През четвъртия месец

11 коментара3/5

Малко по малко детето добива нови съотношения между частите на тялото си.

Тъй като коремът значително се е развил, главата вече изглежда по-малко несъразмерна с останалата част на тялото. Кожата изглежда много червена, защото е толкова тънка, че през нея се виждат съдовете, в които кръвта се движи с ускорен ритъм. Тя изцяло е покрита с тънък пух, наречен лануго. Мастните и потните жлези започват да действат.

Сърцето бие много бързо, два пъти по-бързо, отколкото у възрастния човек. Започва да функционира черният дроб, а така също и другите елементи на храносмилателната система: жлъчен мехур, стомах. В червото се натрупват зеленикави материи - мекониум, образувани главно от жлъчката, изхвърляна от жлъчния мехур. Бъбрекът също действа, урината се излива в околоплодната течност. По главата поникват първите косми.

За мнозина бъдещи родители четвъртият месец носи едно откритие - ехографията. Те си представят своето дете, чуват сърцето му и изведнъж го и „виждат", и може би още по-впечатляващо, по-вълнуващо е, че го виждат да се движи. По този повод ми идва наум добре известният лозунг на един седмичник: „Тежестта на думите, шокът на снимките".

Ехографските снимки не са шокиращи, но често се приемат като такива от бъдещите родители, а често и средствата за информация поддържат тази илюзия. До такава степен, че днес бебешкият албум обикновено започва, с ехографските снимки. В този случай думите имат изключителна стойност. Това, което казва или не казва обслужващият ехографа (ултразвуковия апарат), родителите са склонни да тълкуват, и то не винаги правилно. „То е малко" може да бъде схванато като „То е много малко", „Главата е едра" като „То има аномалия". Ако ли пък ехографистът направи гримаса, защото му е трудно да регулира апарата или да фиксира изображението на екрана, родителите са убедени, че гримасата е по повод здравето на тяхното дете. Те не знаят, че ехографът е апарат, който изисква прецизно регулиране и че в зависимост от положението на детето понякога е трудно да се вижда ясно. Именно поради това ехографистът се позабавя, докато фиксира образа. И колкото повече се удължава времето, толкова повече расте безпокойството на родителите.

Както казва доктор Р. Беси, специалист по ехография: „Много е трудно да управляваш едновременно и правилно ръцете, очите, слуха и говора си и техническите си разсъждения."
За предпочитане е бъдещите родители да знаят това, за да не се безпокоят напразно, а когато изпитват някакво безпокойство, по-добре е да го споделят.


Из книгата “Аз чакам дете” от Л.Перну


11 коментарaДобави коментар »

Valentina

От Valentina29.08.2008, 05:12 ч.

zdavei Iva!kazvam se Valentina i rodom sam ot burgas.Neznam dali e normalno da ka4i6 7kg.,no az sa6to sam v kraq na 4etvartiq mesec i sa6to sam ka4ila 7 kg.taka 4e ne se trevoji,ne si sma. pojelavam ti mnogo leka bremennost i uspe6no i bezbolezneno rajdane.

Виж всички коментари за "През четвъртия месец".

Още от "9 месеца"

Когато бебето рита

Когато бебето рита

Един от най-вълнуващите и очаквани моменти от бременността е първият ритник на бебето. Какво могат да означават ритниците, защо трябва да ги следите и какво изпитва майакта, когато бебето рита?

Бременност и килограми – въпроси и отговори в цифри

Бременност и килограми – въпроси и отговори в цифри

Колко килограма е нормално да качите през бременността? Защо едни напълняват по-малко, а други повече през 9-те месеца? А възможно ли да е предотвратите прекомерното напълнявате? Вижте още много въпроси и техните отговори относно килограмите и бременността.

Бременност и вегетарианство

Бременност и вегетарианство

Бъдещите майки, последователки на вегетарианството, често се питат дали трябва да променят хранителния си режим през следващите девет месеца. Полезно или вредно е вегетарианството през бременността?