Ще си имам близнаци

10 коментара1/5

Близнаците са повод за гордост на всяка майка, тъй като са рядкост и истинско природно чудо. При близнаците всичко е по две – двойно притеснение, двойно повече грижи, двойно по-малко време, но най-вече, близнаците са двойно щастие.

Ще си имам близнаци
Когато говорим за близнаци, си представяме напълно еднакви братчета или сестричета, които дотолкова си приличат, че дори понякога и на родната им майка й е трудно да ги различи. Често близнаците са облечени и в абсолютно едни и същи дрехи, така че, обръщайки се към тях по име, по-скоро играете на „открийте разликите“. Това са т. нар. еднояйчни близнаци и вероятността да се родят такива е 25 от 100 двойки. Не винаги обаче близнаците са копие един на друг и не винаги са от един и същи пол. Това са т. нар. разнояйчни близнаци, които са плод на едновременното оплождане на две яйцеклетки. При тях приликите са по-скоро като при обикновените брат и сестра например.

С помощта на ултразвук женаЩе си имам близнацита може да установи, че носи близнаци още в 7-10-тата седмица на бременността си. Днес броят на бременните с близнаци се е увеличил двойно и основната причината за това е, че повечето жени отлагат раждането на дете за по-късен етап от живота си.С възрастта в кръвта на жената се увеличава концентрацията на ФСХ (фоликулостимулиращ хормон), в резултат на което могат да узреят не една, а повече готови за оплождане яйцеклетки.

Често жените, които имат проблем със зачеването и дълго време правят опити да си имат бебе, най-накрая се оказват бременни с близнаци. Това чудо обаче има своето логично обяснение. При трудности със зачеването обикновено лекарите препоръчват хормонална терапия, която изкуствено увеличава концентрацията на ФСХ.

Какво трябва да знаете, ако сте бременна с близнаци?

Бременността с близнаци се счита за рискова бременност, което автоматично означава, че при многоплодната бременност се изискват по-чести профилактични прегледи (след 20-тата седмица – 1 път на 2 седмици и след 30-тата седмица – всяка седмица).

Бременността с близнаци по-често е съпътствана от сутрешно гадене и повръщане. По-голям е и рискът от токсикоза и хестоза (късна токсикоза), които се появяват четири пъти по-често отколкото при едноплодната бременност.

Заради всевъзможните проблеми, които могат да възникват при бременността с близнаците, е задължително, дори при най-незначителното според вас оплакване, да се консултирате с лекар. При многоплодната бременност и силното натоварване на организма не е изключено да се появят задъхване, чувство за умора, варикозни вени по краката, болки в сърцето. Бременността с близнаци често е съпътствана от анемия. При почти половината от бъдещите майки на близнаци, през втория триместър, страдат от обща слабост.

12193_1.jpgПреждевременно раждане

Опасността от преждевременно раждане значително нараства вследствие от прекаленото натоварване върху матката. Повечето близнаци се раждат около 37-мата седмица и само 10% издържат до 40-тата.Причината за това е и „стареенето“ на плацентата, който процес е по-бърз при многоплодната бременност. Така че евентуалните болки ниско в корема и напрежението в матката са знак, че трябва бързо да потърсите лекарски съвет.

Раждането на близнаци може да бъде доста по-бавен процес отколкото раждането само на едно бебе, което води до бързото уморяване на майката. Макар и изискващо изключително внимание, всяко второ раждане на близнаци става по естествен път, без хирургическа намеса. Секцио се налага предимно, когато е налице неправилно положение на бебетата в матката, родовата дейност не е достатъчно активна или децата са под допустимото тегло от 1800 г.

Хранене при бременност с близнаците

Бременните с близнаци много често страдат от липса на желязо.Жената трябва да приема храни, богати на това вещество, като говеждо месо например. Препоръчителни са и черен дроб, пъпеш, картофи, спанах, изсушени плодове. Важно е да се консумират и храни, богати на витамин С. Може да редувате следните продукти: грейпфрути, портокали, домати, чушка, карфиол. Фолиевата киселина също има своето огромно значение за една бъдеща майка на близнаци. Бременните  с близнаци трябва да се хранят по-често с по-малки количества храна, тъй като стомахът на жената е силно притиснат.

Почивайте си

Важно е да си почивате достатъчно много време, около 3 пъти по 1-2 на ден. Добре е да лежите на една страна, за да не притискате органите си, и да вдигате краката си на възглавница, за да предотвратите натиска на шийката на матката. Полезно е да се разхождате, и за вас и за бъдещите ви деца, но не прекалявайте с физическото натоварване. Ако бързо се уморявате, излезте по-рано в майчинство или поговорете с шефа си за по-олекотен режим на работа..

25.01.2010/Ели Йорданова

10 коментарaДобави коментар »

Фатме

От Фатме31.05.2010, 22:33 ч.

Ние също чакаме близнаци през септември Дано всичко мине нормално

Виж всички коментари за "Ще си имам близнаци".

Още от "9 месеца"

Близнаците

Близнаците

Една жена на сто ражда близнаци, т. е. 2 деца наведнъж. Тези деца понякога толкова си приличат, че човек не може да ги различи: това са истинските близнаци, от един и същи пол.

Бременна на Нова година

Бременна на Нова година

Да си бременна по време на празници не е никак лесно. И не само защото не може да облечеш секси блузка и да танцуваш лудо до зори, но и защото трябва сериозно да се въздържаш с консумацията на различни храни и питиета.

Когато бебето рита

Когато бебето рита

Един от най-вълнуващите и очаквани моменти от бременността е първият ритник на бебето. Какво могат да означават ритниците, защо трябва да ги следите и какво изпитва майакта, когато бебето рита?