Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?

32 коментара2/5

Повечето суеверия, свързани с бременността, нямат никакво логично обяснение, но въпреки това много жени ги спазват. Българинът е суеверен и от страх да не го застигне злочеста съдба е склонен да се води от абсурдни суеверия.

Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?
Ето някои от популярните и не толкова известните суеверия за бременността:

В първите месеци, докато още бременността не си личи, тя трябва да се пази възможно най-дълго време  в тайна, защото бременната, в първите месеци на бременността, е най-уязвима на уроки. Това е едно от малкото суеверия, които се спазват и днес, особено ако става въпрос за проблемна бременност. Първите 3 месеца са рисков период заради евентуален спонтанен аборт. Този страх кара повечето бъдещи майки да запазят в тайна бременността си.

От времето, когато жените са работили на Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?полето, датира суеверието, че бременната жена не трябва да убива змия, да прескача въже, да плете и шие, защото пъпната връв ще се увие около врата на бебето и то може да се задуши при раждането. Днес обичайното занимание на повечето бременни жени е плетенето и шиенето на гоблени. Лекарите смятат, че това им действа позитивно и успокояващо, но не трябва да се прекалява с тези дейности, защото дългото заседяване на едно място затруднява притока на кислород към плода.

Някога са забранявали на бременните да ядат месо от заек, за да не бъде детето страхливо и да не сънува кошмари.

На бременните се забранява да гледат икони, за да не бъде бебето им кривогледо. Съществува обаче и точно обратното суеверие, че когато бременна жена гледа икона, детето й ще бъде красиво.

Според друго суеверие бременните не трябва да ритат куче или коте, за да не бъде детето им болнаво.

Преди раждането не трябва да се приготвя нищо за бебето – детска стая, дрешки, играчки, количка и т.н. В противен случай се смята, че бебето ще се роди мъртво. Това суеверие е от времето, когато е нямало болници и смъртността при новородените в била доста висока. В днешно време обаче се прави точно обратното – младите семейства буквално се презапасяват с всякакви бебешки пособия, защото това им дава сигурност и спокойствие, че са добре подготвени за бъдещото им дете.

Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?По време на бременността жената не трябва да се присмива на сакати, болни, неми и т.н., за да не бъде и детето й такова.

Някога се е вярвало, че ако, по време на бременността си, жената ходи на погребение или пък гледа уродливи и недъгави хора, детето й може да се роди недъгаво и грозно. По същата логика се е смятало, че бременната жена трябва да гледа само красиви неща, да изпитва положителни емоции по време на бременността си, за да бъде детето й красиво, здраво и весело. И днес лекарите и психолозите смятат, че колкото по-щастлива и спокойна е бременната жена, толкова по-щастливо и спокойно е детето й.

На много места вярват, че ако бременна жена види някой да яде нещо, без да й предложи и тя да опита, жената ще роди недоносено бебе.  

Бременната жена не трябва да подстригва косата си, защото детето ще има много къси мигли. На времето дългата коса е била признак на красота и здраве, а бременна жена, която се подстриже, се смятала за болна и неспособна да роди здраво бебе.

Ако бременната открадне нещо, според народните вярвания, формата на предмета, който тя е откраднала, ще остане като белег върху кожата на детето. Според друго вярване, ако по време на бременността, някой стресне жената и тя се хване с ръце някъде по тялото си, на същото място, но върху тялото на бебето, ще остане белег по рождение във формата на това, от което се е уплашила родилката.
Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?
Някои хора вярват, че ако по време на бременността, жената се снима или й рисуват портрет това ще спре развитието на плода. Това суеверие датира от времето, когато само знатните жени са имали финансовата възможност да се снимат и да ги рисуват. Точно заможните жени обаче са страдали най-често от различни заболявания и трудно износвали деца. В днешно време, с развитието на дигиталната фотография, е просто немислимо да не се запечата във времето момента на бременността и тези снимки са едни от първите в семейния албум.

28.06.2010/Ели Йорданова

32 коментарaДобави коментар »

Петрова

От Петрова01.03.2012, 15:20 ч.

Аз също не вярвам в суеверия но фактите са факти. Когато бях бременна, в съседната градина имаше дървета с хубави червени ябълки. Аз си късах (нали все пак бях бременна) и дъщеря ми се роди с малка ябълка на гърба. Сега е 12...

Виж всички коментари за "Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?".

Още от "9 месеца"

Бременни звезди

Бременни звезди

Бременността прави звездите още по-известни. Любопитство буди както стилът им през 9-те месеца и това колко килограма са качили, така и звездните диети и фитнес съвети за влизане във форма след раждането.

Какво представлява възглавницата за бременни и кои са нейните предимства?

Какво представлява възглавницата за бременни и кои са нейните предимства?

Всяка майка знае, че непосредствено след раждането сънят се превръща в лукс. Всъщност проблемът с недоспиването започва още по време на бременността. Колкото по-голямо става коремчето, толкова по-трудно се намира удобна поза за сън. Ето защо е необходимо нещо, което да придържа едновременно кръста, корема и главата, осигурявайки комфорт на бъдещата майка.

Бременност и домашни любимци

Бременност и домашни любимци

Домашният любимец е като член от семейството. Но по време на бременността трябва да сте по-предпазливи към животното, тъй като съществува риск за здравето на родилката и на плода. Как да съжителствате с домашен любимец през бременността?