10 съвети за сутрешно неразположение при бременност

0 коментара0/5

Над 70% от бременните жени се оплакват от гадене през първите три месеца. Най-вероятната причина е в хормоните. Какво може да се направи? Вижте 10 начина да избегнете гаденето по време на бременността.

10 съвети за сутрешно неразположение при бременност
 © Сн.: iStock.com

1. Закуска в леглото

Ако хапнете, преди да станете от леглото, ще преодолеете поне първото гадене за деня. Пригответе си от предната вечер чаша вода и нещо малко за хапване. Изяжте го, докато сте още под завивките, изчакайте 15 минути и станете.

 

2. По-обикновена храна

Изключете от менюто си прекалено подправените, екзотичните и силно ароматните храни. Колкото по-неутрална е храната, толкова по-добре ще я приемете.

 

3. Мазнините накрая

Гответе главно на пара и на фурна, като добавяте мазнината малко преди ястието да е готово. Така няма да натоварите стомаха си с трудно смилаемите сготвени мазнини, а и ще си спестите по-силната миризма по време на варенето или печенето.

 

4. Малко джинджифил

Този невероятен корен е единственото познато до днес натурално средство без вторични ефекти за преодоляване на гаденето по време на бременност – такава е констатацията на Световната здравна организция. Можете да използвате настърган джинджифил за подправка на ястията, а в някои магазини за здравословни храни се намира и под формата на пастили за смучене или сок.
 

6 причини да консумирате повече джинджифил>>>
 

Малко джинджифил

 

5. Умерени количества

Прекалено изобилната храна натоварва организма и предизвиква гадене. Разпределете равномерно порциите през деня, така че да са умерени, и следете на всяко хранене да има нишестен продукт, парче добре опечено месо или риба, млечен продукт и плод.

______________________________________________________________

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

Сутрешно гадене през бременността>>>
 

Хиперемезис гравидарум (Hyperemesis gravidarum) е усложнение на бременността, характеризиращо се с постоянно гадене и повръщане, предизвикано от всевъзможни дразнители, включително от слюнката>>>
 

______________________________________________________________

 

6. Междинни закуски

На гладен стомах гаденето се засилва. Между закуската и обяда, по средата на следобеда и евентуално преди лягане хапвайте по нещо малко.

 

7. Билкови отвари

Кафето и особено чаят могат да засилят неприятното усещане за гадене. Освен това големите количества кофеин и теин не се препоръчват по време на бременността, а чаят пречи и на усвояването на желязото. Заменете тези напитки с билкови отвари. Ако работите, пригответе термос и пийте през целия ден – това ще ви хидратира, а и ще спечелите от полезните свойства на билките.

 

8. Бавно хранене

Спокойното хранене благоприятства храносмилането и намалява усещането за тежест в стомаха след храна. Освен това то гарантира по-добро усвояване на хранителните вещества и по-продължително засищане.

 

9. Варианти

Ако не понасяте червените меса, ориентирайте се към яйцата и рибата. При непоносимост към сирената, яжте кисело мляко. Важното е да не ви липсва нито една група храни и да си набавяте достатъчно протеини, калций, витамини...

 

10. Неустоимо желание

Въпреки гаденето, ви се иска да хапнете парче торта? Не се лишавайте, просто не прекалявайте с количествата.

 

Още от "Проблеми"

Храносмилателни неразположения по време на бременност

Храносмилателни неразположения по време на бременност

Обикновено списанията представят само розовата страна от живота на бъдещите майки.

Бременност и грип

Бременност и грип

Грипът в опасен за всички. Към рисковите групи до неотдавна се отнасяха децата и възрастните. Сега към тях се прибави и трета категория – бременните

Дезодорантите разболяват бременни и бебета

Дезодорантите разболяват бременни и бебета

Дезодорантите и аерозолните освежители в дома може да разболеят бебетата и бременните.