Ще си имам близнаци

10 коментара1/5

Близнаците са повод за гордост на всяка майка, тъй като са рядкост и истинско природно чудо. При близнаците всичко е по две – двойно притеснение, двойно повече грижи, двойно по-малко време, но най-вече, близнаците са двойно щастие.

Ще си имам близнаци
Когато говорим за близнаци, си представяме напълно еднакви братчета или сестричета, които дотолкова си приличат, че дори понякога и на родната им майка й е трудно да ги различи. Често близнаците са облечени и в абсолютно едни и същи дрехи, така че, обръщайки се към тях по име, по-скоро играете на „открийте разликите“. Това са т. нар. еднояйчни близнаци и вероятността да се родят такива е 25 от 100 двойки. Не винаги обаче близнаците са копие един на друг и не винаги са от един и същи пол. Това са т. нар. разнояйчни близнаци, които са плод на едновременното оплождане на две яйцеклетки. При тях приликите са по-скоро като при обикновените брат и сестра например.

С помощта на ултразвук женаЩе си имам близнацита може да установи, че носи близнаци още в 7-10-тата седмица на бременността си. Днес броят на бременните с близнаци се е увеличил двойно и основната причината за това е, че повечето жени отлагат раждането на дете за по-късен етап от живота си.С възрастта в кръвта на жената се увеличава концентрацията на ФСХ (фоликулостимулиращ хормон), в резултат на което могат да узреят не една, а повече готови за оплождане яйцеклетки.

Често жените, които имат проблем със зачеването и дълго време правят опити да си имат бебе, най-накрая се оказват бременни с близнаци. Това чудо обаче има своето логично обяснение. При трудности със зачеването обикновено лекарите препоръчват хормонална терапия, която изкуствено увеличава концентрацията на ФСХ.

Какво трябва да знаете, ако сте бременна с близнаци?

Бременността с близнаци се счита за рискова бременност, което автоматично означава, че при многоплодната бременност се изискват по-чести профилактични прегледи (след 20-тата седмица – 1 път на 2 седмици и след 30-тата седмица – всяка седмица).

Бременността с близнаци по-често е съпътствана от сутрешно гадене и повръщане. По-голям е и рискът от токсикоза и хестоза (късна токсикоза), които се появяват четири пъти по-често отколкото при едноплодната бременност.

Заради всевъзможните проблеми, които могат да възникват при бременността с близнаците, е задължително, дори при най-незначителното според вас оплакване, да се консултирате с лекар. При многоплодната бременност и силното натоварване на организма не е изключено да се появят задъхване, чувство за умора, варикозни вени по краката, болки в сърцето. Бременността с близнаци често е съпътствана от анемия. При почти половината от бъдещите майки на близнаци, през втория триместър, страдат от обща слабост.

12193_1.jpgПреждевременно раждане

Опасността от преждевременно раждане значително нараства вследствие от прекаленото натоварване върху матката. Повечето близнаци се раждат около 37-мата седмица и само 10% издържат до 40-тата.Причината за това е и „стареенето“ на плацентата, който процес е по-бърз при многоплодната бременност. Така че евентуалните болки ниско в корема и напрежението в матката са знак, че трябва бързо да потърсите лекарски съвет.

Раждането на близнаци може да бъде доста по-бавен процес отколкото раждането само на едно бебе, което води до бързото уморяване на майката. Макар и изискващо изключително внимание, всяко второ раждане на близнаци става по естествен път, без хирургическа намеса. Секцио се налага предимно, когато е налице неправилно положение на бебетата в матката, родовата дейност не е достатъчно активна или децата са под допустимото тегло от 1800 г.

Хранене при бременност с близнаците

Бременните с близнаци много често страдат от липса на желязо.Жената трябва да приема храни, богати на това вещество, като говеждо месо например. Препоръчителни са и черен дроб, пъпеш, картофи, спанах, изсушени плодове. Важно е да се консумират и храни, богати на витамин С. Може да редувате следните продукти: грейпфрути, портокали, домати, чушка, карфиол. Фолиевата киселина също има своето огромно значение за една бъдеща майка на близнаци. Бременните  с близнаци трябва да се хранят по-често с по-малки количества храна, тъй като стомахът на жената е силно притиснат.

Почивайте си

Важно е да си почивате достатъчно много време, около 3 пъти по 1-2 на ден. Добре е да лежите на една страна, за да не притискате органите си, и да вдигате краката си на възглавница, за да предотвратите натиска на шийката на матката. Полезно е да се разхождате, и за вас и за бъдещите ви деца, но не прекалявайте с физическото натоварване. Ако бързо се уморявате, излезте по-рано в майчинство или поговорете с шефа си за по-олекотен режим на работа..

25.01.2010/Ели Йорданова

10 коментарaДобави коментар »

Фатме

От Фатме31.05.2010, 22:33 ч.

Ние също чакаме близнаци през септември Дано всичко мине нормално

Виж всички коментари за "Ще си имам близнаци".

Още от "9 месеца"

Твърд корем по време на бременността – причини, съвети и лечение

Твърд корем по време на бременността – причини, съвети и лечение

Всичко, което трябва да знаете за твърдия корем по време на бременността – причини, лечение и др.

Забрани и заблуди по време на бременност?

Забрани и заблуди по време на бременност?

Пушенето и пиенето са стандартните забрани за бременни, но от какво още трябва да се лишите по време на бременност. Някои от забраните за бременни са само едновремешни поверия или чисто и просто заблуди.

Преносена бременност

Преносена бременност

Преносена бременност е състоянието, при което плода престоява в утробата повече от 280 дена. За да се избегнат усложнения и рискове за майката и бебето, е нужно преносената бременност да бъде прекъсната в рамките на 42-рата г.с. или малко след това.