Обратната страна на памперсите

51 коментара5/5

Преди години всяка млада майка, па-мъчена от безкрайното гладене и пране на пелени и гащички, започваше още от шестия месец, а понякога и по-рано да мъчи бебето на гърнето - веднага след сън или пък след хранене.


Прането си е пране, но така младите майки всъщност формираха много важен момент от живота на бебето - правилния рефлекс за уриниране.

Според уролозите винаги е имало немалко деца с нарушен ритъм на отделяне. Но сега специалистите направо се тревожат - при масовото използване на памперси, с които майките „опаковат" своите бебета през първите години от живота им за доста дълго време, все повече са децата, които изобщо не разбират защо трябва да седят на гърнето.
Когато бебето е с памперси, майката не знае колко често уринира то. А това е много важна информация не само за нея, но и за лекаря.

У новороденото обемът на пикочния мехур е 35-50мл. Когато в него се събере толкова течност, дребосъкът чувства нужда да се освободи и точно тогава става подмокрянето. В началото това е на всеки 30-40 минути, а около шестия месец - на всеки час.

Към края на първата година „сухите интервали" се увеличават на час и половина. Чак към четвъртата година пикочният мехур сякаш „узрява", вместимостта му става 100-150мл и той е в състояние да задържа това количество течност. И оттук нататък не би трябвало да има подмокрени дрешки и постелки. А с непромокаемите памперси рефлексът не се формира, защото децата се чувстват комфортно. Те въобще не контролират процеса, не знаят какво трябва да се прави, не умеят да се стискат.
И все повече деца, израснали с памперси, имат проблеми след четвъртата си година. На родителите и през ум не им минава, че се е задействала заложената от самите тях бомба със закъснител.

 • Ако отглеждате малко дете с еднократни пелени, не забравяйте да го слагате на гърне. Би могло дори да превърнете този ритуал в игра, напълно достъпна за две-тригодишните. Купете красив детски будилник и нека малчуганът сам да натиска бутончето и да бяга на гърнето.

 • Ако още не сте мислили за това, побързайте да формирате рефлекс, докато не е станало късно.

 • Ако към четвъртата година детето още се подмокря, обърнете се към уролог. Вече е безполезно детето да бъде увещавано, засрамвано, наказвано - то трябва да бъде лекувано, а в тази ранна възраст лечението е по-бързо и по-успешно.
  Не отлагайте посещението при лекаря до 6-годишната възраст на детето с надеждата, че всичко ще се оправи от само себе си. Вие го обричате не само на по-продължително лечение, но и на тежки психически травми.

Колко пъти е поискано гърнето?

 • Всяка майка трябва да знае това. Често ли се напикава детето и колко пъти тича „там". Специалистите казват, че е лошо, ако детето не се изпишка докрай. Непълното изпразване на пикочния мехур води до инфекции и заболявания, изискващи, продължително лечение.

 • Много лошо е, ако детето нишка много рядко. С памперсите това си остава тайна. За съжаление причина за рядкото отделяме на урина могат да бъдат заболявания на гръбначния мозък или пикочната система. Последствията са много страшни.
  На особен риск са подложени момчетата - такъв юноша може да развие около 17-ата си година тежка бъбречна недостатъчност. Признаците за това урологът би открил в ранно детство, когато момченцето е ходело рядко и оскъдно но малка нужда, като потръпвало и плачело.
  Затова памперсите трябва да се ползват разумно, когато сме на гости например, а не денонощно. И при първите съмнения да се търси лекарски съвет. Тогава ние, детските уролози, ще имаме все по-малко пациенти. По-малко ще са и страдащите комплексирани деца.

Автор: И.В.Казанская
12.08.2003г/rozali.com

51 коментарaДобави коментар »

мария

От мария15.06.2011, 02:48 ч.

Здравейте!Дъщеря ми е на 2 год и 6 месеца от 7 месецна възраст я слагам на гърне но до ден днешен резултата е едно изхождане по голяма нужда и няколко пъти 4 капки по малка нужда когато е без памперс може да се стиска по 3...

Виж всички коментари за "Обратната страна на памперсите".

Още от "Бебе"

Aлергии при децата

Aлергии при децата

Болестта на 21-век век. Така някои специалисти определят алергиите, които са упорити, а в някои случаи трудно лечими.

ИМАЙТЕ ДОВЕРИЕ В СЕБЕ СИ

Кърменето – какво да очаквате и как да се подготвите

Току-що сте изпитали един от най-красивите моменти от живота си като жена: раждането на Вашето бебе. Вероятно Вие сте решили да удължите тези девет месеца на близост като кърмите бебето си.

Пелените за многократна употреба – предимства и недостатъци

Пелените за многократна употреба – предимства и недостатъци

По-икономични и екологични сравнени с памперсите – пелените за многократна употреба се завръщат с някои подобрения, които предполагат ориентация към забързаното ежедневие. Имат ли обаче място в съвременния свят и кои са техните предимства и недостатъци?