Късната бременност

127 коментара2/5

Когато една световноизвестна жена, актриса или писателка се реши да има дете след 40 години, лекарите се надпреварват да и дават консултации и въобще следят късната, но желана бременност час по час, минута по минута.

Това е част от рекламната стратегия и в болшинството от случаите няколко месеца по-късно на първа корица от списанията „лъсват" личицата на прекрасни бебета, сгушени в прегръдките на знаменитата майка-герой, която изглежда прекрасна от всякога.


Така е със „златните" и прочути майки. А на останалите, обикновените жени, които не се появяват по бляскавите корици на хайлайф списанията, лекарите не препоръчват забременяване след 42 години. И това е много жалко, защото много жени се чувстват по-добре на 45, отколкото на 35 години, а и точно в тази по-зряла възраст те вече могат да предложат на бъдещото си дете това, от което то ще има най-голяма нужда: здраво, стабилно семейство, финансова сигурност и необходимите грижи и внимание.


Ще се опитаме да се запознаем заедно с рисковете и възможностите на късната бременност. Доколко медицината може да промени страховете ни, как да прехвърлим психологическата бариера и задръжките?...

В наше време твърде много жени са изцяло отдадени на кариерата си, ръководени от стремежа към финансова и професионална независимост, към това, което се включва в поизтърканото понятие „реализация". Но за много жени възходът в кариерата става за сметка на останалото. За сметка главно на семейния живот, възприет в цялата си хармония и патриархалност. Но проучванията сочат, че преминали 40-те години, у тях изведнъж силно се проявява желание за собствено дете. Разбира се, много по-трудно е да забременееш на 45 години, отколкото на 25. С годините яйчниците остаряват и овулацията настъпва по-рядко. Навършила 50 години, жената почти не може да се надява на естествено оплождане, но в този случай медицината не е безсилна - налагат се методите на медицински наблюдаваното зачеване, оплождането ин витро, стимулиране на овулацията и други рутинни интервенции, които помагат на бъдещата майка в осъществяване на „проекта на живота й.

При положителен резултат - констатирана бременност, започва един дълъг период на следене и наблюдаване на състоянието й, защото много често бъдещите 40-годишни майки попадат под заплахата на различни болести и аномалии: високо кръвно налягане, диабет, отклонения в хромозомите, които са причина за спонтанен аборт.

И ако високото кръвно налягане и диабетът могат да се наблюдават и канализират, то хромозомните аномалии са големият проблем на късните бременности, тъй като при тях лечението практически е невъзможно нито преди, нито след раждането. Важното е все пак, че подобни аномалии могат да се от крият след серия от прегледи, което определя понататъшната съдба на плода. Но и ехографиите не могат да открият всички аномалии, а и твърде много „закъснели' майки, страхувайки се за дететс си, отказват ултразвука. Наистина след 40 години броят на спонтанните аборти се увеличава. Бременните жени в тази възраст лесно се уморяват, прекарват дълги месеци на страхове и дискомфорт, психиката им е твърде разклатена, което в резултат дава... преждевременни раждания и цезарово сечение.

Всъщност близо 50 % от бъдещите майки над 40-годишна възраст предпочитат операцията пред естественото раждане. И това е обяснимо, тъй като с възрастта матката, която е мускул, губи своята пластичност и това логически удължава процеса на изтласкване на плода.

Въпреки съществуващите усложнения или просто дадености, които следва да се отчитат, няма нищо фатално, ако една жена роди след 40 години.

Възрастта не е преграда пред майчинството.

Има и жени, които вече са отгледали едно или две деца, но които решават, че нищо не им пречи да ощастливят живота си с още едно весело личице. Тук нещата стоят по-различно и рисковете са сведени до минимум. Тялото вече е било подложено на „младини" на изпитания и то познава това, което му предстои.

Обикновено бременността след 40 години е желана и очаквана с трепет. Оттук и отношението към „изтърсачето", то е глезено и задоволявано до безразсъдство.

Колкото до самите деца, плод и резултат на късна бременност, те обикновено се раждат по-дребни, дори недоносени. Но за няколко месеца бързо наваксват и се развиват впоследствие съвсем нормално. Те се радват на отлични грижи, на отговорност, които се отразяват на бъдещото им физическо и интелектуално развитие.

Съвременните родители вече имат друг начин на живот - носят къси панталони и маратонки и ядат хамбургери. Затова разликата във възрастта е по-скоро предимство, гаранция за щастливото израстване на желаното дете под щастливия поглед на родителите.

21.10.2004/Петя Николова

127 коментарaДобави коментар »

izi

От izi13.09.2013, 12:12 ч.

защо да ме е страх ?желаем го и двамата искам да направя човека до себе си щастлив защото той няма негово дете !

Виж всички коментари за "Късната бременност".

Още от "Проблеми"

Не е достатъчно ВИЕ да не пушите!

Не е достатъчно ВИЕ да не пушите!

Важното е и ТО да не го прави!

Дезодорантите разболяват бременни и бебета

Дезодорантите разболяват бременни и бебета

Дезодорантите и аерозолните освежители в дома може да разболеят бебетата и бременните.

 Рискова бременност – част трета

Рискова бременност – част трета

Кои са видовете рискова бременност и как да се пазим, ако попадаме в тази група.