Кувьоз – въпроси и отговори

0 коментара0/5

Кувьозът е изобретение от средата на миналия век, което е спасение за много бебета, но все още буди притеснителни въпроси у всички майки, чиито новородени биват поставяни в кувьоз.

Кувьоз – въпроси и отговори
Кувьоз – въпроси и отговори

Кога е необходимо поставянето на новороденото в кувьоз?

Когато бебето е недоносено – поставянето в кувьоз му осигурява постоянен приток на въздух, поддържа телесната му температура и го предпазва от инфекции. Недоносените бебета имат ниско телесно тегло и мазнини, което е причината за невъзможността им да поддържат самостоятелна нормална телесна температура. Имат и слабо развита дихателна и имунна система.

Недоносено бебе – как да подходите? >>> 

Когато бебето е болно – характерната за бебетата жълтеница е друга причина, заради която недоносеното бебе може да бъде поставено в кувьоз. В него то бива подложено на фототерапия (облъчване със синя светлина, която намалява билирубна в кръвта, причиняващ жълтия цвят на кожата), като е много важно поставянето на специални “очила” (превръзка) на бебето, които да предпазят очите му от увреждания.

Наличието на инфекциозно заболяването също може да изисква поставянето на бебето в кувьоз с цел лечение.

Всички новородени близнаци ли отиват в кувьоз?

Не е задължително, но е честа практика, тъй като много близначета се раждат по-рано от термина и са с ниско телесно тегло.

Ще си имам близнаци >>> 

Колко време бебето ще е в кувьоз?

Ако бебето е нодоносено, което е причината за поставянето му в кувьоз, то трябва да достигне телесна маса 1800-2000 грама, за да бъде прекратен престоя му в инкубатор. Това може да отнеме дори 2 месеца, ако бебето е родено с тегло под килограм.

В случай на недоносено бебе с жълтеница, престоят на му в кувьоз е много по-кратък (няколко дни) и е необходим дотогава, докато симптомите за заболяването изчезнат.

Жълтеницата е характерна за всички бебета – тези родени на на термина, както и недоносените, като във втория случай симптомите на жълтеницата се появяват много по-бързо и заболяването трае по-дълго време.

Кувьоз – въпроси и отговори

Какви рискове крие кувьоза?

Най-голямото опасение на всяка майка, чието бебе е в кувьоз, е да не ослепее. Такъв риск реално съществува, ако техниката е остаряла и дозирането на кислород в него е неправилно, което може да увреди ретината на очите. Това може да доведе до частично или пълно ослепяване вследствие от т.нар. ретинопатия на новороденото. Заболяването преминава през 5 фази, като първите 3 са обратими. За целта бебетата, поставени в кувьоз, се нуждаят от редовни очни прегледи през първите 6 месеца.

Увреждането на очите на бебето, поставено в кувьоз, се дължи не само на неправилно дозиране на кислород, но и на недоразвитите кръвоносни съдове на ретината, ако новороденото е недоносено.

Друг възможен риск за новороденото в кувьоз е бронхопулмонална дисплазия (увреждане на белия дроб) в резултат от апаратна вентилация и кислородотерапия. Бебето се е развивало в утробата на майката  в условията на среда с ниска кислородна концентрация. Ако то се роди преждевременно, съответно с ниско телесно тегло и не добре развити дихателни органи, е изключително важно правилното дозирането на кислород според нуждите на бебето.

06.04.2015/Ели Йорданова


 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кувьоз – въпроси и отговори".

Още от "Бебе"

Защо бебето отказва кърма?

Защо бебето отказва кърма?

Ако бебето ви отказва да суче, не се предавайте и не преминавайте веднага към план Б – адаптирано мляко, тъй като кърмата е най-добрата храна за новороденото. Ето какви са възможните причини бебето да отказва кърма.

Акробатично кърмене

Акробатично кърмене

Колкото повече бебето расте, толкова повече различни пози за кърмене възприема. В периода на прохождане за бебетата е характерно т.нар. акробатично кърмене. Тоест ще си имате работа с един малък цирков артист.

Кога е най-добре да захраните бебето?

Кога е най-добре да захраните бебето?

Захранването на бебето е една от важните теми, които вълнуват всяка майка. Кога да захраните бебето? Версиите са много, а към коя ще се придържате, зависи изцяло от вас и нуждите на бебето ви.