Първи дни с бебето у дома

1 коментар0/5

След раждането и изписването от родилния дом, прибирането на мама и бебе у дома е друг важен момент. Първите дни вкъщи с бебето будят също толкова въпроси, колкото и преди появата му. Какво трябва да знаете, когато прекарвате първите си дни с бебето?

Първи дни с бебето у дома

Първи дни на бебето у дома
През първите дни на бебето вкъщи основната мисия, пред която то е изправено, е да се адаптира към живота извън утробата на майката – както физически, така и психически. Добре е да му създадете някакъв режим, към който двамата да се придържате, но специалисти съветват да оставите и детето да „изкаже мнението си“. Стандартно храненията имат промеждутък от 3 часа, но ако малчуганът е гладен и плаче, а все още не е време за „закуска“, не бързайте да му отказвате.

Това, което е важно за бебето през първите му дни у дома, е да го държите чисто, сухо, нахранено, да му създадете условия, които да му помогнат да свикне с новостите. Говорете му и се закачайте с него – макар все още да е малко и да не го показва, то оценява вашето внимание и търси присъствието ви. Не забравяйте и „спа-процедурите“ - сутрин и вечер мийте с мокро памуче лицето на бебето, а при преповиване му правете масаж. Така може много скоро да предизвикате и първата усмивка на детето.

Добави описаниеАко през първия си месец бебето е започнало да наддава, пораснало е с няколко сантиметра и успява да се задържи с вдигната глава, когато е легнало по корем, това означава, че вече е привикнало към новия начин на живот.

Първи дни на майката у дома
Първите дни на майката у дома с бебето са малко напрегнати. От една страна, тя трябва да свикне с майчинството и с присъствието на малкия човек вкъщи. От друга – да преодолее чувството за несигурност, присъщо за повече млади родители, и да се справи с някои неприятни моменти, присъщи за края на бременността.

Като за начало, възползвайте се от часовете, когато бебето спи, за да си починете и вие. Дори раждането да е минало безпроблемно, е нормално първите дни да се чувствате уморени. Не поставяйте домашните задължения пред възможността да отдъхнете и съберете нови сили.

Друга задача е да овладеете някои проблеми след бременността като хемороиди, запек, подувания. Обърнете по-специално внимание на гърдите, които в следствие на кърменето може да са по-чувствителни от обикновеното. Снабдете се със сутиени за кърмачки, слагайте им студени компреси и ги масажирайте след баня, за да стимулирате млечните канали.

Не се притеснявайте да питате и да потърсите помощ от роднини. Разпределете домашните задължения, така че всеки да помага вкъщи и да има възможност да се опознае с бебето. Освен това по този начин не само ще се приспособите по-бързо към настъпилите промени, но и ще разполагате с повече свободно време, което да прекарате в компанията на бебето.

Добави описание

Полезни съвети

  • През първите дни след бременността имайте предвид, че все още трябва да внимавате какво хапвате. Въздържайте се от храните, неподходящи за бременни, и наблягайте ястия с пилешко, риба, ориз, зеленчуци и овесени ядки.
  • Помислите какво е отношението ви относно посещения от роднини и приятели през първите дни на бебето вкъщи. Някои родители отбягват подобни срещи, понякога от суеверие, друг път от преумора. Други пък се съгласяват на кафе, но само с най-близките, докато трети свободно приемат гости, за да покажат малчугана. Специалисти препоръчват да не натоварвате програмата си излишно, а да се възползвате от времето, като си починете.
  • Консултирайте се с педиатъра, когато идва на контролен преглед. Може да го питате за всичко, за което се чувствате несигурни и неподготвени. Педиатърът ще ви отговори на въпроси, свързани с възстановяването след раждането, кърменето и къпането на бебето, а също ще ви насочи за какво да сте по-внимателни и наблюдателни.
  • Не се отнасяйте с пренебрежение към таткото. За него първите дни с бебето у дома също са емоционални. Опитайте се да се справите заедно с новостите, като разчитате един на друг.

14.03.2013/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 14.03.2013, 15:29 ч.

О .. :))) Ще си позволя малко лигавене и аз, но сякаш домът ми не помни по светъл и топъл момент от този, когато тогавашното бебе дойде! Странно .. И същевременно адски приятно, светло. :) И докато си се осъзнал ти вече...

Виж всички коментари за "Първи дни с бебето у дома".

Още от "Бебе"

Как да помогнем на детето да проходи

Как да помогнем на детето да проходи

Ето няколко идеи, с които да помогнете на прохождащото си дете да пази равновесие, да има добра координация и мускулен тонус.

Какъв е цикълът на сън при бебето?

Какъв е цикълът на сън при бебето?

Сигурно очаквате вашето новородено да прекарва в сън 13–16 часа в денонощието; 6 до 8 часа в 45-минутни до 3-часови дремки през нощта и деня? На едно бебе са му необходими от 5 до 25 седмици, за да установи своя модел за сън и будуване през деня и нощта.

Биберон–залъгалка - не е невинна привичка!

Биберон–залъгалка - не е невинна привичка!

Всичко започва с незадоволения инстинкт на кърмачето за нахранване.