Извънматочна бременност

48 коментара4/5

При нормална бременност плодът се развива в матката. Понякога това развитие може да започне и извън маточната кухина. Подобна бременност се нарича извънматочна.

Извънматочната бременност е описана за първи път от арабския лекар хирург Албуказис през 963 г. пр. н. е.

Честотата е средно 1 извънматочна бременност на 100 нормални бременности.

извънматочна бременност

Известни са тубарна (в маточните тръби), овариална (яйчникова), интраабдоминална (в коремната кухина) бременност и др.


Извънматочната бременност може да се развива извън пределите на матката до трети лунарен месец -при тубарна бременност, и много рядко да се доноси до термин - при яйчникова и абдоминална бременност.

 

Как възниква извънматочната бременност?


След оплождане на яйцеклетката от мъжката зародишна клетка, което в повечето случаи се извършва в тръбата, оплодената яйцеклетка се стреми да премине през тръбата и да достигне до маточната кухина. Ако в тръбата има сраствания от предишни възпаления, ако в нея са се образували слепи коридорчета след възпаления или ако самата тръба е силно нагъната под влияние на възпалителни сраствания в съседство, оплодената яйцеклетка може да се загнезди в самата тръба. Така човешкият зародиш започва да се развива в нея. Понякога оплодената яйцеклетка може да се залута чак до коремната кухина или да се върне отново, в яйчника. В тези случаи човешкият зародиш започва да се развива в коремната кухина или на повърхността на яйчника.

При извънматочна бременност най-голям е процентът на случаите, при които плодът се развива в тръбата. Тъй като тръбата е твърде тясна, тя не може да предостави подходящи условия за успешното развитие на човешкия зародиш. Лигавицата на тръбата също не е в състояние да създаде подходящи условия за правилното развитие на растящата оплодена яйцеклетка. При това положение оплодената яйцеклетка опъва стената на тръбата, притиска кръвоносните съдове, които се намират там, и причинява кървене. Често се получава спукване на изтънената стена на тръбата и кървенето се засилва Кръвта се оттича в коремната кухина и в маточната кухина, преминава през шийката на матката и чрез влагалището изтича навън.

Понякога връзката между кръвоносните съдове на тръбата и оплодената яйцеклетка се прекъсва, тръбата се отнася към освободената оплодена яйцеклетка като към чуждо тяло и го изтласква към коремната кухина.

Може ли навреме да се открие извънматочна бременност?


Това е възможно, но доста трудно. При извънматочната бременност, както и при нормалната бременност отсъствува менструацията. След няколко дни, но може и след един месец да се появи слабо кървене. което се съпровожда, но това не е задължително, от болки в долната част на корема. Не след дълго в определени интервали от време се появяват конвулсивни болки в резултат на стягащата се мускулатура на тръбата. Това става, когато тръбата прави опити да изхвърли оплодената яйцеклетка.

При спукване на тръбата настъпва силно кървене, кръвта се оттича към коремната кухина и се появяват редица признаци, типични за извънматочната бременност. Жената започва да повръща, чувствува слабост поради недостиг на кръв в мозъчните кръвоносни съдове, пребледнява и т.н. Тези признаци предупреждават жената, че е настъпил крайният миг за повикване на медицинска помощ.

Причини за извънматочна бременност


Най-чести причини за извънматочна бременност са: прекарани възпалителни процеси на маточните тръби в резултат на аборт, перитонит, полово преносими заболявания (гонорея, хламидия), апендицит. Като друга причина се сочат вродени промени в структурата на тръбите. Яйчникови тумори, маточни мноматозни възли също могат да доведат до извънматочна бременност. Не на последно място причина за нея са оперативните намеси с цел пластично коригиране на дефекти на тръбите.

Видове извънматочна бременност

 • Тубарната бременност е най-честа и протича по два начина.
  При единия (завършващ с тубарен аборт) са характерни следните оплаквания: на фона на закъсняваща менструация има болки ниско в корема с различен характер и интензитет и оскъдно кървене от гениталиите (тъмнокафяво и зацапващо). Много често са налице и всички признаци, присъщи за начална бременност: гадене, повръщане, световъртеж, напрежение в гърдите и т.н.
  Във втория случай (завършващ с тубарна руптура, т.е. разкъсване на тръбата) оплакванията са драматични: силна режеща болка ниско в корема, колапс, бледност на кожата и лигавиците, понижена температура, сърцебиене, прогресивно спадане на кръвното налягане.
  Лечението в почти всички случаи е оперативно, като обемът на операцията се определя по време на работа, в зависимост от пораженията.
   
 • Яйчниковата бременност може да възникне в резултат на ендометриални огнища върху него (участъци от яйчника, покрити с лигавица от маточната кухина). Друг случай е, когато след тубарен аборт оплодената яйцеклетка се локализира върху повърхността на яйчника.
   
 • Абдоминалната бременност се развива, когато оплодената яйцеклетка попадне в коремната кухина. Причините са почти същите, както при яйчникова бременност. Честотата й представлява 1-2 на сто от всички извънматочни бременности. Оплакванията при нея са както при смущения в храносмилателния тракт (болки в коремната област, гадене, понякога повръщане).

03.10.2006/Р.Ангелова

 

48 коментарaДобави коментар »

каро

От каро08.01.2012, 01:04 ч.

Здравейте изстрадали момичета!И аз съм една от вас!Няма да ви описвам моята дълга и позната за вас история с 2 извън маточни операции за 1 година и останах само с една и то оперирана тръба!Нямам думи с които да опиша...

Виж всички коментари за "Извънматочна бременност".

Още от "Проблеми"

Токсикози на бременността

Токсикози на бременността

Когато става въпрос за токсикози на бременността, се имат предвид всички онези, характерни за 9-те месеца, неразположения като гадене, повръщане, промени с кръвното и т.н. Кога токсикозите на бременността се превръщат в здравословен проблем и как да се справите с него?

Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?

Намалена кърма – как да стимулирате лактацията?

Липсата на кърма и намалената лактация са сериозен проблем за майките, осъзнаващи полезните качества на кърмата за бебето и нежелаещи да прибягват до изкуствени храни. Кои са причините за липсата на кърма и как да стимулирате лактацията?

Фалшива бременност

Фалшива бременност

Фалшивата бременност е много рядко срещан феномен. Това е състояние, в което проявявате всички симптоми на бременността,  видимо изглеждате бременни, но реално не сте.