Твърд корем по време на бременността – причини, съвети и лечение

0 коментара0/5

Всичко, което трябва да знаете за твърдия корем по време на бременността – причини, лечение и др.

Твърд корем по време на бременността – причини, съвети и лечение
 © iStock

Втвърдяването на корема по време на бременността е често срещан феномен, който може да се прояви във всеки един от 9-те месеца. Това зависи от спецификите на тялото на бременната жена. За някои, най-често по-слабите жени, това състояние настъпва до 3-тия месец от бременността, а за по-пълните дами - след влизането в  6-тия месец. Във всеки случай е препоръчително консултирането с генеколог, особено ако се наблюдава зачестяване на проблема.

Какви са причините? 

Причините за втвърдяването на корема при бременните жени са разнообразни. Най-често това е матката, която започва да прилага натиск върху корема, докато се разширява едновременно с растежа на плода. Това се случва по време на първото тримесечие, когато матката започва да се разтяга. Освен това, когато бебето расте през второто тримесечие, количеството вода в стомаха се увеличава - това в крайна сметка също води до втвърдяване на корема.

Добави описание

Друга причина, която води със себе си дискомфорт за бременната жена е развиването на зародишния скелет. В този случай чувството за твърд корем се появява след второто тримесечие, тъй като тогава скелетът на бебето се развива и разширява. Костите в тялото на бебето започват да се оформят и това води до втвърдяване на корема на майката.

Твърдият корем може да бъде и сигнал за преумора. Не са единични случайте, когато този симптом се появява след дълъг работен ден прекаран на крак. Това състояние не е случайно, то е отговор на тялото, което съобщава, че е време да забавите темпото и да почивате повече.

Ако по време на бременността продължавате да спортувате втъврдяването на корема може да е причинено и от стимулирането на коремните мускули по време на тренировка.

Това не са сериозни проблеми, макар и да водят до физическо и психическо натоварване на бременната жена. Важно е да знаете, че не е нужно да се притеснявате, когато усетите втвърдяването. Ако все пак състоянието зачисти във времето, задължително се консултирайте с вашия гинеколог.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои спортове са позволени през бременността? >>>

6 неудобни въпроса за бременността и раждането >>>

Как да лекуваме твърдия корем?

Ако изпитате усещането за твърд корем след тренировка, вероятно е настъпило време да прекратите упражненията, докато родите. Ако проблемът е стрес или състояние на умора, която често настъпва след седмия месец, отлично средство, което може да ви помогне е медитация. Контролираното дишане ще успокои съзнанието ви и по този начин ще помогне за отшумяване и на стомашния проблем.

Добави описание

Случва се твърдия корем да бъде проблем, който е причинен от лошо храносмилане. С цел да се избегнат храносмилателните проблеми, бременните жени трябва да консумират храни с високо съдържание фибри и същевременно да избягват кафето, чая, шоколада и газирани напитки, които могат да стимулират свиването на коремните мускулните влакна и да предизвикат втвърдяване и болки в областта на корема.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зелена вегетарианска диета за бременни >>>

Още от "9 месеца"

Вълненията на жената през бременността

Вълненията на жената през бременността

Бременната жена е силно чувствителна и често сменя настроенията си. Бременността е времето, когато жените са по-разсеяни, имат необичайни сънища, често изпитват тревога и страх. Но всички тези вълнения си имат своето логично обяснение.

Как да контролирате качването на килограми през бременността?

Как да контролирате качването на килограми през бременността?

Страхът от напълняване по време на бременността е един от факторите, от които много жени се притесняват. Допълнителните килограми се отразяват сериозно върху самочувствието на бъдещата майка. Вижте как да контролирате качването на килограми през следващите 9 месеца.

3D модел на бебета в реален размер

3D модел на бебета в реален размер

Бихте ли искали да се запознаете с бебето си преди то още да се е родило? Компания за 3D принтиране предлага да направи модел на детето в реален размер, докато то още е в утробата на майката.