Важна ли е първата Коледа на бебето?

0 коментара0/5

След като семейството е вече с един член по-голямо, обикновено еуфорията около предстоящите празници е завладяла всички вкъщи. Но трябва ли да отдавате такова голямо значение на случващото се и всъщност важна ли е първата Коледа на бебето?

Важна ли е първата Коледа на бебето?
Важна ли е първата Коледа на бебето?

Защо първата Коледа на бебето е наистина важна?

Всички родители се вълнуват за първата Коледа на своето бебе и се стараят максимално да я направят по-специална и незабравима. Празникът е важен, защото по този начин се изграждат традиции и обичаи, характерни за всяко семейство. По време на подготовката за празниците детето се учи да разпознава коледни герои, докато му четат истории. Детските коледни песнички пък са чудесен начин за създаване на настроение и зареждане с положителни емоции.

Освен това празниците предоставят възможност на по-близките да прекарат повече време около детето, така че то да може да ги опознае и да свикне с присъствието им. Първата Коледа на бебето е важна и защото тя е част от всички негови „първи“ спомени, макар и само документирани на снимка. Дори детето да не оценява празника в този момент, след време разгръщайки фотоалбума, със сигурност ще оцени старанието на своите родители и моментите, които е прекарало със семейството си.

Важна ли е първата Коледа на бебето?

Защо първата Коледа на бебето не е толкова важна?

Някои психолози смятат, че първата Коледа на бебето всъщност не е толкова важна, колкото си мислят родителите. Причините за това твърдение са няколко. От една страна, детето все още е прекалено малко за да си спомни след време, как е прекарало първите си коледни празници. То не разбира какво се случва около него – вижда суматохата, усеща, че има нещо по-различно, но реално думата Коледа е все още твърде нова и непозната за малчугана.

Вижте също: Как да отгледате Дядо Коледа?

От друга страна, празничната еуфория може сериозно да навреди на режима на бебето. Шумни събирания с роднини и приятели, канени и неочаквани гости, напрегнатите дни преди празниците, когато задачите се трупат, се отразяват по-скоро негативно на детето. Застрашени се оказват най-вече здравият сън и спокойствието му.

Важна ли е първата Коледа на бебето?

Освен това погрешна е представата на повечето майки, че бебето ще стои мирно и кротко, докато го преобличат в различни (и при това доста неудобни за игра) коледни костюмчета. По-добре изберете някоя нова и по обикновена дрешка, в която детето да се чувства комфортно.

Вижте също: Вярва ли детето ви в Дядо Коледа?

Психолозите твърдят, че през втората година на детето се забелязва видимо по-голям напредък, затова е по-добре да хвърлите повече усилия около празниците тогава, а не на този етап.

Вижте също: Първата Нова година с бебе

Идеи и съвети за първата Коледа на бебето

  • Запазете едно червено бебешко чорапче и го превърнете в играчка за елхата. То ще ви остане като хубав спомен от първата Коледа на малчугана.
  • Дръжте елхата на високо – шарените и лъскави играчки привличат детското любопитство, така че ако коледното дръвче е на ниско, бебето може да го бутне и да се нарани.
  • Внимавайте с цветята около Коледа. Някои растения в саксия са отровни, така че ако получите цвете като подарък за празниците, по-добре го поставете далеч от погледа на бебето.

07.12.2015/ Христина Спасова

 

Всичко за Kоледа на едно място!

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Важна ли е първата Коледа на бебето?".

Още от "Бебе"

От пълзене към прохождане на бебето

От пълзене към прохождане на бебето

Мечтата на всяка майка е да види как бебето й пропълзява, а не след дълго и прохожда самостоятелно. Кога се случва всичко това, нужно ли е бебето да използва помощни средства при прохождането и каква е вашата роля в този важен за детето период?

Възпалени гърди след кърмене

Възпалени гърди след кърмене

Възпалените гърди след кърмене са често срещан проблем при майките. Неприятната болка и дискомфортът не са за пренебрегване и понякога се стига до консултации и помощ от лекаря. Какво трябва да знаете за възпаление на гърдите след кърмене.

От колко сън се нуждае бебето?

От колко сън се нуждае бебето?

С появата на бебето започват и безсънните нощи на родителите, както и уговорките кой е на ред да стане в 3 през нощта, за да приспи детето. А въпросът, който вълнува всеки родител, е до кога ще продължава това и от колко сън се нуждае бебето?