Вода за пиене за кърмачето

35 коментара1/5

Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от първите неща, които кърмачето приема още в първите дни след раждането.

Тя задължително трябва да бъде преварена или пречистена от тежките съставки, които могат да натоварят незрелия организъм на бебето.
Според едни от най-новите европейски схващания водата трябва да се даде на бебето от втория месец, казва националният консултант по хранене професор Стефка Петрова. Тя обяснява, че в майчината кърма има всичко необходимо и затова водата може да не бъде давана в първите дни след раждането.
Широко разпространеното схващане, което се застъпва от повечето неонатолози и педиатри у нас е, че децата трябва да пият вода от момента на раждането.

Колко вода трябва да изпива бебето? Това е толково индивидуално, колкото и при възрастните. С тази разлика, че на бебето тя трябва да се предлага от родителите. Избягвайте да давате вода 30 минути преди и 30 минути след хранене. В първия случай водата ще напълни стомахчето на бебето и то ще откаже да се храни. Във втория има опасност то да повърне.

Ако кърмите бебето, Вие сте намалили възможността коликите на бебето да бъдат тежки. Затова ако използвате шише само, за да давате вода разгледайте внимателно предлаганите на пазара. Има големи възможности за избор на шише, което предпазва от колики. Такива са например шишето от физиологичниа проект на Чико, което има специална форма, шишетата на д-р Браун, Авент и други. Тези шишета са по-скъпи, но ще помогнат на детето Ви. След това спокойно можете да ги използвате и след преминаване на коликите.

Водата за кърмачета задължително трябва да е преварена. Тя съвсем спокойно може да е от чешмата. Преваряването за около 5 минути я прави подходяща за бебетата. С нея можете да приготвяте храната, а след охлаждане да я използвате за сокчета, чайове или за директна консумация.

Не давайте на бебето си минерална вода. Тя може да се включи в менюто след годинка, а най-добре след навършване на втората.

Сперед педиатри след 8-9 месец може да спрете да преварявате водата. Но да продължите задължително да я пречиствате. Това може да стане с предлаганите на нашия пазар кани с филтър. Особено подходяща е марката Брита. В момента тя се предлага за около 40 лева по магазините.

Фирмите за детски храни предлагат специална бебешка вода, която може да Ви спести досадното преваряване или да Ви намали инвестицията в скъпите филтри, които често трябва да се подменят.
Тази вода е с повишено съдържание на калции. За съжаление внос на такава вода у нас няма.
Все пак има български фирми, които предлагат трапезна /не минерална/ вода, подходяща за малки деца. Четете внимателно етикетите - ако водата е подходяща за кърмачета, това задължително трябва да е отбелязано.

Вода в пластмасови бутилки 0,5 л и 1,5 л можете да намерите в Магазина за детски храни на пазара “Иван Вазов”. Цените са 0,40 лв за малка и 0,65 лв за голяма бутилка. Има възможност за доставка до дома.

11.06.2004/Надя Обретенова


Храни за деца с алергии можете да намерите в специализирания магазин за Детски храни на пазар "Иван Вазов", алеята до чешмата, тел.: 0887967318.

35 коментарaДобави коментар »

Cool Twister

От Cool Twister05.04.2012, 00:04 ч.

Вече има лесен и бърз начин за охлаждане на преварената вода до точната температура за пиене - Cool Twister. За повече информация, посетете www.cooltwister.bg

Виж всички коментари за "Вода за пиене за кърмачето".

Още от "Бебе"

Тест на Апгар – първият изпит на новородените

Тест на Апгар – първият изпит на новородените

Сигурно сте чували някъде за знаменития тест на Апгар, през който минават всички бебета по цял свят. Какво включва първият изпит на новородените, как се тълкуват резултатите и защо е необходим тестът на Апгар?

Кога може да давате мед на бебето?

Кога може да давате мед на бебето?

Медът е едно от най-полезните и използвани в алтернативната медицина лекарства от природата. Но колкото и странно да звучи, той може да се окаже смъртоносен за най-малките. Вижте кога може да давате мед на бебето.

Кувьоз – въпроси и отговори

Кувьоз – въпроси и отговори

Кувьозът е изобретение от средата на миналия век, което е спасение за много бебета, но все още буди притеснителни въпроси у всички майки, чиито новородени биват поставяни в кувьоз.