Пелените за многократна употреба – предимства и недостатъци

0 коментара0/5

По-икономични и екологични сравнени с памперсите – пелените за многократна употреба се завръщат с някои подобрения, които предполагат ориентация към забързаното ежедневие. Имат ли обаче място в съвременния свят и кои са техните предимства и недостатъци?

Пелените за многократна употреба – предимства и недостатъци
Пелените за многократна употреба – предимства и недостатъци © iStock

Сумите, които биват похарчени, за памперси през първите години от живота на едно дете определено не са малки. Алтернативата обаче винаги се струва непосилна на майките, тъй като пелените са асоциирани с постоянно пране.

Съвременните пелени за многократна употреба се състоят от слоеве: външен с копчета, който е практичен, водоустойчив и може да се пере и вътрешна част, включваща вид „филтър”, който се сменя, тъй като е за еднократна употреба.

Какво трябва да знаем за повиването >>>

Един екологичен избор

Един от основните плюсове на пелените за многократна употреба е това, че те са екологични. Еднократните памперси са голям замърсител на околната среда, който се нуждае от 200 до 500 години, за да изчезне, а същевременно отделят и токсични вещества в атмосферата. Ето защо мотивацията по екологични причини със сигурност е една от най-въздействащите, когато се обмисля възможността за пелени.

Добави описание

Отразяват се положително на семейния бюджет

Пелените за многократна употреба значително икономисват разходите в семейния бюджет. Всеки родител знае какво огромно количество от памперси се употребяват, дори само за ден, особено при най-малките. Представете си реалната сума на година, която ще спестите от закупуването на памперси – страхотно, нали?!

По-нежни и подходящи за чувствителна кожа

Пелените са много по-нежни към бебешката кожа, тъй като не съдържат химикали, като памперсите. Така вероятността от обриви, подсичане и дранене драстично намалява. Вътрешната част на пелената се изхвърля, а външната се пере и не предизвиква проблеми, тъй като е продукт от естествени материали.

7 неща, които всяка майка трябва да знае за биберона >>>

Единствената уловка в случая може да бъде прането на пелената. Не забравяйте да използвате перилни препарати предназначени за чувствителната бебешка кожа и в никакъв случай да не добавяте омекотител.

Добави описание

И не на последно място пелената за многократна употреба увеличава възприемането на бебето за това кое е мокро и кое сухо. По такъв начин преждевременно и по-лесно се случва доброволното отказване от памперсите.

Кога трябва да се разделим с памперса? >>>

Смислено пране

Основният минус на пелените е, че тяхната употреба е свързана с непрестанно пране, което от своя страна води до харченето на ток, вода, препарати и т.н. Това, обаче не бива да ви отказва. Стига да имате желание и да си създате култура на пестене на енергия и екологичен начин на живот, прането няма да ви отнема нито толкова време, нито пари. Прост пример за това е предварителното накисване със сода бикарбонат и прането на ниска температура в пералнята.

И все пак времето струва пари

И въпреки многобройните им предимства, пелените не могат да се сравняват с памперсите що се отнася до бързина и заетост.

Памперсите са практичния избор за майките, които са заети, пътуват често и не желаят да посветят голяма част от времето и енергията си в екологично пране.Това е избор, който не бива да бъде осъждан, тъй като ако има желание, то грижата за околната среда може да се прояви в разделно събиране на отпадъците и още много други малки навици в ежедневието.

22.08.2016/Боряна Харлова

Още за: бебе, пелени

Още от "Бебе"

Аз мога!

Аз мога!

Какво би трябвало да умее детето ви във възрастта от 1 до 3 години.

Домашно пюре или от магазина?

Домашно пюре или от магазина?

Когато настъпи моментът на захранване на бебето, много майки си задават въпроса, кой е правилният избор – дали да купуват бебешко пюре от магазина или да приготвят такова у дома. Кой е верният отговор – домашно пюре или магазина?

Спокоен сън и игри за здраво и щастливо бебе

Кои са най-важните фактори за отглеждане на щастливо и здраво бебе?

Изследване на Pampers разкри, че любовта, спокойният сън и игрите са най-важните фактори за отглеждане на щастливо и здраво бебе