Кърмене – едната или двете гърди?

2 коментара0/5

Кърменето е цяло изкуство и като такова буди много въпроси, един от които е дали да предлагате на бебето и двете гърди или да кърмите само от едната.

Кърмене – едната или двете гърди?
Кърмене – едната или двете гърди?

Според педиатрите трябва да предоставяте право на избор на бебето, тоест да му предлагате и двете гърди, а то само ще си покаже от колко кърма се нуждае и дали му е достатъчна само едната гърда или има нужда да бъде хранено и от другата.

Започнете да кърмите бебето, а в момента, в който то започне да нервничи или да заспива, му предложете другата гърда в случай, че има нужда от още кърма. Не се паникьосвайте, ако бебето засмуче съвсем малко или въобще не пожелае, или пък продължи да суче със същия апетит, както от първата гърда. Няма място за притеснение, че бебето ви ще остане гладно или ще преяде. То ще суче толкова, колкото му е необходимо, а ако е преяло, просто ще повърне излишната кърма с оригването след хранене.

Оригване, колики и повръщане на бебето >>> 

Друго опасение на майките е дали ще имат достатъчно кърма за следващото кърмене (особено в периода, когато бебето се храни на около 2 часа). И именно поради това си опасение предлагат на бебето само едната гърда, а другата пазят за следващо кърмене. Това пазене, обаче, може да има обратен ефект и лактацията да намалее.

Предлагането и на двете гърди при кърмене е важно не само за бебето с цел да получи достатъчно кърма, но и за вас, тъй като кърменето стимулира лактацията. Тоест, предлагайки и двете гърди, организмът ви ще произвежда точно толкова кърма, колкото е необходима на бебето. А периодичното изпразване и на двете гърди намалява вероятността от възникване на неприятни усложнения като запушване на млечните каналчета, мастит поради задържане на кърма и прочие.

Възпалени гърди след кърмене >>> 

Предлагането и на двете гърди на едно хранене контролира прецизното образуване на кърма. Тоест, при този метод на кърмене, обикновено нито една от двете гърди не бива изпразнена напълно, а количеството кърма, което е засукало бебето е толкова, колкото да го нахрани, и толкова, колкото майката да не изпитва дискомфорт в гърдите.

Напълното изпразване на едната гърдата ускорява лактацията в нея, но при следващото хранене, в случай, че тя е на ред да играе ролята на “резерва” и бебето суче от другата гърда, тя остава препълнена и е възможно да изпитате дискомфорт като болка, изтичане на кърма, запушване на млечни каналчета и т.н.

Намалена кърма – как да стимулирате лактацията? >>> 
Как да спрете лактацията? >>>

16.06.2014/Ели Йорданова

Още за: бебе, кърмене

2 коментарaДобави коментар »

tani80s

От tani80s28.06.2014, 15:15 ч.

Аз от самото начало предлагам и двете гърди на кърмене.ако е гладно бебето ще яде,ако не е -няма.То си знае колко да суче.От консултант по кърмене знам,че има много малко жени които да успяват да кърмят само с едната...

Виж всички коментари за "Кърмене – едната или двете гърди?".

Още от "Бебе"

Бебешка фотография у дома

Бебешка фотография у дома

Не е задължително всеки път да водите бебето при професионален фотограф, за да му направите добри снимки, докато е още малко. Вземете фотоапарат, подгответе мъничето за фотосесията и следвайте тези полезни съвети за бебешка фотография.

Кувьоз – въпроси и отговори

Кувьоз – въпроси и отговори

Кувьозът е изобретение от средата на миналия век, което е спасение за много бебета, но все още буди притеснителни въпроси у всички майки, чиито новородени биват поставяни в кувьоз.