Рецепти за домашно бебешко пюре

7 коментара5/5

Приготвянето на домашно бебешко пюре е лесна задача, която не изисква специални кулинарни умения. Ето няколко полезни рецепти за домашни бебешки пюрета, а може да измислите и свои в зависимост от вкусовите предпочитания на бебето.

Рецепти за домашно бебешко пюре


Обикновено захранването започва със зеленчукови пюрета, месно-зеленчукови пюрета, следват каши на сърнена основа (ориз, царевично или картофено нишесте) и попари със сирене. Малко след зеленчуковите пюрета, може да захраните бебето с плодови. Целта е бебето да не свикне със сладкия вкус на плодовете, ако започнете захранването с плодово пюре, и да отказва впоследствие да яде зеленчуково.

Най-добре е в началото да започнете захранването с картофени и морковени пюрета, които са по-лесносмилаеми. След това се стремете да разнообразявате пюретата със сезонни зеленчуци. А в зависимост от вкуса на бебето, може и да пристъпите към приготвяне на смесени зеленчукови пюрета.

Преди да пюрирате зеленчуците е важно да ги накиснете за 1-2 часа във вода и добре да ги измиете след това с цел да отстраните нитратите.

Рецепти за домашни бебешки пюрета за деца от 6 до 12 месеца

Зеленчукови пюрета

Рецепти за домашно бебешко пюреПюре от картофи: Измийте и сварете 2 средно големи картофа с кората, след което ги обелете и пасирайте. Добавете ½ ч.л. захар и 50 мл кърма.

Пюре от моркови: Измийте, почистете, настържете и сварете 200 г. моркови. Пасирайте и прибавете 50 мл. кърма или адаптирано мляко и 5 г краве масло.

Пюре от картоф и тиква: Измийте, сварете и обелете един средно голям картоф. Отделно сварете 50 г тиква в подсладена вода. Отцедете водата, пасирайте заедно картофа и тиквата, прибавете ½ ч.л. захар и 30 мл адаптирано мляко или кърма.

Пюре от морков и царевица: Измийте, почистете, настържете на едро и сварете 2 моркова, като малко преди да ги махнете от котлона, прибавете 1 с. л. стерилизирана царевица. Прецедете зеленчуците, смесете с 30 мл кърма или адаптирано  мляко и 5 г краве масло. Пасирайте.

Спаначено пюре: Използвайте само листата на спанака (200 г), измийте ги добре и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекне, пасирайте, прибавете 50 мл мляко и ½ ч.л. захар. Препечете 1 с. л. брашно, размийте го с 50 мл.адаптирано мляко, варете 2-3 мин. и добавете към спанака. Варете още малко и добавете 5 г масло.

Смесено зеленчуково пюре: Нарежете на дребно измитите и почистени зеленчуци (1 морков, 1 картоф и 1 пащърнак), сварете ги в домашно приготвен пилешки бульон. Пасирайте ги и прибавете 50 мл кърма или адаптирано мляко.

Бабино пюре: Нарежете на ситно измитите и обелени зеленчуци (100 г грах, 100 г фасул, ½ тиквичка, 1 картоф, 1 морков, 1 средно голям домат (почистен от семки, малко парче целина). Варете до омекване, пасирайте и прибавете 30 мл кърма и 5 г краве масло.

Пюре от картофи, броколи и моркови: Измийте, нарежете на ситно и сварете ½ средно голям картоф, ½ морков и 2-3 розички броколи. Пасирайте заедно с 1-2 стръка магданоз и 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Плодово-зеленчуково пюре: 1 ч.ч. Нарязани на кубчета моркови и ¼ ч.ч. Кайсии се сваряват, пасират се с малко вода до желаната гъстота.

Плодови

Рецепти за домашно бебешко пюре

пюрета

До една годинка не се препоръчват цитрусовите плодове, както и консумацията на небелени кайсии и праскови, заради риск от поява на алергия.

Пюре от банани и ябълки: Сварете ½ ябълка, изчистена от кората и семките, и намачкайте ½ банан. Пасирайте и прибавете 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Витаминозна бомба: Бланширайте 1 праскова, 100 г боровинки, 2 сини сливи, 1 круша, след което махнете кората на едрите плодове. Пасирайте и прибавете 30 мл адаптирано мляко или кърма.

Плодово пюре с ориз: Измийте, изчистете и сварете ½ ч.ч. ориз. Нарежете и сварете в отделен съд обелени почистени ябълка и праскова. Пасирайте всичко заедно с 1 парче пъпеш и малко захар.

Пюре от ябълки, круши и сини сливи: Измийте, обелете, почистете и сварете 1 ябълка, 1 круша, 2 сини сливи. Пасирайте с малко адаптирано мляко или кърма.

Рецепти за домашно бебешко пюреМежду 8 и 12 месец може да въвеждате и месни пюрета  

Препоръчително е да се започва с пуешко и заешко месо, тъй като другите меса могат да причинят алергия в началото, затова е добре захранването с тях да стане в по-късен етап.

Пюре от пиле с картофи: Сварете, обелете и пасирайте 1 картоф, добавете 1 с.л. Готова оризова каша, пасирано 50 г пилешко месо и 50 мл кърма или мляко. По желание може да добавите и 1 измит, почистен, сварен и пасиран морков.

Пюре от телешко месо: Задушете ½ глава лук, прибавете нарязани на ситно 100 г чисто телешко месо, 1 морко, 1 картоф, парченце целина, 1-2 стръка магданоз. Варете на бавен огън, прецедете и пасирайте. Може да разредите с малко от получения бульон.

Пуешко със зеленчуци: Нарежете 100 г пуешко филе, обелете и нарежете зеленчуците (1 домат, 1 картоф, 1 морков, ½ глава лук, парченце целина, 1-2 стръка магданоз). Варете всичко в леко подсолена вода, прецедете и пасирайте, прибавете 5 г краве масло.

Пюре от заешко с грах: Сварете и обелете 1 картоф, прибавете 50 г стерилизиран грах, 50 г сварено и пасирано заешко пюре и 5 г краве масло. По желание може да добавите и малко адаптирано мляко или кърма до достигане на желаната гъстота.

15.10.2012/Ели Йорданова

7 коментарaДобави коментар »

nikityyy42

От nikityyy4221.10.2014, 15:20 ч.

на нас педито ни каза в водичката,и чая от анасон да слагам малко захар и това пр...и това че не можеш да си гледаш сега децата както нас са ни гледали не е вярно....много по здрави ще бъдат аз в момента я дохранвам с козе...

Виж всички коментари за "Рецепти за домашно бебешко пюре".

Още от "Бебе"

Захранване на бебето - съвети

Захранване на бебето - съвети

Захранването е важен процес от отглеждането на детето. Майчината кърма е жизнено необходимо за бебето, но идва момент, когато поемането на друга храна става наложителна. Какво трябва да знаем за захранването на бебето?

Къде се хвърля пъпчето на бебето?

Къде се хвърля пъпчето на бебето?

Има много поверия и обичаи, свързани с бременността и отглеждането на деца, които се спазват от мнозина, но и мнозина ги смятат за отживелица и бабини деветини. Що се отнася до обичая с хвърлянето на пъпчето на бебето, като че ли всички го спазват.

Как да постъпите, когато бебето плаче?

Как да постъпите, когато бебето плаче?

Плачът е начинът, по който бебетата общуват. Няма бебе, което да не плаче, но това доста често притеснява или изнервя родителите, които се чудят как да постъпят. Ето няколко причини защо бебетата плачат и начини да ги успокоите.