Извънматочна бременност

48 коментара4/5

При нормална бременност плодът се развива в матката. Понякога това развитие може да започне и извън маточната кухина. Подобна бременност се нарича извънматочна.

Извънматочната бременност е описана за първи път от арабския лекар хирург Албуказис през 963 г. пр. н. е.

Честотата е средно 1 извънматочна бременност на 100 нормални бременности.

извънматочна бременност

Известни са тубарна (в маточните тръби), овариална (яйчникова), интраабдоминална (в коремната кухина) бременност и др.


Извънматочната бременност може да се развива извън пределите на матката до трети лунарен месец -при тубарна бременност, и много рядко да се доноси до термин - при яйчникова и абдоминална бременност.

 

Как възниква извънматочната бременност?


След оплождане на яйцеклетката от мъжката зародишна клетка, което в повечето случаи се извършва в тръбата, оплодената яйцеклетка се стреми да премине през тръбата и да достигне до маточната кухина. Ако в тръбата има сраствания от предишни възпаления, ако в нея са се образували слепи коридорчета след възпаления или ако самата тръба е силно нагъната под влияние на възпалителни сраствания в съседство, оплодената яйцеклетка може да се загнезди в самата тръба. Така човешкият зародиш започва да се развива в нея. Понякога оплодената яйцеклетка може да се залута чак до коремната кухина или да се върне отново, в яйчника. В тези случаи човешкият зародиш започва да се развива в коремната кухина или на повърхността на яйчника.

При извънматочна бременност най-голям е процентът на случаите, при които плодът се развива в тръбата. Тъй като тръбата е твърде тясна, тя не може да предостави подходящи условия за успешното развитие на човешкия зародиш. Лигавицата на тръбата също не е в състояние да създаде подходящи условия за правилното развитие на растящата оплодена яйцеклетка. При това положение оплодената яйцеклетка опъва стената на тръбата, притиска кръвоносните съдове, които се намират там, и причинява кървене. Често се получава спукване на изтънената стена на тръбата и кървенето се засилва Кръвта се оттича в коремната кухина и в маточната кухина, преминава през шийката на матката и чрез влагалището изтича навън.

Понякога връзката между кръвоносните съдове на тръбата и оплодената яйцеклетка се прекъсва, тръбата се отнася към освободената оплодена яйцеклетка като към чуждо тяло и го изтласква към коремната кухина.

Може ли навреме да се открие извънматочна бременност?


Това е възможно, но доста трудно. При извънматочната бременност, както и при нормалната бременност отсъствува менструацията. След няколко дни, но може и след един месец да се появи слабо кървене. което се съпровожда, но това не е задължително, от болки в долната част на корема. Не след дълго в определени интервали от време се появяват конвулсивни болки в резултат на стягащата се мускулатура на тръбата. Това става, когато тръбата прави опити да изхвърли оплодената яйцеклетка.

При спукване на тръбата настъпва силно кървене, кръвта се оттича към коремната кухина и се появяват редица признаци, типични за извънматочната бременност. Жената започва да повръща, чувствува слабост поради недостиг на кръв в мозъчните кръвоносни съдове, пребледнява и т.н. Тези признаци предупреждават жената, че е настъпил крайният миг за повикване на медицинска помощ.

Причини за извънматочна бременност


Най-чести причини за извънматочна бременност са: прекарани възпалителни процеси на маточните тръби в резултат на аборт, перитонит, полово преносими заболявания (гонорея, хламидия), апендицит. Като друга причина се сочат вродени промени в структурата на тръбите. Яйчникови тумори, маточни мноматозни възли също могат да доведат до извънматочна бременност. Не на последно място причина за нея са оперативните намеси с цел пластично коригиране на дефекти на тръбите.

Видове извънматочна бременност

 • Тубарната бременност е най-честа и протича по два начина.
  При единия (завършващ с тубарен аборт) са характерни следните оплаквания: на фона на закъсняваща менструация има болки ниско в корема с различен характер и интензитет и оскъдно кървене от гениталиите (тъмнокафяво и зацапващо). Много често са налице и всички признаци, присъщи за начална бременност: гадене, повръщане, световъртеж, напрежение в гърдите и т.н.
  Във втория случай (завършващ с тубарна руптура, т.е. разкъсване на тръбата) оплакванията са драматични: силна режеща болка ниско в корема, колапс, бледност на кожата и лигавиците, понижена температура, сърцебиене, прогресивно спадане на кръвното налягане.
  Лечението в почти всички случаи е оперативно, като обемът на операцията се определя по време на работа, в зависимост от пораженията.
   
 • Яйчниковата бременност може да възникне в резултат на ендометриални огнища върху него (участъци от яйчника, покрити с лигавица от маточната кухина). Друг случай е, когато след тубарен аборт оплодената яйцеклетка се локализира върху повърхността на яйчника.
   
 • Абдоминалната бременност се развива, когато оплодената яйцеклетка попадне в коремната кухина. Причините са почти същите, както при яйчникова бременност. Честотата й представлява 1-2 на сто от всички извънматочни бременности. Оплакванията при нея са както при смущения в храносмилателния тракт (болки в коремната област, гадене, понякога повръщане).

03.10.2006/Р.Ангелова

 

48 коментарaДобави коментар »

каро

От каро08.01.2012, 01:04 ч.

Здравейте изстрадали момичета!И аз съм една от вас!Няма да ви описвам моята дълга и позната за вас история с 2 извън маточни операции за 1 година и останах само с една и то оперирана тръба!Нямам думи с които да опиша...

Виж всички коментари за "Извънматочна бременност".

Още от "Проблеми"

Ендометриоза – причини, симптоми и влияние върху зачеването

Ендометриоза – причини, симптоми и влияние върху зачеването

Какво е ендометриоза и как влияе върху фертилността при жените:

Прееклампсия – проблемна бременност

Прееклампсия – проблемна бременност

Термините „прееклампсия” и „проблемна бременност” обикновено вървят ръка за ръка. Освен че е усложнение, което възниква към края на предродилния период обаче, много жени изобщо не знаят що е то прееклампсия и какви опасности крие.

 Рискова бременност – част трета

Рискова бременност – част трета

Кои са видовете рискова бременност и как да се пазим, ако попадаме в тази група.