През четвъртия месец

11 коментара3/5

Малко по малко детето добива нови съотношения между частите на тялото си.

Тъй като коремът значително се е развил, главата вече изглежда по-малко несъразмерна с останалата част на тялото. Кожата изглежда много червена, защото е толкова тънка, че през нея се виждат съдовете, в които кръвта се движи с ускорен ритъм. Тя изцяло е покрита с тънък пух, наречен лануго. Мастните и потните жлези започват да действат.

Сърцето бие много бързо, два пъти по-бързо, отколкото у възрастния човек. Започва да функционира черният дроб, а така също и другите елементи на храносмилателната система: жлъчен мехур, стомах. В червото се натрупват зеленикави материи - мекониум, образувани главно от жлъчката, изхвърляна от жлъчния мехур. Бъбрекът също действа, урината се излива в околоплодната течност. По главата поникват първите косми.

За мнозина бъдещи родители четвъртият месец носи едно откритие - ехографията. Те си представят своето дете, чуват сърцето му и изведнъж го и „виждат", и може би още по-впечатляващо, по-вълнуващо е, че го виждат да се движи. По този повод ми идва наум добре известният лозунг на един седмичник: „Тежестта на думите, шокът на снимките".

Ехографските снимки не са шокиращи, но често се приемат като такива от бъдещите родители, а често и средствата за информация поддържат тази илюзия. До такава степен, че днес бебешкият албум обикновено започва, с ехографските снимки. В този случай думите имат изключителна стойност. Това, което казва или не казва обслужващият ехографа (ултразвуковия апарат), родителите са склонни да тълкуват, и то не винаги правилно. „То е малко" може да бъде схванато като „То е много малко", „Главата е едра" като „То има аномалия". Ако ли пък ехографистът направи гримаса, защото му е трудно да регулира апарата или да фиксира изображението на екрана, родителите са убедени, че гримасата е по повод здравето на тяхното дете. Те не знаят, че ехографът е апарат, който изисква прецизно регулиране и че в зависимост от положението на детето понякога е трудно да се вижда ясно. Именно поради това ехографистът се позабавя, докато фиксира образа. И колкото повече се удължава времето, толкова повече расте безпокойството на родителите.

Както казва доктор Р. Беси, специалист по ехография: „Много е трудно да управляваш едновременно и правилно ръцете, очите, слуха и говора си и техническите си разсъждения."
За предпочитане е бъдещите родители да знаят това, за да не се безпокоят напразно, а когато изпитват някакво безпокойство, по-добре е да го споделят.


Из книгата “Аз чакам дете” от Л.Перну


11 коментарaДобави коментар »

Valentina

От Valentina29.08.2008, 05:12 ч.

zdavei Iva!kazvam se Valentina i rodom sam ot burgas.Neznam dali e normalno da ka4i6 7kg.,no az sa6to sam v kraq na 4etvartiq mesec i sa6to sam ka4ila 7 kg.taka 4e ne se trevoji,ne si sma. pojelavam ti mnogo leka bremennost i uspe6no i bezbolezneno rajdane.

Виж всички коментари за "През четвъртия месец".

Още от "9 месеца"

Дрехи за бременни – какво да и какво не?

Дрехи за бременни – какво да и какво не?

На голяма част от бъдещите майки им се налага да променят гардероба си по време на бременността. За какви дрехи да се оглеждате, когато чакате бебе? Какво може да запазите от стария гардероб и какво да въведете?

Подгответе се за леко раждане

Подгответе се за леко раждане

Най-великият момент в живота на жената е раждането. То не може да се сравни с нищо друго и само раждала жена знае какво е великото чувство да дадеш живот на едно невинно създание.

Сутрешно гадене през бременността

Сутрешно гадене през бременността

Сутрешното гадене е един от най-често срещаните симптоми, който мъчи бъдещите майки. Какво отключва сутрешното гадене, има ли начин да се преборите с него и ако да, то какъв е той? Ето ги и отговорите.