Колко голямо е бебето при раждане?

0 коментара0/5

Големината на бебето при раждане носи със себе си много въпросителни и немалко притеснения. От големината на бебето зависи както как ще протече раждането, така и здравословното състояние на бебето.

Колко голямо е бебето при раждане?
Колко голямо е бебето при раждане?

Родилките смятат, че бебето с твърде ниско телесно тегло предполага по-лесно и бързо раждане, но буди притеснения по отношение здравословното състояние на новороденото. Ако бебето е твърде голямо пък, тревогите са в посока протичането на родилния процес.

Обикновено жените изпадат в ужас при мисълта какъв дебелак или дебеланка трябва да родят, сякаш само големината определя хода на родилния процес. Но факторите, които влияят върху това колко бързо, лесно и безболезнено ще протече раждането са много повече – това дали раждането се предизвиква изкуствено или се случва около термина, позата на родилката по време на раждане, големината и формата на таза и др.

Колко голямо е бебето при раждане?

Къде обаче е златната среда и има ли такава, що се отнася за теглото на новороденото?

Между и 3000 и 3500 г. е идеалното тегло на бебето при раждане, което определят акушер-гинеколозите. В тези случаи рискът от усложнения при раждане е най-малък, а след раждането бебето няма да се нуждае от специални грижи като поставяне в кувьоз, например, освен ако други фактори не налагат това.

С по-ниско телесно тегло (средно 2200-2400 г.) обикновено се раждат близнаци, тризнаци и т.н.

Ако пък бебето е с телесна маса под 2500 г. и дължина от 35 до 45 см., то се счита за недоносено. А при многоплодната бременност бебетата се смятат за недоносени, ако тежат по-малко от 1800 г. В тези случаи се налага поставянето на новороденото в кувьоз, докато не наддаде достатъчно.

Ще си имам близнаци >>> 
Недоносено бебе – как да подходите? >>> 
Недоносеното бебе иска специфични грижи >>> 
Преждевременно раждане >>> 

Колко голямо е бебето при раждане?

От какво зависи големината на бебето при раждане?

Освен от това дали е бременността е едноплодна или многоплодна и дали раждането е около датата не термина, преди и след нея, големината на бебето зависи и от много други фактори. Всяка гестационна седмица се свързва с определено тегло на бебето, но понякога то изостава или изпреварва нормалните граници на теглото, което трябва да има в определените периоди на бременността. Така, например, ако жената е диабетичка, шансът да роди по-голямо бебе от нормалното е по-голям. Генът също е важен по отношение големината на бебето при раждането.

Как да изчислите в коя гестационна седмица сте? >>> 
Изчисляване на термина >>> 

Как се изчислява теглото на бебето?

Ултразвуковата диагностика предоставя формули за изчисляване теглото на плода. Но вероятността да се допусне грешка и теглото да не бъде изчислено съвсем точно е много голяма, тъй като ултразвуковото изследване не може да вземе предвид фактори, влияещи на теглото на бебето, като мускулна маса и подкожни мазнини, а само отчита размера на бебето.

Любопитно:
240-килограмова германка ражда 6-килограмово бебе >>>
Бебе 6,6 кг. се роди в Мексико >>>
Британка роди бебе, тежащо 6,2 кг. >>>

01.06.2015/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Колко голямо е бебето при раждане?".

Още от "Бебе"

Популярни и странни бебешки имена в САЩ

Популярни и странни бебешки имена в САЩ

Много живеещи в САЩ родители наричат децата си в чест на роднини или знаменитости. Тази тенденция обаче не се отнася за всички.

Домашно пюре или от магазина?

Домашно пюре или от магазина?

Когато настъпи моментът на захранване на бебето, много майки си задават въпроса, кой е правилният избор – дали да купуват бебешко пюре от магазина или да приготвят такова у дома. Кой е верният отговор – домашно пюре или магазина?

Как да отучим бебето от биберона?

Как да отучим бебето от биберона?

Бебето обича биберона. Той му дава комфорт и спокойствие, замества близостта на майчината гърда. Кога е време да отучим бебето от биберона?