Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

77 коментара0/5

Раждането със секцио не е причина да пропуснеш възможността да кърмиш детенцето си. Навярно ще се сблъскаш с трудности, но стига да имаш желание – можеш да ги преодолееш.

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?


Какви са фактите:

 • Раждането със секцио в болниците у нас е организирано така, че майката и бебето се отделят и не се срещат за около 24 часа. А това създава предпоставка за забавяне на синтеза на мляко по две причини:

1. Ако бебето засуче в първия или втория час след раждането си, организмът на майката се стимулира да започне по-бързо производство на повече мляко. При липсата на този стимул, процесът се забавя.

2.За 24-те часа раздяла с мама новороденото е било хранено поне няколко пъти от шише и биберон, което изисква различна техника на сукане. Бебето се обърква и му е нужно повече време, докато свикне с гърдата.

Какво да направиш:

 • Ако не си в болница, в която ще ти дадат бебето до 6-ия час (има такива), то добър вариант е да си се запознала предварително с техниките за цедене на ръка. Още в реанимация започни да изцеждаш по малко коластра на всеки 2-3 часа, докато ти донесат бебето и то започне да суче.
   
 • Веднага след като излезеш от реанимация, помоли акушерките да ти позволят да кърмиш бебето си, дори извън определените за кърмене часове. У нас все повече родилни домове създават условия в подкрепа на кърменето. Те разполагат с консултанти по кърмене, които могат да ти помогнат да преодолееш временните затруднения и да те окуражат.
   
 • Ако все пак си разделена от бебето за по-дълъг период, не се отчайвай. След първото денонощие трябва да започнеш да изцеждаш гърдите си на всеки два часа. През останалото време си почивай, за да се възстановиш по-бързо.
   
 • Помоли медицинския персонал срокът, в който си разделена от бебето, да бъде максимално съкратен.

След цезарово сечение при много майки се наблюдава забавяне на образуването на кърма, в отделни случаи тя потича чак на 9-10-ия ден. Тогава дохранването е неизбежно.

Как да започнеш успешно кърмене при това положение?

В първите дни бебето все пак се храни с коластра, затова не бързай да правиш изводи за качеството на кърмата си. Слагай на гърда бебето колкото е възможно по-често или ако сте разделени, използвай цялото време, когато сте заедно, за да му предлагаш гърдата. На него ще му е необходимо време, за да премине от хранене с биберон към сукане от гърда. Постави бебето на гърдите си кожа до кожа и му дай време да изследва и да се наследи на това ново за него място. Ако е необходимо, дохранвай бебето с изцедена кърма или с мляко за кърмачета, ако теглото му намалява извън нормалните граници.

Ако бебето е недоносено обаче, в първите дни непременно ще му е необходимо дохранване, защото то просто няма сили за изсукване на цялата порция, която му е нужна. По правило дохранването се осъществява с изцедена от майката кърма. Не пропускай да предлагаш гърдата преди и след всяко дохранване.

22.03.2012/rozali.com

77 коментарaДобави коментар »

Гостенка 2

От Гостенка 231.03.2012, 21:29 ч.

Всеки има право да вярва и прави, каквото си поиска. Аз лично съм доволна от избора, който съм направила по отношение на кърменето на детето ми. Бих помогнала със съвет и подкрепа на всяка майка, която иска да кърми. Боря...

Виж всички коментари за "Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?".

Още от "Бебе"

Особености на детското хранене до първата годинка

Особености на детското хранене до първата годинка

През първата година детският организъм се променя най-много. Част от промените са свързани с хранителния режим, храносмилателната система и оформянето на вкусове при малчугана. Вижте по-важните особености на детското хранене до първата годинка.

Прощъпулник

Прощъпулник

Прощъпулникът е ритуал, който се прави малко след като детето проходи. По него се гадае каква ще е професията на детето. В различните краища на България прощъпулникът се нарича по различен начин – престъпулка, пощръпулник, престъпване, преходница.

Пъпната връв

Пъпната връв

Пъпната връв e анатомичната връв, която свързва бебето и плацентата. Пъпната връв е жизнено важна за развитието на плода, защото чрез нея той се свързва с майката. От емоционална гледна точка пъпната връв има значение за бъдещето на малкия човек.