Майчиното мляко

97 коментара3/5

Майчиното мляко е любима и за даден период дори задължителна част от дневното меню на бебето. Утвърдено като здравословна и питателна храна за новородените, майчиното мляко крие в себе си значителни количества полезни вещества.

Майчиното мляко
Видове майчино мляко


Майчиното мляко бива три вида. Към края на бременността и няколко дни след раждането, то се нарича коластра.Коластрата съдържа три пъти повече протеини от майчиното мляко в по-късен етап и повече антитела. Благодарение на полезните вещества в състава му, то подсилва имунната система на новороденото, като го предпазва от инфекции и заболявания, от които е застрашено след раждането. Целта на коластрата е да стабилизира организма, да му даде достатъчно количество хранителни вещества и да му съдейства за изграждането на щит срещу бактериите.

Няколко дни след коластрата идва ред на преходното мляко, което е на разположение на бебето в рамките на две седмици. Преходното мляко включва по-голяма доза мазнини, необходими за нервната система и за защита на клетъчната мембрана. Освен това съдържа повече витамини в сравнение с коластрата, както и малко повече захар.

Истинското майчино мляко, такова, за каквото повечето хора се сещат, се нарича зряло мляко. Появява се около третата седмица след раждането. Значителна част от съдържанието му е вода, тъй като бебето се нуждае от хидратация. Включва също мазнини, въглехидрати, аминокиселини, витамини, минерали, ензими и протеино – всичко необходимо, което да поддържа малчугана сит през първите месеци.
Майчиното мляко
С времето обаче зрялото мляко променя състава си и хранителните вещества намаляват
.
Ето защо идва момент, когато майката трябва да въведе захранваща храна. Друга характерна особеност за зрялото мляко е, че то се е образувало от два „различни“ източника – предната и задната част на гърдите.

Защо е полезно майчиното мляко?

Много специалисти и лекари препоръчват майчиното мляко пред неговите заместители главно заради здравословните ползи, които то носи на новороденото. Ето с какво е полезно майчиното мляко:

В кърмата се съдържат антитела, които предпазват от инфекции, вируси и опасни бактерии. След раждането организмът на новороденото все още не е достатъчно укрепнал и му липсват сили, за да се бори за здравето си. Майчиното мляко му доставя необходимите вещества, които да му съдействат в тази мисия.

Майчиното мляко е носител на полезните бифидо бактерии, които предпазват бебето от вредните бактерии, екземи и по-силни колики.

Кърмата съдържа достатъчно протеини и хранителни вещества, за да се чувства новороденото сито и доволно от дневното му меню.

В състава на майчиното мляко влиза и витамин D, който помага много в борбата срещу рахит.

Майчиното млякоОсвен витамини, кърмата съдържа и минерали като калций, калий, натрий, фосфор и хлор. Богата е също на селен, който е утвърден имуностимулатор, на хром, който поддържа нивото на кръвната захар, и на манган – отговорен за здравината на костите.

Смята се, че приемът на майчино мляко се отразява на темповете на растеж на бебето и развитието на мозъчната дейност.

Благодарение на ензима липаза, участващ в кърмата, мазнините, които новороденото приема, се разграждат на по-малки части и по-този начин се подобряват храносмилането и метаболизма.

Според специалисти майчиното мляко намалява риска от диабет и затлъстяване в по-ранна възраст.

Учени от университета в Северна Каролина са установили, че приемът на кърма в по-късен етап се отразява благотворно върху кръвното налягане.

Последни изследвания показват, че майчиното мляко помага при лечение на вируса на СПИН.

01.11.2012/ Христина Спасова

Още за: кърмене

97 коментарaДобави коментар »

alesx

От alesx05.08.2013, 09:28 ч.

mai naistina kato se saberat pove4e ot 2 jeni na edno mqsto nemogat se razberat dori i po tazi tema ima li smeli jeni koioto iskat da spodelqt kak karmqt neka mi pi6at na kapon78@abv.bg

Виж всички коментари за "Майчиното мляко".

Още от "Бебе"

Има ли бебето чувство за хумор?

Има ли бебето чувство за хумор?

Още преди да каже първите си думички, бебето ни може да се смее в захлас и това кара и нас, неговите родители, да избухваме в смях. Но дали това наистина е знак за чувството му за хумор?

Детето има щръкнали уши – как да се справим без хирургическа намеса

Детето има щръкнали уши – как да се справим без хирургическа намеса

Изпъкналите уши са източник на дискомфорт не само при децата, но и при възрастните. Ако бъдат взети преждевременно мерки, проблемът може да бъде решен и без да се прибягва до операция. Ето и всичко, което трябва да знаете за щръкналите уши: