Твърд корем по време на бременността – причини, съвети и лечение

0 коментара0/5

Всичко, което трябва да знаете за твърдия корем по време на бременността – причини, лечение и др.

Твърд корем по време на бременността – причини, съвети и лечение
 © iStock

Втвърдяването на корема по време на бременността е често срещан феномен, който може да се прояви във всеки един от 9-те месеца. Това зависи от спецификите на тялото на бременната жена. За някои, най-често по-слабите жени, това състояние настъпва до 3-тия месец от бременността, а за по-пълните дами - след влизането в  6-тия месец. Във всеки случай е препоръчително консултирането с генеколог, особено ако се наблюдава зачестяване на проблема.

Какви са причините? 

Причините за втвърдяването на корема при бременните жени са разнообразни. Най-често това е матката, която започва да прилага натиск върху корема, докато се разширява едновременно с растежа на плода. Това се случва по време на първото тримесечие, когато матката започва да се разтяга. Освен това, когато бебето расте през второто тримесечие, количеството вода в стомаха се увеличава - това в крайна сметка също води до втвърдяване на корема.

Добави описание

Друга причина, която води със себе си дискомфорт за бременната жена е развиването на зародишния скелет. В този случай чувството за твърд корем се появява след второто тримесечие, тъй като тогава скелетът на бебето се развива и разширява. Костите в тялото на бебето започват да се оформят и това води до втвърдяване на корема на майката.

Твърдият корем може да бъде и сигнал за преумора. Не са единични случайте, когато този симптом се появява след дълъг работен ден прекаран на крак. Това състояние не е случайно, то е отговор на тялото, което съобщава, че е време да забавите темпото и да почивате повече.

Ако по време на бременността продължавате да спортувате втъврдяването на корема може да е причинено и от стимулирането на коремните мускули по време на тренировка.

Това не са сериозни проблеми, макар и да водят до физическо и психическо натоварване на бременната жена. Важно е да знаете, че не е нужно да се притеснявате, когато усетите втвърдяването. Ако все пак състоянието зачисти във времето, задължително се консултирайте с вашия гинеколог.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои спортове са позволени през бременността? >>>

6 неудобни въпроса за бременността и раждането >>>

Как да лекуваме твърдия корем?

Ако изпитате усещането за твърд корем след тренировка, вероятно е настъпило време да прекратите упражненията, докато родите. Ако проблемът е стрес или състояние на умора, която често настъпва след седмия месец, отлично средство, което може да ви помогне е медитация. Контролираното дишане ще успокои съзнанието ви и по този начин ще помогне за отшумяване и на стомашния проблем.

Добави описание

Случва се твърдия корем да бъде проблем, който е причинен от лошо храносмилане. С цел да се избегнат храносмилателните проблеми, бременните жени трябва да консумират храни с високо съдържание фибри и същевременно да избягват кафето, чая, шоколада и газирани напитки, които могат да стимулират свиването на коремните мускулните влакна и да предизвикат втвърдяване и болки в областта на корема.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зелена вегетарианска диета за бременни >>>

Още от "9 месеца"

Увиване на пъпната връв – кога е опасно?

Увиване на пъпната връв – кога е опасно?

Едно от усложненията, което може да настъпи по време на бременност е увиването на пъпната връв. Но дори и това да се случи, увиването на пъпната връв не винаги представлява заплаха за майката и бебето.

Плацента превия - какви са рисковете за бременността

Плацента превия - какви са рисковете за бременността

Плацента превия или още позната като предлежаща плацента е състояние, което крие известни рискове през бременността и раждането. Ето какви са те и как да се справите с проблема предлежаща плацента.

Преносена бременност

Преносена бременност

Преносена бременност е състоянието, при което плода престоява в утробата повече от 280 дена. За да се избегнат усложнения и рискове за майката и бебето, е нужно преносената бременност да бъде прекъсната в рамките на 42-рата г.с. или малко след това.