Забрани и заблуди по време на бременност?

13 коментара2/5

Пушенето и пиенето са стандартните забрани за бременни, но от какво още трябва да се лишите по време на бременност. Някои от забраните за бременни са само едновремешни поверия или чисто и просто заблуди.

Забрани и заблуди по време на бременност?
Забрани

Забравете за манията си да имате хубав и плътен тен. По време на бременност тялото произвежда в значително по-големи количества мелатонин, което води до предразположеност към свръхпигментация. Прекалено дългия престой в солариума или прекаленото препичане на слънцето могат да доведат до обезводняване и прегряване – две абсолютно вредни за бременните неща.

Някои лекари забраняват на бременниЗабрани и заблуди по време на бременност?те жени да боядисват косата си, поне до четвъртия месец от бременността, и съветват да се използва къна. Спорен е въпросът обаче дали наистина боята може да увреди плода. Почти сигурно е обаче, че заради хормоналните промени в организма на бременната жена, след боядисването косата няма да придобие цвета, на който сте привикнали и, който е посочен на опаковката на боята.

Масажите са нещо дори нужно по време на бременност, но избягвайте използването на етерични масла и ароматизирани лосиони, тъй като силната миризма може да предизвика спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени сауната и горещите вани, тъй като високите температури нарушават  притока на кръв през плацентата и, според някои лекари, може да предизвикат ниско кръвно налягане и припадъци и увреждане на мозъка на бебето.

Колкото и да обичате високите си обувки, трябва да забравите за тях по време на бременност.  Високите обувки предизвикват болки в кръста и ви правят доста нестабилна на тях, особено когато сте в напреднала бременност. В края на бременността със сигурност ще сте наддали доста, центърът на тежестта ви ще се е променил, което ще превърне балансирането ви върху високи обувки истинско изпитание.

Избягвайте вдигането на ръцете и разпъването, например при простиране на дрехи, или пък някакви тежки физически упражнения. Те водят до напрягане, което може да доведе до спонтанен аборт. Фото- и електроепилацията също са способни да доведат до подобен тип дразнене на матката и да предизвикат аборт, макар че всичко това е строго индивидуално.
Забрани и заблуди по време на бременност?
По отношение на кафето има противоречиви мнения. Ако сте страстна кафеджийка, е по-добре да ограничите количеството кафе в началото на бременността, тъй като е възможно големите количества кафе да забавят растежа на плода и, заради възбудителния си ефект, да предизвика спонтанен аборт.

Заблуди

Някои жени смятат, че спермата може да предизвика спонтанен аборт и държат сексът да бъде винаги с презерватив. Истината обаче е съвсем друга. Сексът и последствията от него – възбуждане, напрягане на мускулите и повишаване на маточния тонус, са нещата, които е възможно да предизвикат помятане, заради което повечето лекари съветват да се откажете от това удоволствие, особено в последните месеци на бременността.

Повсеместно е схващането, че Забрани и заблуди по време на  бременност?бременността прави зъбите по-крехки и податливи на кариеси. Всъщност бременността сама по себе си и промяната в структурата на зъбите нямат нищо общо с това. Невъзможно е дори част от калция, който се съдържа в зъбите да се отдели и да се използва при формирането на костната система на плода. Причината за предразположението на бременните към развитие на кариеси е промененият хранителен режим, който се състои от приемането предимно на въглехидрати. Повечето бременни срещат трудност и при миенето на зъбите, тъй като четкането предизвиква гадене.

А що се отнася до цигарите, убеждението, че в края на бременността цигарите са безопасни си е чиста заблуда. Въпреки че плодът е почти изцяло развит, все още остава опасността от вродени аномалии като следствие от цигарения дим. Така че не само откажете цигарите, но откажете и хората около вас да пушат, тъй като и пасивното пушене вреди. А когато става въпрос за алкохол, на бременните жени се позволява само в малки количества бира или вино и никакъв твърд алкохол през което и да е време на бременността.

Една от основните заблуди на бременността е, че бременната жена трябва да яде като за двама. Наистина нарастват хранителните потребности, но дневната нужда от калории нараства само с 300 kcal. Ето защо е важно не да се тъпчете „за двама“, а да си съставите правилно меню.

14.06.2010/Ели Йорданова
 

13 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..04.01.2012, 15:02 ч.

Я рязкай към беге-мама! Там ши си съ фалите с коремите, с чавеата и ш пишити колкут са мой по неграмотно, шот бързати а сменИте пампито на голямото, докато си галите коремите.

Виж всички коментари за "Забрани и заблуди по време на бременност?".

Още от "9 месеца"

Лятна или зимна бременност?

Лятна или зимна бременност?

По ред причини много двойки вече планират кога да станат родители, пола на бебето, кога ще се роди, каква зодия ще е. Затова не е чудно, че някои бъдещи майки пресмятат и кога е по-добре да изкарат бременността. Какво избирате – лятна или зимна бременност?

6 неудобни въпроса за бременността и раждането

6 неудобни въпроса за бременността и раждането

Периодът на бременността е пълен със страни, нови и дори смущаващи странични ефекти и страхове. Не сте единствени, ако се срамувате да зададете някои от въпросите, които ви притесняват, на вашия гинеколог. Ето и нещата, които наистина искате да знаете, когато сте бременна:

Резус фактор и бременност

Резус фактор и бременност

Какво е резус фактор? Защо различният резус фактора на майката и плода може да доведе до усложнения по време на бременност? Какво е решението при подобна несъвместимост? Научете отговорите на тези и други важни въпроса за резус фактора.