Забрани и заблуди по време на бременност?

13 коментара2/5

Пушенето и пиенето са стандартните забрани за бременни, но от какво още трябва да се лишите по време на бременност. Някои от забраните за бременни са само едновремешни поверия или чисто и просто заблуди.

Забрани и заблуди по време на бременност?
Забрани

Забравете за манията си да имате хубав и плътен тен. По време на бременност тялото произвежда в значително по-големи количества мелатонин, което води до предразположеност към свръхпигментация. Прекалено дългия престой в солариума или прекаленото препичане на слънцето могат да доведат до обезводняване и прегряване – две абсолютно вредни за бременните неща.

Някои лекари забраняват на бременниЗабрани и заблуди по време на бременност?те жени да боядисват косата си, поне до четвъртия месец от бременността, и съветват да се използва къна. Спорен е въпросът обаче дали наистина боята може да увреди плода. Почти сигурно е обаче, че заради хормоналните промени в организма на бременната жена, след боядисването косата няма да придобие цвета, на който сте привикнали и, който е посочен на опаковката на боята.

Масажите са нещо дори нужно по време на бременност, но избягвайте използването на етерични масла и ароматизирани лосиони, тъй като силната миризма може да предизвика спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени сауната и горещите вани, тъй като високите температури нарушават  притока на кръв през плацентата и, според някои лекари, може да предизвикат ниско кръвно налягане и припадъци и увреждане на мозъка на бебето.

Колкото и да обичате високите си обувки, трябва да забравите за тях по време на бременност.  Високите обувки предизвикват болки в кръста и ви правят доста нестабилна на тях, особено когато сте в напреднала бременност. В края на бременността със сигурност ще сте наддали доста, центърът на тежестта ви ще се е променил, което ще превърне балансирането ви върху високи обувки истинско изпитание.

Избягвайте вдигането на ръцете и разпъването, например при простиране на дрехи, или пък някакви тежки физически упражнения. Те водят до напрягане, което може да доведе до спонтанен аборт. Фото- и електроепилацията също са способни да доведат до подобен тип дразнене на матката и да предизвикат аборт, макар че всичко това е строго индивидуално.
Забрани и заблуди по време на бременност?
По отношение на кафето има противоречиви мнения. Ако сте страстна кафеджийка, е по-добре да ограничите количеството кафе в началото на бременността, тъй като е възможно големите количества кафе да забавят растежа на плода и, заради възбудителния си ефект, да предизвика спонтанен аборт.

Заблуди

Някои жени смятат, че спермата може да предизвика спонтанен аборт и държат сексът да бъде винаги с презерватив. Истината обаче е съвсем друга. Сексът и последствията от него – възбуждане, напрягане на мускулите и повишаване на маточния тонус, са нещата, които е възможно да предизвикат помятане, заради което повечето лекари съветват да се откажете от това удоволствие, особено в последните месеци на бременността.

Повсеместно е схващането, че Забрани и заблуди по време на  бременност?бременността прави зъбите по-крехки и податливи на кариеси. Всъщност бременността сама по себе си и промяната в структурата на зъбите нямат нищо общо с това. Невъзможно е дори част от калция, който се съдържа в зъбите да се отдели и да се използва при формирането на костната система на плода. Причината за предразположението на бременните към развитие на кариеси е промененият хранителен режим, който се състои от приемането предимно на въглехидрати. Повечето бременни срещат трудност и при миенето на зъбите, тъй като четкането предизвиква гадене.

А що се отнася до цигарите, убеждението, че в края на бременността цигарите са безопасни си е чиста заблуда. Въпреки че плодът е почти изцяло развит, все още остава опасността от вродени аномалии като следствие от цигарения дим. Така че не само откажете цигарите, но откажете и хората около вас да пушат, тъй като и пасивното пушене вреди. А когато става въпрос за алкохол, на бременните жени се позволява само в малки количества бира или вино и никакъв твърд алкохол през което и да е време на бременността.

Една от основните заблуди на бременността е, че бременната жена трябва да яде като за двама. Наистина нарастват хранителните потребности, но дневната нужда от калории нараства само с 300 kcal. Ето защо е важно не да се тъпчете „за двама“, а да си съставите правилно меню.

14.06.2010/Ели Йорданова
 

13 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..04.01.2012, 15:02 ч.

Я рязкай към беге-мама! Там ши си съ фалите с коремите, с чавеата и ш пишити колкут са мой по неграмотно, шот бързати а сменИте пампито на голямото, докато си галите коремите.

Виж всички коментари за "Забрани и заблуди по време на бременност?".

Още от "9 месеца"

Бракстън-Хикс контракции

Бракстън-Хикс контракции

Бракстън-Хикс контракциите (или т.нар. фалшиви контракции) са едни от най-често срещаните симптоми, съпровождащи бременността. Какво представляват Бракстън-Хикс контракциите и по какво се отличават от останалите контракции?

Първият месец от вашата бременност

Първият месец от вашата бременност

Няколко седмици преди да има лице, сърце, крайници, зародишът е диск, съвсем мъничък диск. Диаметър: две десети от милиметъра. Намира се в центъра на едрите клетки на яйцето, които са образували зародишната пъпка.

Разликата между първа и втора бременност

Разликата между първа и втора бременност

Макар и всичко да е строго индивидуално, всеобщото твърдение е, че втората бременност е по-лека. Издържали сте генералната репетиция по време на първата си бременност и отглеждането на първото си дете и вече сте готови за гранд представлението.