Кръщене

15 коментара1/5

Кръщенето или както още го наричат кръщение е ритуал, който е редно да съпътства всички християни. Кръщенето е едно от седемте тайнства и в днешно време е обичай, който майките не пропускат.

Най-просто казано кръщенето символизира очистването на човека от греховете  на духа 9802_0.jpgподготвянето му за нов живот. Кръщението е тайнството, което въвежда човек в редицата на християните. Без да е кръстен, човек не може да се нарече християнин. Поради специфичната политическа обстановка у нас много хора, родени преди 1989 година, не бяха кръстени. Това доведе и до прилив на желаещи да се кръстят на по-късна възраст. Най-често обаче кръщенето се извършва докато детето е малко. Родителите често избират първата годинка като най-подходящ момент за кръщене.

Какво трябва да знаем за ритуала на кръщенето?

Преди всичко трябва да изберете правилно човека, който ще бъде кръстник на детето ви. Кръстникът е духовен родител, той трябва да е негов водач и покровител, да следи дали детето върви по правилния път. Кръстникът има ключова роля по време на ритуала на кръщенето.

Мястото може да бъде църква, храм, манастир. Навсякъде, където се извършва този ритуал. Изберете място, което не е твърде разпространено и не е прекалено натоварено, така че да на кръщават детето ви с други деца. Може да изберете и свещеника, който да извърши ритуала, в случай че имате предпочитания към някого.

Хубаво е да изберете християнски празник или ден, който символизира нещо специално за вас.

В деня на кръщенето трябва да носите хавлиена кърпа, сапун, погача, червено вино, мед, бонбони, нови дрехи за детето, празна кутия.

Докато трае ритуалът кръстницата държи детето и свещеникът чете молитва. В другата ръка кръстницата държи свещ. Детето се намазва с миро по челото, ръцете, крачетата, ушичките. Това е моментът, в който се „нарича“ името на детето и се вярва, че се пречиства духа му.


9802_1.jpg

След това детето се съблича и се потапя три пъти в казана с предварително осветена вода. Често в този момент дечицата започват да плачат и пищят от уплаха. Трите потапяния се правят  в името на Отца, Сина и Светия Дух. Подсушавате детето с приготвената кърпа и го обличате в нови дрехи, които по традиция кръстникът трябва да е купил. Свещеникът и кръстникът обикалят казана с вода три пъти, което символизира приемането на Христовата вяра. От главичката на детето се отрязва кичур коса в знак на това, че вече ще живее като божие чадо.  Кичурът се поставя в кутийката, която носите. След това, държейки детето, кръстникът отговаря на въпроси, зададени от попа. Приема се, че кръстникът отговаря вместо кръщавания.

В края на церемонията се освещава питата, виното и меда. По традиция кръстникът трябва да е купил златно кръстче за своя кръщелник, което също трябва да бъде осветено и да се сложи на врата на детето. То вече е истински християнин.

Кръщенето е ритуал, който не просто дава официално името на детето ви, но то става част от света на християните. Кръщенето е тайнство, което се извършва само веднъж в живота, както раждането и смъртта. Прекръстването е напълно забранено от църквата.

8.01.2009/Деси Великова

15 коментарaДобави коментар »

Едно_Българче

От Едно_Българче29.09.2012, 13:38 ч.

Исках да попитам за събличането на детето и памперса ли се сваля? А как става обличането после, спира ли се кръщането докато детето се облече или? Благодаря

Виж всички коментари за "Кръщене".

Още от "Бебе"

Особености на детското хранене до първата годинка

Особености на детското хранене до първата годинка

През първата година детският организъм се променя най-много. Част от промените са свързани с хранителния режим, храносмилателната система и оформянето на вкусове при малчугана. Вижте по-важните особености на детското хранене до първата годинка.

Защо бебето отказва кърма?

Защо бебето отказва кърма?

Ако бебето ви отказва да суче, не се предавайте и не преминавайте веднага към план Б – адаптирано мляко, тъй като кърмата е най-добрата храна за новороденото. Ето какви са възможните причини бебето да отказва кърма.

Първите подаръци за бебе

Първите подаръци за бебе

Поканени сте на бебешко парти, на първа среща с малкия човек, на погача – не може да отидете без подарък. Но как да изберете нещо, което да е едновременно полезно, практично и забавно за детето – вижте идеи за първи подаръци на бебето.