Косата на бебето – въпроси и отговори

1 коментар0/5

Ще се роди ли с коса бебето, кога ще му опада, а кога ще започне да расте, как да я миете, а как стои въпроса с бебешките прически...? Тези и още много въпроси около косата на бебето вълнуват всяка бъдеща майка. А ето и отговорите на някои от тях.

Косата на бебето – въпроси и отговори
Косата на бебето – въпроси и отговори

Ще се роди ли бебето с коса?

Някои бебета се раждат с малко коса или по-скоро мъх, други пък са с много гъста коса, която с времето пада, а трети пък се раждат без никаква коса. Всичко е въпрос на ген. Според народните вярвания пък, ако бременната страда от гадене, повръщане и киселини до края на бременността си, то бебето ще се роди с коса.

Ще се запази ли цветът на бебешката коса и за в бъдеще?

Цветът на бебешката коса обикновено не е цветът на постоянната коса на детето за в бъдеще. Бебето може да се роди със светло руса коса, а след няколко месеца или 2-3 години тя да се оцвети в кестеняво. Ако пък бебето се е родило с тъмна коса, то най-вероятно цветът ще се запази и вероятността от изсветляване е много малка. Обикновено около 3-годишна възраст вече е известно какъв ще е окончателния цвят на детската коса, но не е изключено в пубертета да настъпи лека промяна. Това какъв цвят коса ще има детето и това дали ще е права или чуплива зависи в голяма степен и от наследствения фактор.

Кога ще падне косата, с която бебето се е родило и кога ще порасне нова такава?

Ако бебето се е родило с коса, обикновено към 4-5 месец тя започва да пада. При някои бебета косата капе и паралелно с това расте нова, други пък остават известно време плешиви, но после новата коса израства с бързи темпове. И около 7 месец обикновено бебетата вече имат прилично оформена прическа.

Ако пък мажете главата на бебето със зехтин или някакъв вид козметика против млечни корични, то най-вероятно косата ще окапе напълно доста рано след раждането, но след няколко месеца ще се появи нова.

Защо косата на бебето не е равномерно гъста навсякъде?

Ако бебето се роди с коса, когато започне да пада, обикновено се образуват плешиви участъци по главата, тъй като косата пада на кичури и то най-напред там, където главата се опира в дрехи или се търка при въртене в областта на тила или във възглавницата по време на сън. Когато пък започне да расте новата коса на бебето, също може да забележите, че на места изниква по-бързо и е по-гъста, отколкото на други. За да избегнете това, слагайте бебето да спи на различна страна, за да не се притиска само едната половина на главата по време на сън, което води до неравномерен растеж на косата. Обикновено равномерният растеж и гъстота на косата се наблюдава, когато бебето започне да пълзи, ходи и да може да седи седнало, така че да се намали триенето при лежане.

Къпане и грижа за бебешката коса

Използвайте специални бебешки шампоани, но не мийте повече от два пъти в седмицата косата на бебето. Подсушавайте внимателно, без търкане, тъй като кожата на главата е тънка и чувствителна. Използвайте мека четка за разресване (особено ако косата е гъста и се заплита), която помага и при наличие на млечни корички. Ако решете косата на път, сменяйте мястото му често, за да расте косата равномерно, без да приема определена посока. Често срещан проблем при бебетата с по-гъста коса е заплитането. Продават се специални спрейове за разресване на бебешка коса, а може да миете косата и с чай от невен, който прави косата по-мека и спомага разресването.

Да подстрижете ли изцяло косата на една годинка?

Основанието за бръсненето на децата на годинка е вярването, че косата им ще започне да расте по-здрава и гъста. Прическата „нула номер“ обаче ще доведе само до равномерно израстване на новата коса, без да касае здравина, гъстота и прочие неща, заложени от гените. Може и въобще да не подстригвате косата на детето, а само да взимате връхчетата, в случай, че имате дъщеря и искате да й пускате дълга коса, но е важно да се подстригва бретона, както при момчетата, така и при момичетата, за да избегнете появата на очни проблеми.

Ако бебето има къдрава коса, много майки се страхуват, че ако подстрижат косата, с това ще си отидат завинаги и къдриците. Но и тук нещата опират изцяло до ген и подстригването или не няма никаква връзка.

30.06.2014/Ели Йорданова

Още за: бебе, коса

1 коментарДобави коментар »

Bridge

От Bridge30.06.2014, 15:38 ч.

Неравномерното порастване на косата е в следствие и на растежа на главата, която си има своите растежни зони, и нараства бързо с месеците

Виж всички коментари за "Косата на бебето – въпроси и отговори".

Още от "Бебе"

С бебе на път

С бебе на път

Какво ви е необходимо, ако искате да пътувате с бебе? Преди всичко здрави нерви, спокойствие и няколко бебешки аксесоара. Пътуване с малко бебе е трудоемно, но незабравимо и забавно изживяване.

Спокоен сън и игри за здраво и щастливо бебе

Кои са най-важните фактори за отглеждане на щастливо и здраво бебе?

Изследване на Pampers разкри, че любовта, спокойният сън и игрите са най-важните фактори за отглеждане на щастливо и здраво бебе

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

Раждането със секцио не е причина да пропуснеш възможността да кърмиш детенцето си. Навярно ще се сблъскаш с трудности, но стига да имаш желание – можеш да ги преодолееш.