4 причини детето ви да порасне с домашен любимец

0 коментара0/5

Да имат домашен любимец е един от първите и най-желани подаръци за децата. Обичайно родителите са против, но има дузина съществени ползи от това детето ви да порасне заедно с домашен любимец.

4 причини детето ви да порасне с домашен любимец
 © istockphoto.com

В топ 5 на най-желаните домашни любимци от децата попадат кучета, котки, зайци, морски свинчета (хамстери) и папагали. Ето как съжителството на децата с тези животни могат да се отразят повече от благоприятно върху здравето, възпитанието и въобще всички аспекти от живота на детето.

Любопитно:Каква порода куче да изберете за детето? >>>

Домашните любимци укрепват здравето на децата

Забравете за притесненията, че с взимането на домашен любимец детето ви ще развие алергия към козината на животните, ще се зарази от някое предавано от животните заболявания и т.н. Точно обратното! Домашните любимци определено нарушават стерилната обстановка у дома, но именно това стимулира и укрепва имунната система. А така децата, които имат домашни любимци, боледуват много по-малко, а рискът от развитие на алергии или астма е минимален. Дори се смята, че домашните любимци са най-доброто лекарство срещу подобни проблеми.

Вижте още:

Анималотерапия – животни лекуват хора >>
Болести, пренасяни от домашни любимци >>>

Основателна причина да отгледате детето си в компанията на домашни любимци е и, че те действат изключително благоприятно на сърдечно-съдовата и нервната системи. Децата, които се грижат за животни, са по-спокойни, не са податливи на стрес и тревожност. Смята се също, че животните подобряват съня на децата и решават проблемите с нощните събуждания, кошмари и т.н.

Вижте още:Детски кошмари >>>

Добави описание

Домашните любимци възпитават децата в грижовност

Децата, които имат домашни любимци, са много по-грижовни, чувствителни, състрадателни, не са склонни към проява на агресия. Научават се на ред, трудолюбие, дисциплина и търпение.

Вижте също:Детето и домашният любимец >>>

Домашните любимци спомагат за активния начин на живот на децата

Домашните любимци са точно това, от което се нуждаят хиперактивните деца или тези, чиято двигателна активност се ограничава само с кликането на мишката или боравенето с дистанционното.  В този ред на мисли, животните (най-вече кучетата) успешно помагат на деца, страдащи от наднормено тегло.

Вижте още:

Затлъстяване при децата >>> 
Пазете децата от вредното влияние на екарана >>> 
Кой е подходящият спорт за детето? >>>

Домашните любимци помагат на децата в общуването

Много деца имат проблеми с общуването, особено, ако са по-срамежливи и затворени в себе си. А домашните любимци са идеалният начин за децата да намерят общ език с околните и да се отпуснат в комуникацията си с тях. Ето защо домашните любимци са идеални за децата, страдащи от аутизъм. Освен това няма по-добри приятели от животните за едно дете, така че бъдете сигурни, че наследниците ви ще са винаги в добра компания и няма да се чувстват самотни.

Вижте още: Аутизъм - стремеж към самота >>>

29.12.2016/Ели Йорданова

Още от "Дете"

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

Чувствителните деца се нуждаят от по-специално внимание и най-вече разбиране. Ето какво трябва да знаем за тези деца и как да им помогнем да се чувстват спокойни и обичани:

Направете математиката забавна за децата

Направете математиката забавна за децата

Децата могат да започнат да изучават математика от ранна детска възраст. Включването на прости математически задачи в ежедневните занимания у дома са първата стъпка към тази сложна наука.

Детска коледна работилничка

Детска коледна работилничка

Детската еуфория по Коледа е огромна, а желанието им да участват в приготовленията за празника – нестихващо. А какъв по-хубав начин да се докоснат до магията на Коледа от една детска коледна работилничка?