Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка

9 коментара1/5

Причините за спонтанен аборт са много, а последствията - огромни (най-вече психически). Спонтанният аборт е кошмар за всяка бъдеща майка, който я преследва при всеки следващ опит за зачеване.

Кога бременността е съпътствана от помятане? (видове спонтанен аборт)

 

  • Синдромът „Кухо яйце“ .Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка Tова е случай, при който настъпва оплождане, зиготата успешно се е имплантирала, но в плодния сак не се развива ембрион. Това е една от най-честите причини за настъпване на аборт в първите 5-6 седмици на бременността.

 

  • Задържан аборт. Този вид аборт се изразява в спиране развитието на плода и сърдечната му дейност. Но след умирането на плода той не се изхвърля, което е причина този вид спонтанен аборт да се установява късно, като е съпътстван от леко кафеникаво кръвотечение и силни болки.
  • Заплашващ аборт. Бременността е съпътствана от слабо кървене, с лека болка. Цервикалният канал е затворен. Абортът може да бъде избегнат като на жената се препоръчва да лежи. Ако кървенето продължи и цервикалният канал се разшири, става въпрос за заплашващ или още неизбежен аборт.
  • Аборт в много ранен стадий на бременността (позната още като химическа бременност). На лице е зачеване, но зиготата не успява да се имплантира в лигавицата на матката. Това води до бременност, която прекъсва в много ранен стадий (заради което и често жената не разбира, че е била бременна). Цикълът навярно ще ви закъснее с до 10 дена, след което менструацията би ще бъде значително по-обилна и болезнена от обикновено. Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка
  • Извънматочна бременност . При нея настъпва оплождане, но ембрионът се развива не в матката, а в маточните тръби. Съпроводена е от яркочервено кръвотечение и болки в левия или десния яйчник. При късно установяване на извънматочната бременност е възможно да се стигне до разкъсване на маточните тръби и спонтанен аборт. При навременно откриване на проблема се извършва медицински аборт .
  • Пълен аборт. Така се нарича абортът, при който изцяло са изхвърлени от матката плодът и плацентата. Ако част от тях остане в матката, говорим за непълен аборт. Тогава се налага абразио с пълна упойка, тъй като оставането на част от плода и плацентата в матката, може да причини инфекция. При настъпването на такава е налице т.нар. септичен аборт.
  • Хабитуален аборт. Става дума за поредица от спонтанни аборти, което налага необходимостта от обстойни изследвания за установяване на причините.Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка

Симптоми на спонтанния аборт

В първите месеци спонтанният аборт обикновено е съпроводен с леко или обилно кръвотечение (кафеникаво или ярко червено), както и от леки или значително по-силни болки. Що се отнася до спонтанен аборт в по-късен етап на бременността, е възможно да се появят контракции и силни болки в кръста. Особено важни са честите гинекологични прегледи (с повод и без повод), защото само така могат да бъдат открити навреме сериозни проблеми.

Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майкаПричини за спонтанния аборт

Може да става въпрос за генетични аномалии (в първите седмици на бременността причина за 50% от спонтанните аборти са хромозомни аномалии), хормонални аномалии (недостиг на прогестерон например), вируси (всички невинни заболявания от сорта на езенни вируси, както и някои по-сериозни като рубеолата, ангина, пневмония и др., инфекциозни заболявания като тези, пренасяни от домашни любимци ,  могат да се превърнат в причина за спонтанен аборт), гинекологични заболявания и вродени аномалии (недоразвита матка, двурога матка, вътрематочни сраствания), предишни аборти.

А след преживян спонтанен аборт страхът от следващ такъв е огромен. Лекарите съветват да дадете поне шест месеца почивка както на организма си, така и на психиката си(на практика може да изчакате само една менструация след аборта, за да се възстанови лигавицата на матката). А що се отнася до сексуалните контакти, около две седмици след спонтанен аборт и последвал кюретаж можете да преустановите интимните отношения с партньора си.

22.11.2010/Ели Йорданова

Още за: аборт

9 коментарaДобави коментар »

SISI

От SISI04.11.2012, 17:57 ч.

Аз преди 3 седмици преживях втори аборт и двата пъти се наложи да ми направят кюретаж, едно бебе искаме ... мисълта че може никога да не стане адски ме измъчва но нищо не мога да направя

Виж всички коментари за "Спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка".

Още от "Проблеми"

Не е достатъчно ВИЕ да не пушите!

Не е достатъчно ВИЕ да не пушите!

Важното е и ТО да не го прави!

Късната бременност

Късната бременност

Когато една световноизвестна жена, актриса или писателка се реши да има дете след 40 години, лекарите се надпреварват да и дават консултации и въобще следят късната, но желана бременност час по час, минута по минута.

Прееклампсия – проблемна бременност

Прееклампсия – проблемна бременност

Термините „прееклампсия” и „проблемна бременност” обикновено вървят ръка за ръка. Освен че е усложнение, което възниква към края на предродилния период обаче, много жени изобщо не знаят що е то прееклампсия и какви опасности крие.