Холестаза на бременността

0 коментара0/5

По време на бременността в женския организъм протичат сериозни промени на хормонално ниво. Понякога тези процеси могат да доведат до възникване на холестаза. Разберете в какво се изразява тя и какви са начини за лечение:

Холестаза на бременността
Холестаза на бременността © Архив

Какво е холестаза на бременността?

Холестазата на бременността е чернодробно заболяване, което настъпва, когато жлъчката спре да секретира или намали количеството си, което води до отделяне на токсини в кръвта.

То е рядко срещано заболяване, което се проявява най-често по време на третото тримесечие на бременността, след 28 седмица.

Съществуват две основни разновидности на холестазата – вътрешна , т. е. процеси настъпват в черния дроб на клетъчно ниво. Тя често е следствие от хепатит, цироза, хормонални промени или реакция на лекарства. Другата е външна, когато жлъчните пътища се запушват извън черния дроб.

По време на хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена се случва черният дроб да отслабне. Това в комбинация с високите нива на естроген по време на бременността се явяват и основна причина за развието на холестаза, тъй като един от страничните ефекти на естрогена е способността му да намалява образуването и секрецията на жлъчката.

Симптоми на заболяването

Добави описание

Холестазата протича придружена от следните симптоми: суха кожа, силен сърбеж, които започва от стъпалата на краката и дланите на ръцете и се разпространява по цялото тяло като най-често се съсредоточава върху корема. Освен това се наблюдават нарушения в съня, като следствие от това жените, които са в това състояние, чувстват умора, неразположение и стрес. Могат също така да се появят и симптоми на жълтеница – пожълтяване на бялото на очите и потъмняване на урината в покъсен стадий.

Поради характерния сърбеж, зачервяването по кожата понякога се бърка с алергична реакция или кожно заболяване.

Това пречи и на ранното диагностициране на болестта, която често се установява едва  2-3 седмици след първите симптоми.  Ето защо лекарите подлагат на кръвни изследвания родилките, за да се определи размера на жлъчните киселини. В резултат на това може да се съди за развитието на холестаза при бременни жени. При наличие на холестаза черният дроб и жлъчният мехур се разширяват.

Жените,  които попадат в рисковата група на това заболяване, са тези, които прекарват многоплодна бременност, имат генетично предразположение (семейна патология) или са имали нарушение във функционирането на черния дроб или жлъчката.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

         Токсикози на бременността >>>

 

 

Как влияе холестазата върху бременността?

Последствията от това заболяване могат да засегнат както бебето, така и майката. Що се отнася до здравето на майката, чернодробната холестаза може да доведе до увеличаване на риска от постродилен кръвоизлив поради лошо усвояване на витамин К. Ето защо е препоръчително да бъдат приемани допълнително количество  витамините – К, А, Е и Д в последните седмици от бременността. Няколко дни след раждането симптомите отшумяват тъй като работата на черния дроб и жлъчката се нормализират.

Добави описание

За бебето пренебрегването на това състояние може да доведе до увреждания като фетален дистрес, неонатална асфиксия или неонатална смърт. Това се дължи на натрупването на жлъчни киселини в кръвта, което може да намали синтезата на активно вещество, което се произвежда от плода и подпомага развитието на белия дроб на бебето, позволявайки автономно дишане, когато след раждането.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

          Хиперемезис гравидарум >>>

 

 

Видове лечение

След като заболяването е диагностицирано се назначава съответното лечение, което зависи от периода на бременността, както и степента на развитие на холестазата. Най-често болестта се лекува с продукти на основата на урсодеоксихолева киселина. Тя подобрява циркулацията на жлъчните киселини и стабилизира чернодробните клетки.

Добави описание

Сред рецептите в народната медицина могат да се открият и полезни съвети за лечение на това заболяване. Разбира се не бива да бъда пренебрегвана консултацията със специалист, които да прецени дали съответните природни лекове са подходящи.

Основният симптом на болеста – сърбежът може да се лекува по различни начини, един от тях е използването на тинктура от риган. За направа му са ви необходими: 1 с.л. риган и 1 л. вода. Кипнете вода и залейте ригана с нея. Оставете да престои за 3 часа и след това прецедете течността. С готовата тинктура намажете кожата си. За ефективни резултати продължителността на лечението трябва да бъде поне 1 седмица.

Също така, за общо подобряване на състояние на родилката, се препоръчва яденето на повече пресни плодове и зеленчуции приемането на билкови чайове, а от менюто ви трябва да бъдат изключени мазните и пушени храни, както и кафето.

09.01.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Холестаза на бременността".

Още от "Проблеми"

10 съвети за сутрешно неразположение при бременност

10 съвети за сутрешно неразположение при бременност

Над 70% от бременните жени се оплакват от гадене през първите три месеца. Най-вероятната причина е в хормоните. Какво може да се направи? Вижте 10 начина да избегнете гаденето по време на бременността.

Неприятности при раждане

Неприятности при раждане

Всяко раждане, макар и да носи щастие, е съпроводено и от някои неприятности. Раждането има и своите плашещи страни, за които обаче е добре да знаете предварително. Ето някои неприятности при раждане и съвети как да се справите с тях.

Не е достатъчно ВИЕ да не пушите!

Не е достатъчно ВИЕ да не пушите!

Важното е и ТО да не го прави!