Плацента превия - какви са рисковете за бременността

0 коментара0/5

Плацента превия или още позната като предлежаща плацента е състояние, което крие известни рискове през бременността и раждането. Ето какви са те и как да се справите с проблема предлежаща плацента.

Плацента превия - какви са рисковете за бременността
 © istockphoto.com

Плацентата, свързана с плода чрез пъпната връв, е органът, който снябдява бебето с кислород, хранителни вещества и се грижи за правилното му развитие през 9-те месеца в утробата на майката. Плацентата обикновено се прикрепва към горната част на матката, която е по-здрава и мускулеста, но не винаги всичко се случва като по учебник.

Какво е плацента превия?

Плацента превия е ниско разположена плацента, която може да се намира изцяло или частично пред плода (между плода и цервикса). Ето защо състоянието се начира още предлежаща плацента.

        Добави описание

Видове плацента превия?

В зависимост от разположението си, предлежащата плацента има няколко разновидности:

  • Ниско разположена плацента - когато долният й ръб се намира на няколко сантиметра от цервикса (маточната шийка)
  • Маргинална (гранична) плацента - плацентата е в непосредствена близост до цервикса
  • Частична плацента превия - плацентата покрива частично цервикса
  • Тотална плацента превия - плацентата изцяло покрива цервикса.
  • Цервикална - част от плацентата е навлязла в шийката на матката и е прикрепена към лигавицата на цервикса

Какви рискове крие плацента превия?

Долната част на матката е по-слаба и силно кръвоснабдена. С напредванто на бременността маточните стени изтъняват, а цервикса започва да се разширява. Тогава (обикновено към края на 2 и 3 триместър), ако плацентата е разположена в долната част на матката, може да настъпи разкъсване на кръвоносни съдове и възникване на кръвотечение, което може и да крие риск за майката и плода. В зависимост от това колко обилно е кръвотечението, както и какво е състоянието ви и това на бебето, може да се наложи преждевременно раждане или просто да лежите на легло и да си почивате до края на бременността.

За да намалите риска от кръвотечение и други евентуални проблеми по време на бременността, важно е да ограничите физическата активност (дълги разходки, секс, вдигане на тежко, чистене и т.н.) през 9-те месеца и да щадите организма си, ако плацентата ви е ниско разположена.

Ако плацентата изцяло покрива цервикса, тя блокира пътя на бебето към родовия канал. Ето защо това състояние изисква категорично планирано секцио.

Ако обаче плацентата е маргинална или частично покрива цервикса, естественото раждане е възможно, но крие рискове. Вашият акушер-гинеколог е този, който е запознат подробно със състоянието ви през 9-те месеца и ще ви препоръча какво е най-добре за вас и бебето.

Добави описание

НО...

Това, че плацентата ви е ниско разположена и дори покрива цервикса в първия триместър от бременността, не означава, че и до края на бременността ще се намира там. С нарастването на плода, понякога плацентата се избутва към горния край на матката, където трябва да бъде, и осбовождава пътя на бебето към родовия канал.

На какво се дължи плацента превия?

Не е изяснено със сигурност какви са причините за диагнозата "плацента превия", но се смята, че рискът е по-голям при бременност в напреднала възраст, пушене, гинекологични заболявания, многоплодна бременност, предишна бременност с предлежаща плацента, твърде много предишни бременности, предишо секцио, аборти, миома, обърната матка и т.н.

Вижте още:  
От значение ли е възрастта за бременността? >>>

30.03.2017/Ели Йорданова

 

 

 

 

Още от "9 месеца"

Какво представлява възглавницата за бременни и кои са нейните предимства?

Какво представлява възглавницата за бременни и кои са нейните предимства?

Всяка майка знае, че непосредствено след раждането сънят се превръща в лукс. Всъщност проблемът с недоспиването започва още по време на бременността. Колкото по-голямо става коремчето, толкова по-трудно се намира удобна поза за сън. Ето защо е необходимо нещо, което да придържа едновременно кръста, корема и главата, осигурявайки комфорт на бъдещата майка.

Бабини поверия за определяне пола на бебето

Бабини поверия за определяне пола на бебето

Узнаването на пола на бебето е много вълнуващ момент. Преди високотехнологичните начини за определяне на пола на бебето, бъдещите родители са разчитали единствено на бабините поверия.Тези митове са се съхранили през вековете, макар винаги да има само 50% шанс те да са верни. Вижте най-разпространените и забавни бабини деветини: