Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

77 коментара0/5

Раждането със секцио не е причина да пропуснеш възможността да кърмиш детенцето си. Навярно ще се сблъскаш с трудности, но стига да имаш желание – можеш да ги преодолееш.

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?


Какви са фактите:

 • Раждането със секцио в болниците у нас е организирано така, че майката и бебето се отделят и не се срещат за около 24 часа. А това създава предпоставка за забавяне на синтеза на мляко по две причини:

1. Ако бебето засуче в първия или втория час след раждането си, организмът на майката се стимулира да започне по-бързо производство на повече мляко. При липсата на този стимул, процесът се забавя.

2.За 24-те часа раздяла с мама новороденото е било хранено поне няколко пъти от шише и биберон, което изисква различна техника на сукане. Бебето се обърква и му е нужно повече време, докато свикне с гърдата.

Какво да направиш:

 • Ако не си в болница, в която ще ти дадат бебето до 6-ия час (има такива), то добър вариант е да си се запознала предварително с техниките за цедене на ръка. Още в реанимация започни да изцеждаш по малко коластра на всеки 2-3 часа, докато ти донесат бебето и то започне да суче.
   
 • Веднага след като излезеш от реанимация, помоли акушерките да ти позволят да кърмиш бебето си, дори извън определените за кърмене часове. У нас все повече родилни домове създават условия в подкрепа на кърменето. Те разполагат с консултанти по кърмене, които могат да ти помогнат да преодолееш временните затруднения и да те окуражат.
   
 • Ако все пак си разделена от бебето за по-дълъг период, не се отчайвай. След първото денонощие трябва да започнеш да изцеждаш гърдите си на всеки два часа. През останалото време си почивай, за да се възстановиш по-бързо.
   
 • Помоли медицинския персонал срокът, в който си разделена от бебето, да бъде максимално съкратен.

След цезарово сечение при много майки се наблюдава забавяне на образуването на кърма, в отделни случаи тя потича чак на 9-10-ия ден. Тогава дохранването е неизбежно.

Как да започнеш успешно кърмене при това положение?

В първите дни бебето все пак се храни с коластра, затова не бързай да правиш изводи за качеството на кърмата си. Слагай на гърда бебето колкото е възможно по-често или ако сте разделени, използвай цялото време, когато сте заедно, за да му предлагаш гърдата. На него ще му е необходимо време, за да премине от хранене с биберон към сукане от гърда. Постави бебето на гърдите си кожа до кожа и му дай време да изследва и да се наследи на това ново за него място. Ако е необходимо, дохранвай бебето с изцедена кърма или с мляко за кърмачета, ако теглото му намалява извън нормалните граници.

Ако бебето е недоносено обаче, в първите дни непременно ще му е необходимо дохранване, защото то просто няма сили за изсукване на цялата порция, която му е нужна. По правило дохранването се осъществява с изцедена от майката кърма. Не пропускай да предлагаш гърдата преди и след всяко дохранване.

22.03.2012/rozali.com

77 коментарaДобави коментар »

Гостенка 2

От Гостенка 231.03.2012, 21:29 ч.

Всеки има право да вярва и прави, каквото си поиска. Аз лично съм доволна от избора, който съм направила по отношение на кърменето на детето ми. Бих помогнала със съвет и подкрепа на всяка майка, която иска да кърми. Боря...

Виж всички коментари за "Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?".

Още от "Бебе"

Бебешка йога или опасна „гимнастика“

Бебешка йога или опасна „гимнастика“

Рускинята Елена Фокина шокира милиони майки в Интернет с бебешка йога, както я нарича, но която прилича повече на опасна „гимнастика“. А колкото и шокиращо да е, бебешката йога на Фокина печели и не малко последователи.

Как да отучим бебето от биберона?

Как да отучим бебето от биберона?

Бебето обича биберона. Той му дава комфорт и спокойствие, замества близостта на майчината гърда. Кога е време да отучим бебето от биберона?

Има ли бебето чувство за хумор?

Има ли бебето чувство за хумор?

Още преди да каже първите си думички, бебето ни може да се смее в захлас и това кара и нас, неговите родители, да избухваме в смях. Но дали това наистина е знак за чувството му за хумор?