Как бебето изразява чувствата си?

1 коментар5/5

Децата са вулкан от емоции, които непредсказуемо изригват и стихват. Още от раждането си бебето изпитва и изразява чувства, показва привързаност, но по свой начин. От вас се изисква да се научите да разбирате бебешкия език на тялото.

Как бебето изразяват чувствата си?

Когато бебето е съвсем малко то изразява емоциите си много ясно и му е невъзможно да ги скрие – обич, гняв, задоволство, радост, доверие, недоволство, тревожност, изненада, любопитство. За разлика от възрастните, които имат способността да се държат двулично и да заблуждават хората какво чувстват, бебетата са толкова невинни и искрени в чувствата си, че емоциите им веднага могат да бъдат прочетени по лицето и действията им – смях, мръщене, цупене, усмихване, сбръчкване на челото и носа, сумтене, гукане, махане с ръце, пляскане, ритане...

През първите три месеца бебетата импулсивно изразяват емоциите си, а не като възрастните, преди да се зарадват шумно и истински на нещо, да се замислят редно ли е, уместно ли е. Първите емоции на бебето са предимно израз на осъществяващата се връзка с родителя, а именно чрез „социалната“ усмивка от страна на бебето и от страна на родителя.
Как бебето изразяват чувствата си?

Към 4-6 месец бебето разбира, че емоциите му имат влияние върху околните и най-вече върху  родителите му.Това е времето, когато децата се научават да контролират околните чрез чувствата си – плачат  просто, защото искат да ги гушнат, а не защото нещо ги боли, гладни са или им се спи, търсят внимание, протягайки ръчички към мама или татко, мрънкат и се сърдят, защото знаят, че така ще им бъде угодено и прочие. Ето защо е важно да не се поддавате на всяка бебешка емоция, тъй като след време може да се изправите пред сериозен проблем – разглезено дете, свикнало да му се угажда за всичко.

Към 6-7 месКак бебето изразяват чувствата си?ец бебето се научава силно да изразява гнева и тъгата си, а също и да протестира, когато му кажат „Не!“. Това е и времето, когато детето трябва да се научи да споделя вещите и играчките си с околните и най-вече с други деца. Към 8 месец бебето започва да изразява страх, да се крие от непознати хора, да извръща глава, когато види някого, когото го плаши и когото навлиза в личното пространство на детето. Възможно е детето да започне да изпитва страх и от изоставяне, което пък да го кара по всякакъв начин да търси вниманието ви.  Това е и времето, когато детето започва да изпитва срам и да се крие, гушкайки се в родителите си, отказвайки социално общуване с непознати за него лица. В тази възраст бебето е способно да чете емоции и да ги копира – ако татко е тъжен и ядосан, то и бебето може да придобие сърдит и тъжен вид.

На една годинка детето вече се научава да се справя с емоционалните конфликти и знае как да избегне неприятни емоции, тъй като вече е наясно с първоизточника им. В тази възраст вече малко по малко си проличава характера на детето ви.


Едва след като навърши 3 години, детето се научава какво е лъжа и как да скрива чувствата си и да изразява емоции, различни от тези, които вътрешно изпитва.

16.01.2012/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

sweet_escape76

От sweet_escape7616.01.2012, 17:46 ч.

Благодаря на Розали, прекрасна статия.

Виж всички коментари за "Как бебето изразява чувствата си?".

Още от "Бебе"

За и против кърменето на обществени места?

За и против кърменето на обществени места?

В чужбина кърменето на обществени места е нещо съвсем нормално и в реда на нещата. В България обаче малко са жените, които се престрашават да кърмят навън, тъй като най-вероятно ще бъдат обсипани с неодобрителни погледи.

От биберона до лъжичката

От биберона до лъжичката

Как лъжичката измества биберона?

Как да държите бебето?

Как да държите бебето?

Нaвярно ви иде от радост постоянно да гушкате бебето си, но преди да го обсипете с физическа любов, ето няколко съвета как е правилно да държите бебето.