмата, а други пък спират лактацията.

Как изглежда новороденото бебе?

Как изглежда новороденото бебе?

Всички бъдещи майки си изграждаме един идеализиран образ на бъдещето бебе и си го представяме като няколкомесечно, а се оказва, че новороденото бебе изглежда определено не така както сме си го представяли.