Сутрешно гадене през бременността

4 коментара0/5

Сутрешното гадене е един от най-често срещаните симптоми, който мъчи бъдещите майки. Какво отключва сутрешното гадене, има ли начин да се преборите с него и ако да, то какъв е той? Ето ги и отговорите.

Сутрешно гадене през бременността
Кога започва сутрешното гадене?

Около ¾ от бременните се оплакват от сутрешно гадене и си задават въпроса, защо го наричат „сутрешно“, след като продължава цял ден. Всъщност сутрешното гадене е един от неприятните ефекти на бременността , който може да се прояви най-рано около четвъртата гестационна седмица, но стандартно се появява около шестата.

Нарича се „сутрешно“, тъй като се усеща най-силно в ранните часове на деня, но това не означава, че след това спира. Сутрешното гадене е характерно за първото тримесечие от бременността, затова е смятано за един от най-явните й симптоми. С напредването й обаче, се усеща все по-слабо.

Обикновено сутрешното гадене не е опасно нито за майката, нито за бебето. Има различни степени на проявления. Вариант 1 – да ви прилошее леко, да усетите гадене, но с това да приключат „мъките“. Тогава сте късметлийка. Вариант 2 – подобен на първия, но с не особено приятен завършек (стига се до повръщане). Най-тежкият случай е, когато сутрешното гадене зачести, повръщате повече от 2 пъти през деня, в следствие на което може да се обезводните и да се сдобиете със стомашни проблеми. Тогава имате нужда от лекарска намеса.

Сутрешно гадене през бременносттаЗащо се появява?

За съжаление лекарите все още не са стигнали до единодушен отговор на въпроса, какво отключва сутрешното гадене. Но за сметка на това не липсват предположения. Възможна причина могат да са промените, които настъпват в тялото на родилката. В следствие на бушуващите хормони, най-вече на нивото на естроген и прогестерон, и повишеното слюнчоотделяне се отделят газове и стомашни сокове, които пък предизвикат самото гадене.

От друга страна, сутрешното гадене се обяснява като защитна реакция на организма. Лекари смятат, че симптомът се проявява при мирис или вкус на храна, която може да съдържа някакви вредни за плода вещества. Тъй като бебето все още не е достатъчно голямо, за да се предпази само, майчиният организъм поема тази задача и отхвърля продукти, които могат да му навредят.

Сутрешното гадене може да е наследствено. Установено е, че ако майката, сестрата или дори бабата на родилката са се оплаквали от по-силни проявления на симптома, шансът и вие да страдате от неприятния ефект на бременността е доста голям. Други възможни причина са стрес, повишена чувствителност към миризми, както и ако страдате от морска болест.

19007_3.jpgКак да се справим с него?

Истината е, че няма конкретно лечение срещу сутрешното гадене през бременността. Налага се просто да го изтърпите, докато отмине. Има обаче някои хитрини, които могат да ви помогнат да намалите дискомфорта. Най-лесният начин е като внимавате какво похапвате. Избягвайте мазни, пикантни и пържени храни, тъй като те разстройват стомаха. Забравете също за кофеин, броколи или брюкселско зеле – известно е, че те стимулират стомашната секреция и могат да предизвикат гадене.

Наблягайте повече на въглехидратите, от които най-вече на пълнозърнестия хляб, ориза, картофите. Хапвайте често храни, които могат да облекчат сутрешното гадене. Такива са киселото мляко, зелените ябълки, динята, авокадото, лимонът, сладоледът, смучете често ментови бонбони. Дръжте под ръка (например в чантата си) пакетче със сурови бадеми – те също са враг на неприятния симптом на бременността. Пийте повече шейкове, лимонада или просто вода с резенче лимон.

Ето още няколко хитрини срещу сутрешното гадене:

 

  • Дръжте на нощното си шкафче крекери, солен чипс или други подобни бисквити. Хапнете няколко от тях 15-20мин. преди да станете от леглото. Така ще успокоите стомаха.

 

  • Яжте на често и по-малко, като внимавате да не оставате гладни.
  • Ако усетите гадене, изпитан лек е да отпиете 1ч.л. ябълков оцет, примесен с топла вода.
  • Установено е, че врагове на сутрешното гадене са и някои аромати -  на лимон, лавандула, мента, кориандър, бергамот и джинджифил. Постарайте се да ги разпръснете из стаите – така не само ще избегнете дискомфорта, но и ще ароматизирате дома си.

    10.05.2012/ Христина Спасова

4 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..16.05.2012, 19:07 ч.

:O На кое? Затлъстяване? Разстройване на стомаха? Боже, Боже! :X

Виж всички коментари за "Сутрешно гадене през бременността".

Още от "9 месеца"

7 причини защо да си направиш фотосесия, докато си бременна

7 причини защо да си направиш фотосесия, докато си бременна

Дали се чувствате непривлекателна и огромна като балон или пък не сте сигурна дали се вписва в бюджета ви, фотосесията по време на бременност винаги предизвиква противоречия. Въпреки това има много хубави причини да запечатате този вълнуващ етап от живота ви, ето и кои са те:

Бременност и неразположения

Бременност и неразположения

Наред с приятните и незабравими моменти, бременността е съпътствана и от някои неразположения. Те са естествена реакция на организма спрямо настъпващите промени в него. Кои са най-честите неразположения по време на бременност и как да се справите с тях

Биохимичен скрининг

Биохимичен скрининг

Биохимичният скрининг е сред незадължителните, но препоръчителни и изключително полезни изследвания по време на бременността за оценяване на риска от раждане на дете с генетични заболявания и аномалии. Какво още трябва да знаете за биохимичния скрининг?