Бременност и неразположения

0 коментара2/5

Наред с приятните и незабравими моменти, бременността е съпътствана и от някои неразположения. Те са естествена реакция на организма спрямо настъпващите промени в него. Кои са най-честите неразположения по време на бременност и как да се справите с тях

Бременност и неразположения
Бременност и неразположения

Сутрешно гадене. Ще сте истински късметлийки, ако се разминете с него. Но това е слабо вероятно, предвид факта, че сутрешното гадене, често съпроводено с повръщане, е най-честото неразположение по време на бременност. То е характерно за 2-4 месец, но при някои жени продължава до края на бременността. Интензивността на това неразположение е различна при всяка жена, както и факторите, които отключват гаденето. То се дължи на бушуващите хормони, по-силната чувствителност към вкусове и аромати, понижените нива на кръвна захар и нарушен метаболизъм. Понякога гаденето и повръщането могат да причинят сериозна дехидратация и загуба на тегло.

Как да се справите със сутрешното гадене?

  • Избягвайте козметиката с тежка и силна миризма.
  • Избягвайте пържените ястия. Хранете се по малко, но често. Консумирайте сухари или солети. Не си лягайте веднага след хранене.
  • Приемайте достатъчно течности през деня и по-малко преди лягане.
  • Избягвайте рязкото ставане от леглото.
  • Проветрявайте помещението, в което сте.

Бременност и неразположенияБезсъние.Причината за него е неудобната поза, в която трябва да спите с нарастването на корема, както и намаления обем на пикочния мехур и повишената чувствителност към шумове. Как да се справите? Избягвайте кофеиновите напитки, не спете прекалено много следобедите, не извършвайте физически упражнения преди лягане,  използвайте няколко възглавници за спане, една от които поставете под корема, когато лягате странично.

Главоболие. Безсънието, стресът, преумората, дехидратацията, високото или ниско кръвно налягане могат да са причината за мигрената, от която страдате през цялата бременност или час от нея. Важно е да се храните балансирано и да си почивате повече.

Депресия. Тя се дължи както на хормонални промени, така и на друго фактори като нежелана бременност, финансови проблеми, предишни спонтанни аборти и страх от следващ такъв, опасения дали ще сте добра майка, здравословни проблеми. Най-добрият начин да се отървете от песичмистичното чувство е като се занимавате с творческа дейност по време на бременността (бродиране, рисуване, четене на книги) и неща, които ви забавляват и разтоварват, така че да не мислите за лоши неща. Важно е да излизате и по-често навън, да се срещате с позитивни хора.

Стрии. Поради намалената еластичност на кожата и бързото нарастване на корема много бременни се сдобиват със стрии по корема, бедрата, дупето, гърдите. Приемайте повече течности и хидратирайте ежедневно кожата си. Старайте се да качвате килограми постепенно, а не изведнъж.

Кървящи венци и зъбни проблеми. Много бременни имат такива, а причината е в по-податливата на бактерии и инфекции устна кухина, както и в недостатъчното количество калций в организма, тъй като той е „изсмукан“ от бебето, така нужен му за формиране на костната система. Нужно е да поддържате добра устна хигиена и да приемате допълнителни количества калций.

Пигментация. Появата на петна са особено характерни особено през лятото. Някои бременни страдат и от акнe в резултата от по-интензивна мастна секреция. За да се справите с тези проблеми, почиствайте редовно лицето си и използвайте слънцезащитна козметика.

Четете още:Как да предпазим кожата от петна през бременността?

Киселини. За да се избавите от тях, намалете приема на пържени и мазни храни, избягвайте газираните напитки, пийте повече течности, а по време на сън е добре тялото ви да бъде леко повдигнато.Бременност и неразположения

Отоци. Повишеното тегло, задържането на течности, продължителното стоене права или в седнало положение водят до получаването на отоци най-вече в крайниците. Старайте да държите краката си нависоко, намелете солта, движете се, но избягвайте разходките в твърде горещи дни.

Болезнени гърди. Това е един от първите признаци на бременността. Гърдите стават чувствителни на допир и напрегнати. За да облекчите неприятното усещане, използвайте сутиени от меки и естествени материи, без банели и дебело подплънки. Използвайте хидратиращи продукти.

Запек. Това е често срещан проблем през бременността, който може да причини и хемороиди, ако не му се обърне сериозно внимание. Приемайте повече течности и консумирайте богати на фибри продукти.

Четете още:Храносмилателния неразположения по време на бременност

29.09.2014/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Бременност и неразположения".

Още от "9 месеца"

Анемия през бременността

Анемия през бременността

Анемията е сред най-срещаните придобити заболявания по време на бременността. Лекари твърдят, че всяка трета бременна жена страда от анемия. Какво трябва да знаете за анемията през бременността?

Увиване на пъпната връв – кога е опасно?

Увиване на пъпната връв – кога е опасно?

Едно от усложненията, което може да настъпи по време на бременност е увиването на пъпната връв. Но дори и това да се случи, увиването на пъпната връв не винаги представлява заплаха за майката и бебето.

Петият месец

Петият месец

Петият месец има за майката изключително значение.