Захранване на бебето – с какво да започнете?

0 коментара0/5

Когато детето ви е готово за захранване, идва въпросът как е правилно да се случи това. Ето с какво и как да захраните бебето.

Захранване на бебето – с какво да започнете?
 © istockphoto.com

Вижте още:
Кога е най-добре да захраните бебето? >>>

Вариант 1:

Оризова каша – вкусът й е неутрален, може да се смеси с кърма и рискът от поява на алергична реакция е минимален. Минусът е, че води до запек. Но пък, ако бебето обичайно е с редки изпражнения, оризовата каша е идеален старт за започване на захранването.

Вариант 2:

Плодови сокове – течни са, а досега бебето е свикнало на течна храна, така че лесно ги приема. Действат разхлабващо, което е плюс, ако бебето има проблем с изхождането. Освен това са сладки, което допълнително се харесва особено много на кърмачетата. Минусът на захранването с плодови пюрета е, че бебето, свикне ли на сладкия вкус, после по-трудно приема зеленчуци и месо. Рискът от възникване на алергична реакция от плодове също е голям.

Вариант 3:

Зеленчукови пюрета – нямат особено впечатляващ вкус, особено без подправки, но бебето е любопитно към първата за него твърда храна и свиква с вкуса. Плюсът на зеленчуковите пюрета е, че са витаминозни и хранителни, а рискът от алергия е минимален. Най-подходящо за захранване е пюрето от моркови, защото е сладко и не много гъсто, заради което се харесва на бебетата. Продължете с комбинация от моркови и картофи, картофи и тиква. Минусът е, че морковите и картофите са силно запичащи, но пък може да неутрализирате това действие, като ги смесите с тиква.

Добави описание

Как да приготвите домашно бебешко пюре? >>>
Рецепти за домашно бебешко пюре >>>

Вариант 4:

Захранване със сокове - плюсът е, че са богати на витамини, течни са, заради което се приемат добре от кърмачетата, а и въвеждате нови вкусове в менюто на бебето, което впоследствие може да улесни захранването на бебето. Минусът е, че соковете се услаждат на бебетата и е възможно да искат само тях, отказвайки вода. Възможно е киселинността на соковете да доведе и до колики и подуване на корема.

Добави описание

Първи стъпки при захранването на бебето

Започнете с въвеждането само на един продукт в количесво няколко лъжички/глътки (ориентировъчко около 2 до 7, но бебето най-добре ще ви покаже колко е правилното количество в заивисимост от това харесва ли му или не). Ако бебето не прояви някакви симптоми на алергия в рамките на няколко часа до 2-3 дена, преминете към въвеждането на нов продукт. 

Вижте още:
АБКМ - захранване на алергично дете>>>

Най-добре започнете въвеждането на новата храна на обяд, за да може да следите до вечерта как се отразявасъответния продукт на бебето, що се отнася до алергии, изхождане и т.н.

Не бъдете твърде настоятелни, ако детето ви е по-злоядо, за да не убиете и малкото и ентусиазъм към въвеждането на храна с нов вкус и консистенция. Ако нещо не му харесва, предложете друго, а след няколко седмици опитайте отново с първото, което сте му дали. Важно е да знаете, че бебетата са по-склонни да приемат новите вкусове, когато не са особено гладни. Така че, ако бебето упорито плюе съдържанието в лъжичката, дайте му да суче или шишето с адаптирано мляко, за да залъже глада, а после предложете отново лъжицата.

Що се отнася до лъжицата, изберете гъвкава силиконова такава.Бебетата са свикнали с този материал покрай биберони и шишета. Освен това такава лъжица няма как да ги одраска, а и много бебетата обичат да я "засучат", като паралелно с това бързо си изяждат и порцията пюре.

Добави описание

Заместване на кърма/мляко с твърда храна - да или не?

Независимо дали сте захранили бебето от 4ти, 6ти месец или по-късно, не бързайте да замествате едно хранене с твърда храна за сметка на кърма или адаптирано мляко. Първоначално ги предлагайте паралелно - първо твърдата храна и като за десерт мляко/кърма и обратното (в зависимост от предпочитанията на бебето). 

Заместване на едно хранене може да стане най-рано тогава, когато сте захранили бебето с повечето варианти на зеленчукови и месни пюрета. Най-добре изберете да заместите обедното хранене, като всеки ден увеличавате с по няколко лъжици пюрето за сметка на кърмата/млякото. За около 2 седмици може напълно да изключите кърмата/млякото от обяда на бебето.

Плодовите пюрета не да удачен първоначален вариант за заместване на хранене с кърма/мляко, защото не са засищащи.

Ако кърмите, не бързайте да замествате едно хранене твърде бързо (в рамките на няколко дена) или пък няколко хранения наведнъж, защото това ще доведе до рязък спад (дори спиране) на лактацията. 

Много майки, които кърмят и нямат желание да отбиват скоро бебето, дори избират да заместят хранене чак след годинката. Минусът е, че обичайно така бебето не свиква да яде особено големи количества твърда храна, а по-скоро храненето с пюрета за него е с дегустативна цел. Това от своя страна може да го лиши от полезни за него вещества, съдържащи се в плодовете, зеленчуците, месото и зърнените храни.

Вижте още:
Намалена кърма - как да стимулирате лактацията? >>>

Примерно меню

Когато сте въвели повечето зеленчуци, плодове, месо и зърнени каши, ето как би изглеждало менюто на едно 7/8-месечно бебе за деня:

  • Сутрин - кърма/мляко
  • Преди обяд - зърнена каша + кърма/мляко (или попара)
  • Обяд - зеленчуково/месно пюре
  • Следобед - плодово пюре + зърнена каша + мляко/кърма
  • Вечер - мляко/кърма

Може да предлагате плодови пюрета и между храненията.

19.01.2017/Ели Йорданова

 

 

 

Още от "Бебе"

Какво трябва да знаем за повиването

Какво трябва да знаем за повиването

Повиването е много стара практика, която днес преживява своето възраждане. Открийте полезните действия и начините за прилагане на тази полезна практика.

Колко голямо е бебето при раждане?

Колко голямо е бебето при раждане?

Големината на бебето при раждане носи със себе си много въпросителни и немалко притеснения. От големината на бебето зависи както как ще протече раждането, така и здравословното състояние на бебето.

На зимна разходка с бебето

На зимна разходка с бебето

Зимните разходки с бебето често пораждат у начинаещите майки редица въпроси. Дали са безопасни за здравето на детето и на какво облекло да заложат са само част от тях. Ето малко повече информация за зимната разходка с бебето.