4 причини детето ви да порасне с домашен любимец

0 коментара0/5

Да имат домашен любимец е един от първите и най-желани подаръци за децата. Обичайно родителите са против, но има дузина съществени ползи от това детето ви да порасне заедно с домашен любимец.

4 причини детето ви да порасне с домашен любимец
 © istockphoto.com

В топ 5 на най-желаните домашни любимци от децата попадат кучета, котки, зайци, морски свинчета (хамстери) и папагали. Ето как съжителството на децата с тези животни могат да се отразят повече от благоприятно върху здравето, възпитанието и въобще всички аспекти от живота на детето.

Любопитно:Каква порода куче да изберете за детето? >>>

Домашните любимци укрепват здравето на децата

Забравете за притесненията, че с взимането на домашен любимец детето ви ще развие алергия към козината на животните, ще се зарази от някое предавано от животните заболявания и т.н. Точно обратното! Домашните любимци определено нарушават стерилната обстановка у дома, но именно това стимулира и укрепва имунната система. А така децата, които имат домашни любимци, боледуват много по-малко, а рискът от развитие на алергии или астма е минимален. Дори се смята, че домашните любимци са най-доброто лекарство срещу подобни проблеми.

Вижте още:

Анималотерапия – животни лекуват хора >>
Болести, пренасяни от домашни любимци >>>

Основателна причина да отгледате детето си в компанията на домашни любимци е и, че те действат изключително благоприятно на сърдечно-съдовата и нервната системи. Децата, които се грижат за животни, са по-спокойни, не са податливи на стрес и тревожност. Смята се също, че животните подобряват съня на децата и решават проблемите с нощните събуждания, кошмари и т.н.

Вижте още:Детски кошмари >>>

Добави описание

Домашните любимци възпитават децата в грижовност

Децата, които имат домашни любимци, са много по-грижовни, чувствителни, състрадателни, не са склонни към проява на агресия. Научават се на ред, трудолюбие, дисциплина и търпение.

Вижте също:Детето и домашният любимец >>>

Домашните любимци спомагат за активния начин на живот на децата

Домашните любимци са точно това, от което се нуждаят хиперактивните деца или тези, чиято двигателна активност се ограничава само с кликането на мишката или боравенето с дистанционното.  В този ред на мисли, животните (най-вече кучетата) успешно помагат на деца, страдащи от наднормено тегло.

Вижте още:

Затлъстяване при децата >>> 
Пазете децата от вредното влияние на екарана >>> 
Кой е подходящият спорт за детето? >>>

Домашните любимци помагат на децата в общуването

Много деца имат проблеми с общуването, особено, ако са по-срамежливи и затворени в себе си. А домашните любимци са идеалният начин за децата да намерят общ език с околните и да се отпуснат в комуникацията си с тях. Ето защо домашните любимци са идеални за децата, страдащи от аутизъм. Освен това няма по-добри приятели от животните за едно дете, така че бъдете сигурни, че наследниците ви ще са винаги в добра компания и няма да се чувстват самотни.

Вижте още: Аутизъм - стремеж към самота >>>

29.12.2016/Ели Йорданова

Още от "Дете"

Когато баба се меси във възпитанието

Когато баба се меси във възпитанието

Приказката е „Много баби, хилаво дете“ и е съвсем вярна. Когато например бабите се месят във възпитанието на внучето, обикновено следват конфликти с майката, а детето неусетно се разглезва. До какво още води намесата във възпитанието?

Частна или държавна детска градина?

Частна или държавна детска градина?

Означава ли, че по-скъпата частна детска градина е по-добра от държавната? Какво различава частната от държавната детска градина? На каква детска градина бихте записали детето си?

Двуезични деца

Двуезични деца

Децата от смесени бракове се отглеждат в мултикултурна двуезична среда. Поставени в такава ситуация, пред родителите стои въпросът как да научат детето на два родни езика, без да попречат на комуникационното му развитие.