10 незабравими споменa от детството ви

3 коментара0/5

Какво е първото нещо, за което се сещате, когато става дума за детството ви? Навярно и вие имате безценно богатство от дузина незабравими спомени, които ви връщат с усмивка и носталгия към миналото.

10 незабравими споменa от детството ви
 © istockphoto.com

Все има поне един приятел от детството ви, с когото се виждате и сега. И навярно често разговорите ви започват с “Ееех, спомняш ли си, когато бяхме деца как...”.  А после се замисляте какво е детството на вашите деца и ви се иска то да бъде поне малко като вашето щуро, безгрижно и много весело детство.

Е, ако пазите живи съкровените спомени от времето, когато сте били големи, колкото вашите деца, то тогава имате един от най-добрите уроци за всеки родител. А именно как да направите детството на децата си поне от части толкова щастливо, колкото е било вашето, нищо че в днешно време ежедневието на децата е изпълнено предимно с технологии. Но не обвинявайте само децата си за това как прекарват свободното си време. Една от големите грешки на родителите в днешно време е, че не обръщат внимание на децата си, а предпочитат да им връчат по един таблет, за да си починат от тях. Е, така със сигурност няма как да им създаде дори един от незабравимите спомени, които имате вие от детството си.

Ето каква е рецептата на щастливото детство

Добави описание

Игра в локви, кал и дъжд

Едни гумени ботуши са може би най-страхотният подарък за всяко дете, защото няма по-голямо щастие от цапането с кал, правенето на кални кюфтета, газенето в локви, пускането на хартиени лодки и т.н.

Бой със снежни топки, правене на снежни човеци и пързаляне със шейна

Едно време, обаче, беше по-модерно пързалянето с найлон. Въргалянето в снега отнемаше часове, а после следваше киснене на краката в леген с топла вода и сушене на всичко мокро до печката на дърва. Не е изключено да видите и деца с шейни теглени от домашните им кучета.

Игра на ластик, народна топка, дама, стражари и апаши...

Обичайните игри, с които децата замръкваха по улиците, след което кварталът се огласяше от викове на родители, подали се през прозорци и тераси, които издирват децата си за вечеря. А обичайният отговор, който се чуваше, беше “Ей сега идвам, само още малко...”

Да имаш прашка си беше богатство

Помните ли колко време прекарвахте в целенето на жаби и какво ли не още. И бяхте по-точни с прашка отколкото вуйчо ви ловджията с пушката.

Война с водни пистолети

Играта с вода през лятото беше задължителна. Като се започне от водни пистолети и се стигне до водни бомби – завързано найлоново пликче или балон, пълни с вода.

Рисуване в тебешир

Тебеширите понякога бяха лукс, но винаги се намираха парчета от тухли, например, които вършеха идеална работа, за да изрисувате тротоарите и улиците в квартала.

Дърветата тогава бяха като катерушките сега

Катеренето по дърветата с цел игра или пък с тайния замисъл да се сдобиете със сливи, череши, ябълки и т.н. си беше задължително.

Добави описание

Да сготвите с баба беше най-страхотната игра

Освен, че баба даваше да се цапа, бърка, точи, меси, ами и накрая ставаше нещо страшно вкусно, чийто аромат навярно още помните.

Ако не те закопаят до врата в пясъка на плажа, все едно не си бил на море

Правенето на замъци, търсенето на раци, карането на водно колело и разбира се похапването на сладолед влизат в представата за най-страхотното море на всяко дете.

Игра с мама и татко

Обичайно родителите имат малко време за децата си, но когато намерят такова за игра, в детското съзнание остава незабравим спомен. Ето защо водете децата си на пикник, пускайте хвърчила, карайте колело, отидете на риболов, карайте водно колело и т.н.

А какви са вашите незабравими спомени от детството ви, които искате и вашите деца да имат?

09.02.2017/Ели Йорданова

 

 

3 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar11.02.2017, 16:08 ч.

Върнахте ме години назад... Освен всичко изброено до момента, няма как да забравя импровизираните театрални постановки, които ние децата изнасяхме, карането на колело, игрите на ластик, ваканциите на село- с дъхавия...

Виж всички коментари за "10 незабравими споменa от детството ви".

Още от "Дете"

Скритите послания на детските рисунки

Скритите послания на детските рисунки

Ако искате да опознаете детето си и да разгадаете чувствата и мислите му, обърнете внимание на рисунките му. В тях се крие много повече информация отколкото си мислите. Ето какво означават детските рисунки и как да ги разкодирате?

Двуезични деца

Двуезични деца

Децата от смесени бракове се отглеждат в мултикултурна двуезична среда. Поставени в такава ситуация, пред родителите стои въпросът как да научат детето на два родни езика, без да попречат на комуникационното му развитие.

Къде да заведете детето на коледно парти?

Къде да заведете детето на коледно парти?

Време е и тази година да помислите как да изненадате детето си за Коледа. Подаръците са ясни, но какво ще кажете да ги комбинирате с едно коледно детско парти, а защо не и детска коледна работилничка... но за нея по-нататък ще ви споделим идеята си!?