Тест на Апгар – първият изпит на новородените

0 коментара0/5

Сигурно сте чували някъде за знаменития тест на Апгар, през който минават всички бебета по цял свят. Какво включва първият изпит на новородените, как се тълкуват резултатите и защо е необходим тестът на Апгар?

Тест на Апгар – първият изпит на новородените

Какво представлява тестът на Апгар?

През 1952г. Вирджиния Апгар - лекар, посветил кариерата си на изследвания на здравето на новородените, създава скала, която да оценява здравословното състояние на бебето след раждането. Целта на теста на Апгар е да се провери дали бебето изпитва затруднения при дишане и дали сърцето функционира правилно.

Резултатът от скалата е най-бързият начин за лекарите да си набавят информация за здравния статус на новороденото и съответно при нужда да вземат спешни мерки. Тестът на Апгар се прави още на първата минута след раждането и след това се повтаря (някъде това става на петата минута, а в други болници на двайстата). Повтореният тест цели да установи дали организмът на бебето реагира на предприетото лечение и как се приспособява към живота извън утробата.

Вижте също: Колко е голямо бебето при раждане

При теста на Апгар полът на детето няма значение. Но пък други фактори могат да повлияят на резултата – например дали раждането е било по естествен път или с цезарово сечение, дали самата бременност е протекла гладко или е имало усложнения, колко време е траело самото раждане и други подобни. Затова някои лекари смятат, че резултатът от теста на Апгар е субективен.

Добави описание

Как се оформя резултата от теста на Апгар?
Максималният резултат от теста на Апгар е 10 точки – това означава, че детето е в отлично здраве. Между 7 и 9 също е показател за добро състояние. Между 4 и 6 обаче е сигнал, че детето изпитва някои затруднения и лекарите трябва да му помогнат, но състоянието му не е животозастрашаващо. От 0 до 3 точки означава, че бебето се нуждае от спешна помощ и животът му е в опасност.

Крайният резултат се оформя на базата на 5 показателя. Самото име, Апгар, е абревиатура на въпросните показатели – APGAR (Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration). Или иначе казано изследват се цветът на кожата, сърдечната дейност, рефлексите, тонусът и дишането на новороденото. За всеки показател се дават точки от 0 до 2 в зависимост от реакцията на детето.

Бебетата с много бледа кожа получават 0 точки, тези с бледосиня – 1, а тези с нормален цвят на кожата – 2. От значение е също и каква е сърдечната дейност – нормално е за бебета тя е да по-учестена и да е между 100 и 160 удара в минута. Ако е в норма, новороденото получава 2 точки. Ако обаче пулсът е под 100 или над 160 удара в минута, тогава получава 1 точка.

Добави описание

Рефлексите се изследват, като се наблюдават гримасите и реакциите на детето. Например, ако му се подаде пръст, то трябва да го стисне. Ако се пипне по бузата близо до устата, да започне да сучи. Да прибира ръцете си близо до тялото като защитен механизъм също е сигнал за добър рефлекс. В случай, че реакцията му се изразява само в гримаса на лицето, бебето получава 1 точка. Ако цялото тяло реагира – получава 2.

Проверяват се и мускулите на новороденото или иначе казано какъв е тонусът на бебето. Спонтанни, активни, внезапни движения дават 2 точки. Стегнато тяло с много малко движения дава 1 точка, а никакво движение или никаква реакция – 0 точки.

Последният показател е дишането на новороденото. При нормално дишане се дават 2 точки, а при накъсано или затруднено дишане, както и при много слабо проплакване – 1.

Установено е, че не винаги крайният резултат от теста на Апгар предрича бъдещото здравословно състояние на детето. Така, че дори бебето да е получило 6 точки, не бързайте да изпадате в паника, а вижте какво ще кажат лекарите по въпроса.

29.01.2015/ Христина Спасова

Още от "Бебе"

Бебетата,  да ги опознаем по-добре

Бебетата, да ги опознаем по-добре

Бебетата носят не само много радост и щастие у дома, но те въплъщават и нашето безсмъртие. Колкото по-добре ги опознаем, толкова по-добре ще се грижим за тях.

Аз мога!

Аз мога!

Какво би трябвало да умее детето ви във възрастта от 1 до 3 години.

Контактът със свеж въздух е важен за бебешката кожа

Контактът със свеж въздух е важен за бебешката кожа

Всяка майка знае колко е важно за кожата на бебето да има свободата да диша, за да бъде здрава и нежна като коприна.