Първи дни с бебето у дома

1 коментар0/5

След раждането и изписването от родилния дом, прибирането на мама и бебе у дома е друг важен момент. Първите дни вкъщи с бебето будят също толкова въпроси, колкото и преди появата му. Какво трябва да знаете, когато прекарвате първите си дни с бебето?

Първи дни с бебето у дома

Първи дни на бебето у дома
През първите дни на бебето вкъщи основната мисия, пред която то е изправено, е да се адаптира към живота извън утробата на майката – както физически, така и психически. Добре е да му създадете някакъв режим, към който двамата да се придържате, но специалисти съветват да оставите и детето да „изкаже мнението си“. Стандартно храненията имат промеждутък от 3 часа, но ако малчуганът е гладен и плаче, а все още не е време за „закуска“, не бързайте да му отказвате.

Това, което е важно за бебето през първите му дни у дома, е да го държите чисто, сухо, нахранено, да му създадете условия, които да му помогнат да свикне с новостите. Говорете му и се закачайте с него – макар все още да е малко и да не го показва, то оценява вашето внимание и търси присъствието ви. Не забравяйте и „спа-процедурите“ - сутрин и вечер мийте с мокро памуче лицето на бебето, а при преповиване му правете масаж. Така може много скоро да предизвикате и първата усмивка на детето.

Добави описаниеАко през първия си месец бебето е започнало да наддава, пораснало е с няколко сантиметра и успява да се задържи с вдигната глава, когато е легнало по корем, това означава, че вече е привикнало към новия начин на живот.

Първи дни на майката у дома
Първите дни на майката у дома с бебето са малко напрегнати. От една страна, тя трябва да свикне с майчинството и с присъствието на малкия човек вкъщи. От друга – да преодолее чувството за несигурност, присъщо за повече млади родители, и да се справи с някои неприятни моменти, присъщи за края на бременността.

Като за начало, възползвайте се от часовете, когато бебето спи, за да си починете и вие. Дори раждането да е минало безпроблемно, е нормално първите дни да се чувствате уморени. Не поставяйте домашните задължения пред възможността да отдъхнете и съберете нови сили.

Друга задача е да овладеете някои проблеми след бременността като хемороиди, запек, подувания. Обърнете по-специално внимание на гърдите, които в следствие на кърменето може да са по-чувствителни от обикновеното. Снабдете се със сутиени за кърмачки, слагайте им студени компреси и ги масажирайте след баня, за да стимулирате млечните канали.

Не се притеснявайте да питате и да потърсите помощ от роднини. Разпределете домашните задължения, така че всеки да помага вкъщи и да има възможност да се опознае с бебето. Освен това по този начин не само ще се приспособите по-бързо към настъпилите промени, но и ще разполагате с повече свободно време, което да прекарате в компанията на бебето.

Добави описание

Полезни съвети

  • През първите дни след бременността имайте предвид, че все още трябва да внимавате какво хапвате. Въздържайте се от храните, неподходящи за бременни, и наблягайте ястия с пилешко, риба, ориз, зеленчуци и овесени ядки.
  • Помислите какво е отношението ви относно посещения от роднини и приятели през първите дни на бебето вкъщи. Някои родители отбягват подобни срещи, понякога от суеверие, друг път от преумора. Други пък се съгласяват на кафе, но само с най-близките, докато трети свободно приемат гости, за да покажат малчугана. Специалисти препоръчват да не натоварвате програмата си излишно, а да се възползвате от времето, като си починете.
  • Консултирайте се с педиатъра, когато идва на контролен преглед. Може да го питате за всичко, за което се чувствате несигурни и неподготвени. Педиатърът ще ви отговори на въпроси, свързани с възстановяването след раждането, кърменето и къпането на бебето, а също ще ви насочи за какво да сте по-внимателни и наблюдателни.
  • Не се отнасяйте с пренебрежение към таткото. За него първите дни с бебето у дома също са емоционални. Опитайте се да се справите заедно с новостите, като разчитате един на друг.

14.03.2013/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 14.03.2013, 15:29 ч.

О .. :))) Ще си позволя малко лигавене и аз, но сякаш домът ми не помни по светъл и топъл момент от този, когато тогавашното бебе дойде! Странно .. И същевременно адски приятно, светло. :) И докато си се осъзнал ти вече...

Виж всички коментари за "Първи дни с бебето у дома".

Още от "Бебе"

За млади майки

За млади майки

Защо новородените страдат от депресия?Защо някои бебета отказват да се успокоят дори и когато майките им ги обсипват с любов? И още хиляди защо, на които майката иска да намери отговор.

Как да държите бебето?

Как да държите бебето?

Нaвярно ви иде от радост постоянно да гушкате бебето си, но преди да го обсипете с физическа любов, ето няколко съвета как е правилно да държите бебето.

Как да отучим бебето от биберона?

Как да отучим бебето от биберона?

Бебето обича биберона. Той му дава комфорт и спокойствие, замества близостта на майчината гърда. Кога е време да отучим бебето от биберона?