Как бебето изразява чувствата си?

1 коментар5/5

Децата са вулкан от емоции, които непредсказуемо изригват и стихват. Още от раждането си бебето изпитва и изразява чувства, показва привързаност, но по свой начин. От вас се изисква да се научите да разбирате бебешкия език на тялото.

Как бебето изразяват чувствата си?

Когато бебето е съвсем малко то изразява емоциите си много ясно и му е невъзможно да ги скрие – обич, гняв, задоволство, радост, доверие, недоволство, тревожност, изненада, любопитство. За разлика от възрастните, които имат способността да се държат двулично и да заблуждават хората какво чувстват, бебетата са толкова невинни и искрени в чувствата си, че емоциите им веднага могат да бъдат прочетени по лицето и действията им – смях, мръщене, цупене, усмихване, сбръчкване на челото и носа, сумтене, гукане, махане с ръце, пляскане, ритане...

През първите три месеца бебетата импулсивно изразяват емоциите си, а не като възрастните, преди да се зарадват шумно и истински на нещо, да се замислят редно ли е, уместно ли е. Първите емоции на бебето са предимно израз на осъществяващата се връзка с родителя, а именно чрез „социалната“ усмивка от страна на бебето и от страна на родителя.
Как бебето изразяват чувствата си?

Към 4-6 месец бебето разбира, че емоциите му имат влияние върху околните и най-вече върху  родителите му.Това е времето, когато децата се научават да контролират околните чрез чувствата си – плачат  просто, защото искат да ги гушнат, а не защото нещо ги боли, гладни са или им се спи, търсят внимание, протягайки ръчички към мама или татко, мрънкат и се сърдят, защото знаят, че така ще им бъде угодено и прочие. Ето защо е важно да не се поддавате на всяка бебешка емоция, тъй като след време може да се изправите пред сериозен проблем – разглезено дете, свикнало да му се угажда за всичко.

Към 6-7 месКак бебето изразяват чувствата си?ец бебето се научава силно да изразява гнева и тъгата си, а също и да протестира, когато му кажат „Не!“. Това е и времето, когато детето трябва да се научи да споделя вещите и играчките си с околните и най-вече с други деца. Към 8 месец бебето започва да изразява страх, да се крие от непознати хора, да извръща глава, когато види някого, когото го плаши и когото навлиза в личното пространство на детето. Възможно е детето да започне да изпитва страх и от изоставяне, което пък да го кара по всякакъв начин да търси вниманието ви.  Това е и времето, когато детето започва да изпитва срам и да се крие, гушкайки се в родителите си, отказвайки социално общуване с непознати за него лица. В тази възраст бебето е способно да чете емоции и да ги копира – ако татко е тъжен и ядосан, то и бебето може да придобие сърдит и тъжен вид.

На една годинка детето вече се научава да се справя с емоционалните конфликти и знае как да избегне неприятни емоции, тъй като вече е наясно с първоизточника им. В тази възраст вече малко по малко си проличава характера на детето ви.


Едва след като навърши 3 години, детето се научава какво е лъжа и как да скрива чувствата си и да изразява емоции, различни от тези, които вътрешно изпитва.

16.01.2012/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

sweet_escape76

От sweet_escape7616.01.2012, 17:46 ч.

Благодаря на Розали, прекрасна статия.

Виж всички коментари за "Как бебето изразява чувствата си?".

Още от "Бебе"

Популярни и странни бебешки имена в САЩ

Популярни и странни бебешки имена в САЩ

Много живеещи в САЩ родители наричат децата си в чест на роднини или знаменитости. Тази тенденция обаче не се отнася за всички.

Телевизорът и вашето бебе

Телевизорът и вашето бебе

Според най-новите научни изследвания, ако вашето бебе започне да прави повече поразии от допустимото, вина за това има телевизията.