Плацента превия - какви са рисковете за бременността

0 коментара0/5

Плацента превия или още позната като предлежаща плацента е състояние, което крие известни рискове през бременността и раждането. Ето какви са те и как да се справите с проблема предлежаща плацента.

Плацента превия - какви са рисковете за бременността
 © istockphoto.com

Плацентата, свързана с плода чрез пъпната връв, е органът, който снябдява бебето с кислород, хранителни вещества и се грижи за правилното му развитие през 9-те месеца в утробата на майката. Плацентата обикновено се прикрепва към горната част на матката, която е по-здрава и мускулеста, но не винаги всичко се случва като по учебник.

Какво е плацента превия?

Плацента превия е ниско разположена плацента, която може да се намира изцяло или частично пред плода (между плода и цервикса). Ето защо състоянието се начира още предлежаща плацента.

        Добави описание

Видове плацента превия?

В зависимост от разположението си, предлежащата плацента има няколко разновидности:

  • Ниско разположена плацента - когато долният й ръб се намира на няколко сантиметра от цервикса (маточната шийка)
  • Маргинална (гранична) плацента - плацентата е в непосредствена близост до цервикса
  • Частична плацента превия - плацентата покрива частично цервикса
  • Тотална плацента превия - плацентата изцяло покрива цервикса.
  • Цервикална - част от плацентата е навлязла в шийката на матката и е прикрепена към лигавицата на цервикса

Какви рискове крие плацента превия?

Долната част на матката е по-слаба и силно кръвоснабдена. С напредванто на бременността маточните стени изтъняват, а цервикса започва да се разширява. Тогава (обикновено към края на 2 и 3 триместър), ако плацентата е разположена в долната част на матката, може да настъпи разкъсване на кръвоносни съдове и възникване на кръвотечение, което може и да крие риск за майката и плода. В зависимост от това колко обилно е кръвотечението, както и какво е състоянието ви и това на бебето, може да се наложи преждевременно раждане или просто да лежите на легло и да си почивате до края на бременността.

За да намалите риска от кръвотечение и други евентуални проблеми по време на бременността, важно е да ограничите физическата активност (дълги разходки, секс, вдигане на тежко, чистене и т.н.) през 9-те месеца и да щадите организма си, ако плацентата ви е ниско разположена.

Ако плацентата изцяло покрива цервикса, тя блокира пътя на бебето към родовия канал. Ето защо това състояние изисква категорично планирано секцио.

Ако обаче плацентата е маргинална или частично покрива цервикса, естественото раждане е възможно, но крие рискове. Вашият акушер-гинеколог е този, който е запознат подробно със състоянието ви през 9-те месеца и ще ви препоръча какво е най-добре за вас и бебето.

Добави описание

НО...

Това, че плацентата ви е ниско разположена и дори покрива цервикса в първия триместър от бременността, не означава, че и до края на бременността ще се намира там. С нарастването на плода, понякога плацентата се избутва към горния край на матката, където трябва да бъде, и осбовождава пътя на бебето към родовия канал.

На какво се дължи плацента превия?

Не е изяснено със сигурност какви са причините за диагнозата "плацента превия", но се смята, че рискът е по-голям при бременност в напреднала възраст, пушене, гинекологични заболявания, многоплодна бременност, предишна бременност с предлежаща плацента, твърде много предишни бременности, предишо секцио, аборти, миома, обърната матка и т.н.

Вижте още:  
От значение ли е възрастта за бременността? >>>

30.03.2017/Ели Йорданова

 

 

 

 

Още от "9 месеца"

Бременна и сама

Бременна и сама

Щастливата новина, че сте бременна, вече е факт, но липсата на партньор, на когото да я съобщите, ви изправя пред трудна ситуация – да направите аборт или да бъдете самотен родител?

Дентално здраве през бременността

Дентално здраве през бременността

Проблемите със зъбите са нещо, което притесняват много бременни жени. Причината е, че наред с всички промени, които настъпват в организма през 9-те месеца, често възникват и проблеми с денталното здраве.

Вторият месец от вашата бременност

Вторият месец от вашата бременност

Само за четири седмици зародишът ще изгради в зачатък всички органи, които му липсват.