Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?

32 коментара2/5

Повечето суеверия, свързани с бременността, нямат никакво логично обяснение, но въпреки това много жени ги спазват. Българинът е суеверен и от страх да не го застигне злочеста съдба е склонен да се води от абсурдни суеверия.

Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?
Ето някои от популярните и не толкова известните суеверия за бременността:

В първите месеци, докато още бременността не си личи, тя трябва да се пази възможно най-дълго време  в тайна, защото бременната, в първите месеци на бременността, е най-уязвима на уроки. Това е едно от малкото суеверия, които се спазват и днес, особено ако става въпрос за проблемна бременност. Първите 3 месеца са рисков период заради евентуален спонтанен аборт. Този страх кара повечето бъдещи майки да запазят в тайна бременността си.

От времето, когато жените са работили на Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?полето, датира суеверието, че бременната жена не трябва да убива змия, да прескача въже, да плете и шие, защото пъпната връв ще се увие около врата на бебето и то може да се задуши при раждането. Днес обичайното занимание на повечето бременни жени е плетенето и шиенето на гоблени. Лекарите смятат, че това им действа позитивно и успокояващо, но не трябва да се прекалява с тези дейности, защото дългото заседяване на едно място затруднява притока на кислород към плода.

Някога са забранявали на бременните да ядат месо от заек, за да не бъде детето страхливо и да не сънува кошмари.

На бременните се забранява да гледат икони, за да не бъде бебето им кривогледо. Съществува обаче и точно обратното суеверие, че когато бременна жена гледа икона, детето й ще бъде красиво.

Според друго суеверие бременните не трябва да ритат куче или коте, за да не бъде детето им болнаво.

Преди раждането не трябва да се приготвя нищо за бебето – детска стая, дрешки, играчки, количка и т.н. В противен случай се смята, че бебето ще се роди мъртво. Това суеверие е от времето, когато е нямало болници и смъртността при новородените в била доста висока. В днешно време обаче се прави точно обратното – младите семейства буквално се презапасяват с всякакви бебешки пособия, защото това им дава сигурност и спокойствие, че са добре подготвени за бъдещото им дете.

Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?По време на бременността жената не трябва да се присмива на сакати, болни, неми и т.н., за да не бъде и детето й такова.

Някога се е вярвало, че ако, по време на бременността си, жената ходи на погребение или пък гледа уродливи и недъгави хора, детето й може да се роди недъгаво и грозно. По същата логика се е смятало, че бременната жена трябва да гледа само красиви неща, да изпитва положителни емоции по време на бременността си, за да бъде детето й красиво, здраво и весело. И днес лекарите и психолозите смятат, че колкото по-щастлива и спокойна е бременната жена, толкова по-щастливо и спокойно е детето й.

На много места вярват, че ако бременна жена види някой да яде нещо, без да й предложи и тя да опита, жената ще роди недоносено бебе.  

Бременната жена не трябва да подстригва косата си, защото детето ще има много къси мигли. На времето дългата коса е била признак на красота и здраве, а бременна жена, която се подстриже, се смятала за болна и неспособна да роди здраво бебе.

Ако бременната открадне нещо, според народните вярвания, формата на предмета, който тя е откраднала, ще остане като белег върху кожата на детето. Според друго вярване, ако по време на бременността, някой стресне жената и тя се хване с ръце някъде по тялото си, на същото място, но върху тялото на бебето, ще остане белег по рождение във формата на това, от което се е уплашила родилката.
Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?
Някои хора вярват, че ако по време на бременността, жената се снима или й рисуват портрет това ще спре развитието на плода. Това суеверие датира от времето, когато само знатните жени са имали финансовата възможност да се снимат и да ги рисуват. Точно заможните жени обаче са страдали най-често от различни заболявания и трудно износвали деца. В днешно време, с развитието на дигиталната фотография, е просто немислимо да не се запечата във времето момента на бременността и тези снимки са едни от първите в семейния албум.

28.06.2010/Ели Йорданова

32 коментарaДобави коментар »

Петрова

От Петрова01.03.2012, 15:20 ч.

Аз също не вярвам в суеверия но фактите са факти. Когато бях бременна, в съседната градина имаше дървета с хубави червени ябълки. Аз си късах (нали все пак бях бременна) и дъщеря ми се роди с малка ябълка на гърба. Сега е 12...

Виж всички коментари за "Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?".

Още от "9 месеца"

Бременна на Нова година

Бременна на Нова година

Да си бременна по време на празници не е никак лесно. И не само защото не може да облечеш секси блузка и да танцуваш лудо до зори, но и защото трябва сериозно да се въздържаш с консумацията на различни храни и питиета.

Дрехи за бременни – какво да и какво не?

Дрехи за бременни – какво да и какво не?

На голяма част от бъдещите майки им се налага да променят гардероба си по време на бременността. За какви дрехи да се оглеждате, когато чакате бебе? Какво може да запазите от стария гардероб и какво да въведете?

Шестият месец

Шестият месец

Шестият месец е действително месецът на движението, сякаш бебето упражнява своята сила. В различни периоди от денонощието то прави средно от 20 до 60 движения за половин час с ръце, крака, извива горната част на тялото си и т. н.