През четвъртия месец

11 коментара3/5

Малко по малко детето добива нови съотношения между частите на тялото си.

Тъй като коремът значително се е развил, главата вече изглежда по-малко несъразмерна с останалата част на тялото. Кожата изглежда много червена, защото е толкова тънка, че през нея се виждат съдовете, в които кръвта се движи с ускорен ритъм. Тя изцяло е покрита с тънък пух, наречен лануго. Мастните и потните жлези започват да действат.

Сърцето бие много бързо, два пъти по-бързо, отколкото у възрастния човек. Започва да функционира черният дроб, а така също и другите елементи на храносмилателната система: жлъчен мехур, стомах. В червото се натрупват зеленикави материи - мекониум, образувани главно от жлъчката, изхвърляна от жлъчния мехур. Бъбрекът също действа, урината се излива в околоплодната течност. По главата поникват първите косми.

За мнозина бъдещи родители четвъртият месец носи едно откритие - ехографията. Те си представят своето дете, чуват сърцето му и изведнъж го и „виждат", и може би още по-впечатляващо, по-вълнуващо е, че го виждат да се движи. По този повод ми идва наум добре известният лозунг на един седмичник: „Тежестта на думите, шокът на снимките".

Ехографските снимки не са шокиращи, но често се приемат като такива от бъдещите родители, а често и средствата за информация поддържат тази илюзия. До такава степен, че днес бебешкият албум обикновено започва, с ехографските снимки. В този случай думите имат изключителна стойност. Това, което казва или не казва обслужващият ехографа (ултразвуковия апарат), родителите са склонни да тълкуват, и то не винаги правилно. „То е малко" може да бъде схванато като „То е много малко", „Главата е едра" като „То има аномалия". Ако ли пък ехографистът направи гримаса, защото му е трудно да регулира апарата или да фиксира изображението на екрана, родителите са убедени, че гримасата е по повод здравето на тяхното дете. Те не знаят, че ехографът е апарат, който изисква прецизно регулиране и че в зависимост от положението на детето понякога е трудно да се вижда ясно. Именно поради това ехографистът се позабавя, докато фиксира образа. И колкото повече се удължава времето, толкова повече расте безпокойството на родителите.

Както казва доктор Р. Беси, специалист по ехография: „Много е трудно да управляваш едновременно и правилно ръцете, очите, слуха и говора си и техническите си разсъждения."
За предпочитане е бъдещите родители да знаят това, за да не се безпокоят напразно, а когато изпитват някакво безпокойство, по-добре е да го споделят.


Из книгата “Аз чакам дете” от Л.Перну


11 коментарaДобави коментар »

Valentina

От Valentina29.08.2008, 05:12 ч.

zdavei Iva!kazvam se Valentina i rodom sam ot burgas.Neznam dali e normalno da ka4i6 7kg.,no az sa6to sam v kraq na 4etvartiq mesec i sa6to sam ka4ila 7 kg.taka 4e ne se trevoji,ne si sma. pojelavam ti mnogo leka bremennost i uspe6no i bezbolezneno rajdane.

Виж всички коментари за "През четвъртия месец".

Още от "9 месеца"

Резус фактор и бременност

Резус фактор и бременност

Какво е резус фактор? Защо различният резус фактора на майката и плода може да доведе до усложнения по време на бременност? Какво е решението при подобна несъвместимост? Научете отговорите на тези и други важни въпроса за резус фактора.

Бременност и майчинство за духовно интелигентни жени

Бременност и майчинство за духовно интелигентни жени

Ние сме огледалото, в което се оглежда целият свят на „малкия човек”, от нас зависи какво ще се отрази в това огледало и как ще види той света.

Какво представлява възглавницата за бременни и кои са нейните предимства?

Какво представлява възглавницата за бременни и кои са нейните предимства?

Всяка майка знае, че непосредствено след раждането сънят се превръща в лукс. Всъщност проблемът с недоспиването започва още по време на бременността. Колкото по-голямо става коремчето, толкова по-трудно се намира удобна поза за сън. Ето защо е необходимо нещо, което да придържа едновременно кръста, корема и главата, осигурявайки комфорт на бъдещата майка.