Недоносено бебе – как да подходите?

1 коментар1/5

Недоносеното бебе все още не е готово да се срещне със света и да оцелява самостоятелно в него, ето защо се нуждае от специални грижи в първите месеци след раждането. Какво е по-особеното при отглеждане на недоносено бебе?

Недоносено бебе – как да подходите?
Кога бебето се счита за недоносено?


Средно бременността трае 40 г.с., като се счита за нормално раждане в рамките на 37 до 42 г.с. При раждане преди 37 г.с. и телесна маса между 1000 и 2500 гр. се счита, че бебето е недоносено.

Недоносените бебета се отличават с къси крайни, по-голяма глава, по-ниско разположен пъп, голямо коремче, леко синкави крайници, суха, зачервена, сбръчкана, нееластична кожа, на места прозират кръвоносни съдове, все още неизчезнало лануго (окосмяване по тялото), повърхностно дишане, слаб или липсващ сукателен рефлекс, учестено сърцебиене, слаба имунна система. При недоносените бебета бързо се развива жълтеница, която трае по-дълго отколкото при другите новородени.

При недоносените деца е по-голям риска от анемия и рахит, те по-често боледуват от инфекциозни заболявания, в сравнение с другите деца.

Грижи за недоносеното бебе

Недоносено бебе – как да подходите?Ако новороденото е под 2000-2500 гр., е наложително поставянето му в кувьоз, където ще бъде защитено от инфекции, ще бъде поддържана телесната му температура и ще получава постоянен приток от кислород. Бебето е добре да бъде изхранвано с майчина кърпа (така по-бързо ще наддаде тегло) чрез биберон, лъжичка или сонда в зависимост от степента на недоносеност и развитие на сукателния рефлекс.  

След като бебето е вече извън кувьоза и е готово да се прибере у дома с вас, е важно редовно да дезинфекцирате детската стая, както и всички предмети, до които бебето има досег. Гладете задължително детските дрешки. Бебето е изключително податливо на инфекции, така че ограничете максимално достъпа на  хора до дома ви.

Бъдете настоятелни по отношение на кърменето. Бебето навярно бързо ще с еуморява или въобще няма да иска да суче, но е важно да го храните около 10 пъти в денонощието, за да може да наддаде тегло.

Бебето е добре да се къпе на стайна температура от около 25-27 градуса , а водата трябва да е около 37 градуса.

Недоносените деца имат по-силни колики от обикновено, така че се подгответе психически за няколко трудни седмици/месеци.

Кожата на недоносените деца се нуждае от специални грижи, тъй като й липсва горния защитен липиден слой. Ето защо е важно редовно да я хидратирате и омазнявате с бебешко олио.

Важно е до 6-ия месец да се извършват редовни очни прегледи на бебето, особено ако е изкарало дълго време в кувьоз.

Задължителните ваксини се поставят както и при другите бебета.

Обикновено най-много до годинка недоносените деца вече са настигнали връстниците си в развитието си.

23.07.2012/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Mo

От Mo23.07.2012, 13:43 ч.

От опит мога да кажа, че ваксините не се поставят, както при другите бебета, а по-късно, защото организмът на бебето не е готов да се бори с вирусите. Мога да допълня, че е необходима и консултация с невролог, за да се...

Виж всички коментари за "Недоносено бебе – как да подходите?".

Още от "Бебе"

Защо бебето отказва кърма?

Защо бебето отказва кърма?

Ако бебето ви отказва да суче, не се предавайте и не преминавайте веднага към план Б – адаптирано мляко, тъй като кърмата е най-добрата храна за новороденото. Ето какви са възможните причини бебето да отказва кърма.

С бебе на море

С бебе на море

От кога може да започнем да водим бебето на море и какви мерки трябва да се вземат? Много родители си задават този въпрос и често вземат грешното решение.

Първи дни с бебето у дома

Първи дни с бебето у дома

След раждането и изписването от родилния дом, прибирането на мама и бебе у дома е друг важен момент. Първите дни вкъщи с бебето будят също толкова въпроси, колкото и преди появата му. Какво трябва да знаете, когато прекарвате първите си дни с бебето?