Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?

10 коментара5/5

Липсата на кърма и намалената лактация са сериозен проблем за майките, осъзнаващи полезните качества на кърмата за бебето и нежелаещи да прибягват до изкуствени храни. Кои са причините за липсата на кърма и как да стимулирате лактацията?

Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?
Синдромът „нямам кърма“ не е толкова често срещан, но пък е достатъчно притеснителен за една млада майка. Част от жените решават, че това не е сериозен проблем и прибягват до алтернативния вариант за храненето на децата си с изкуствени храни. Други майки обаче трудно се примиряват с мисълта, че детето им ще бъде лишено от всички полезни за него вещества, които съдържа кърмата, и упорито търсят начини как да стимулират лактацията (процесът на образуване на кърма). Но преди да обсъдим кои са начините да стане това, ето кои са причините за липсата на кърма:
 • Заболяване и/или терапия с прекалено силни лекарства.
 • Нередовното сучене води до постепенното намаляване на лактацията, тъй като гърдите не се стимулират. Т.е простичко казано, когато няма търсене, няма и предлагане.
 • Веднага след раждането майката е Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?готова да храни детето си с т.нар. коластра, която тече в много малки количества от гърдите й, които обаче са съвсем достатъчни за все още малкото стомахче на новороденото. И когато бебето започне да суче, това дава сигнал на организма да започне активната лактация. В случай обаче, че новороденото се захрани първо с изкуствени храни, а не с майчина храна, майчиният организъм не получава сигнал за започване на процеса на лактация.
 • Неправилните съвети и неточната информация по отношение на кърменето, поставянето на бебето на гърдата и т.н. могат да доведат както до гладно бебе, така и до липса на кърма.
 • Паралелното захранване на бебето с добавки и кърменето също води до постепенно намаляваща кърма, а бебето започва да се „сърди“ на гърдата и да не иска да суче.
 • Някои майки поради различни причини (болки при сучене, отказ на бебето да суче и т.н.) предпочитат да изцеждат кърмата си и да хранят с нея бебето посредством шише с биберон.Изцеждането става обикновено на ръка или с ръчна или електрическа помпа. По-добра „помпа“ от едно бебе обаче няма. Обикновено кърмачките успяват да изцедят една 20-30 грама кърма, въпреки че в гърдите им има още много мляко. И това обикновено ги навежда на притеснителната мисъл, че нямат кърма. Докато бебето се оказва напълно способно да изцеди докрай млякото.Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?
Как да стимулирате лактацията?
 • Честото кърмене „тренира“  гърдите и стимулира лактацията. Колкото по-често бебето суче, толкова повече кърма ще произвежда организма ви. Бебето е вашият начин да регулирате лактацията си. Ако в един момент се окаже, че то суче повече отколкото вие може да му предложите, след 2-3 дена организмът ви, съобразно с желанията на бебето, започва да произвежда повече мляко.
 • Храненето на бебето между  3 и 8 часа сутринта, когато хормонът пролактин, отговарящ за лактацията, има най-силно действие и се образува в големи количества, е особено ползотворно при намалена кърма. Нощното сучене в пъти повече стимулира лактацията, отколкото дневното. Окситоцинът пък е хормон, който отговаря за оНамалена кърма – как да стимулирате лактацията?тделянето на кърмата, и също се изработва при сукателна  активност. Ако обаче майката е изплашена, притеснена и като цяло в нестабилно емоционално състояние, окситоцинът няма да се образува в необходимите количества и мускулите около аовеолите няма да се съкратят и да позволят на кърмата да потече. Така че лактацията се увеличава паралелно с увеличаването на количеството на тези хормони.
 • Не съчетавайте кърменето със захранването с изкуствени храни, чай против колики и всякакви други течности. Изкуствените храни засищат бебето, но така вие задържате кърма, която не сте способни да изстискате докрай. Това автоматично изпраща сигнал на организма ви, че имате достатъчно кърма, която организмът ви спира да произвежда.
 • Не се тревожете предварително, че може след като родите да сте неспособни да кърмите детето си. Стресът е фактор, който може да затрудни лактацията и образуването на окситоцин и пролактин. Бъдете с положителна нагласа за момента на кърменето.
 • Уверете се, че позицията, в която кърмите детето си е правилна.
 • Кърмете детето си не само, когато то иска, а когато вие сметнете за добре през определен интервал от време (около 1 кърмене на 2 часа).
 • Не давайте на детето каквито и да са залъгалки – биберони, гумени играчки и т.н. То трябва да се научи, че единственото, което може да смуче е майчината гърда.Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?
Най-сигурният тест за проверка дали имате достатъчно кърма е отново бебето и по-точно памперсите му. Ако те са добре напълнени, няма от какво да се притеснявате и бъдете сигурни, че бебето ви е нахранено добре, а вашата кърма му е напълно достатъчна. Този тест обаче е достоверен само при положение, че едиснтвената течност, която бебето приема е вашата кърма.

03.05.2010/Ели Йорданова

10 коментарaДобави коментар »

Diana 2

От Diana 214.05.2012, 15:47 ч.

жалко 4е ми е ада6ка това съ6тество...като една друга нейна връстни4ка,където се притеснява6е,4е зърната и 6те станат без4увствени и секса и 6тял да спре,пък пиклата от в4ера прави секс и ве4е не можела да живее без...жалки...

Виж всички коментари за "Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?".

Още от "Проблеми"

Помятането – между съня и кошмара

Помятането – между съня и кошмара

Помятане - тази дума предизвиква лоши асоциации, факт е обаче: повечето жени дори не разбират, че са пометнали.

Неприятности при раждане

Неприятности при раждане

Всяко раждане, макар и да носи щастие, е съпроводено и от някои неприятности. Раждането има и своите плашещи страни, за които обаче е добре да знаете предварително. Ето някои неприятности при раждане и съвети как да се справите с тях.

Фалшива бременност

Фалшива бременност

Фалшивата бременност е много рядко срещан феномен. Това е състояние, в което проявявате всички симптоми на бременността,  видимо изглеждате бременни, но реално не сте.