Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?

77 коментара0/5

Раждането със секцио не е причина да пропуснеш възможността да кърмиш детенцето си. Навярно ще се сблъскаш с трудности, но стига да имаш желание – можеш да ги преодолееш.

Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?


Какви са фактите:

 • Раждането със секцио в болниците у нас е организирано така, че майката и бебето се отделят и не се срещат за около 24 часа. А това създава предпоставка за забавяне на синтеза на мляко по две причини:

1. Ако бебето засуче в първия или втория час след раждането си, организмът на майката се стимулира да започне по-бързо производство на повече мляко. При липсата на този стимул, процесът се забавя.

2.За 24-те часа раздяла с мама новороденото е било хранено поне няколко пъти от шише и биберон, което изисква различна техника на сукане. Бебето се обърква и му е нужно повече време, докато свикне с гърдата.

Какво да направиш:

 • Ако не си в болница, в която ще ти дадат бебето до 6-ия час (има такива), то добър вариант е да си се запознала предварително с техниките за цедене на ръка. Още в реанимация започни да изцеждаш по малко коластра на всеки 2-3 часа, докато ти донесат бебето и то започне да суче.
   
 • Веднага след като излезеш от реанимация, помоли акушерките да ти позволят да кърмиш бебето си, дори извън определените за кърмене часове. У нас все повече родилни домове създават условия в подкрепа на кърменето. Те разполагат с консултанти по кърмене, които могат да ти помогнат да преодолееш временните затруднения и да те окуражат.
   
 • Ако все пак си разделена от бебето за по-дълъг период, не се отчайвай. След първото денонощие трябва да започнеш да изцеждаш гърдите си на всеки два часа. През останалото време си почивай, за да се възстановиш по-бързо.
   
 • Помоли медицинския персонал срокът, в който си разделена от бебето, да бъде максимално съкратен.

След цезарово сечение при много майки се наблюдава забавяне на образуването на кърма, в отделни случаи тя потича чак на 9-10-ия ден. Тогава дохранването е неизбежно.

Как да започнеш успешно кърмене при това положение?

В първите дни бебето все пак се храни с коластра, затова не бързай да правиш изводи за качеството на кърмата си. Слагай на гърда бебето колкото е възможно по-често или ако сте разделени, използвай цялото време, когато сте заедно, за да му предлагаш гърдата. На него ще му е необходимо време, за да премине от хранене с биберон към сукане от гърда. Постави бебето на гърдите си кожа до кожа и му дай време да изследва и да се наследи на това ново за него място. Ако е необходимо, дохранвай бебето с изцедена кърма или с мляко за кърмачета, ако теглото му намалява извън нормалните граници.

Ако бебето е недоносено обаче, в първите дни непременно ще му е необходимо дохранване, защото то просто няма сили за изсукване на цялата порция, която му е нужна. По правило дохранването се осъществява с изцедена от майката кърма. Не пропускай да предлагаш гърдата преди и след всяко дохранване.

22.03.2012/rozali.com

77 коментарaДобави коментар »

Гостенка 2

От Гостенка 231.03.2012, 21:29 ч.

Всеки има право да вярва и прави, каквото си поиска. Аз лично съм доволна от избора, който съм направила по отношение на кърменето на детето ми. Бих помогнала със съвет и подкрепа на всяка майка, която иска да кърми. Боря...

Виж всички коментари за "Кърмене след секцио – как да преодолееш проблемите?".

Още от "Бебе"

Недоносено бебе – как да подходите?

Недоносено бебе – как да подходите?

Недоносеното бебе все още не е готово да се срещне със света и да оцелява самостоятелно в него, ето защо се нуждае от специални грижи в първите месеци след раждането. Какво е по-особеното при отглеждане на недоносено бебе?

Козметиката и препаратите за пране при алергичното дете

Козметиката и препаратите за пране при алергичното дете

Децата, показали алергична непоносимост към хранителен продукт, трябва да бъдат подложени на специален режим. Той трябва да бъде съобразен с особеностите на алергията. При по-често срещаните алергии трябва да спазвате точното указание на Вашия педиатър.

Проблемна кожа при бебетата

Проблемна кожа при бебетата

Причините за проблемната кожа при бебетата могат да бъдат много и различни, а най-често симптомите са сухота, зачервяване и сърбеж.