4 причини детето ви да порасне с домашен любимец

0 коментара0/5

Да имат домашен любимец е един от първите и най-желани подаръци за децата. Обичайно родителите са против, но има дузина съществени ползи от това детето ви да порасне заедно с домашен любимец.

4 причини детето ви да порасне с домашен любимец
 © istockphoto.com

В топ 5 на най-желаните домашни любимци от децата попадат кучета, котки, зайци, морски свинчета (хамстери) и папагали. Ето как съжителството на децата с тези животни могат да се отразят повече от благоприятно върху здравето, възпитанието и въобще всички аспекти от живота на детето.

Любопитно:Каква порода куче да изберете за детето? >>>

Домашните любимци укрепват здравето на децата

Забравете за притесненията, че с взимането на домашен любимец детето ви ще развие алергия към козината на животните, ще се зарази от някое предавано от животните заболявания и т.н. Точно обратното! Домашните любимци определено нарушават стерилната обстановка у дома, но именно това стимулира и укрепва имунната система. А така децата, които имат домашни любимци, боледуват много по-малко, а рискът от развитие на алергии или астма е минимален. Дори се смята, че домашните любимци са най-доброто лекарство срещу подобни проблеми.

Вижте още:

Анималотерапия – животни лекуват хора >>
Болести, пренасяни от домашни любимци >>>

Основателна причина да отгледате детето си в компанията на домашни любимци е и, че те действат изключително благоприятно на сърдечно-съдовата и нервната системи. Децата, които се грижат за животни, са по-спокойни, не са податливи на стрес и тревожност. Смята се също, че животните подобряват съня на децата и решават проблемите с нощните събуждания, кошмари и т.н.

Вижте още:Детски кошмари >>>

Добави описание

Домашните любимци възпитават децата в грижовност

Децата, които имат домашни любимци, са много по-грижовни, чувствителни, състрадателни, не са склонни към проява на агресия. Научават се на ред, трудолюбие, дисциплина и търпение.

Вижте също:Детето и домашният любимец >>>

Домашните любимци спомагат за активния начин на живот на децата

Домашните любимци са точно това, от което се нуждаят хиперактивните деца или тези, чиято двигателна активност се ограничава само с кликането на мишката или боравенето с дистанционното.  В този ред на мисли, животните (най-вече кучетата) успешно помагат на деца, страдащи от наднормено тегло.

Вижте още:

Затлъстяване при децата >>> 
Пазете децата от вредното влияние на екарана >>> 
Кой е подходящият спорт за детето? >>>

Домашните любимци помагат на децата в общуването

Много деца имат проблеми с общуването, особено, ако са по-срамежливи и затворени в себе си. А домашните любимци са идеалният начин за децата да намерят общ език с околните и да се отпуснат в комуникацията си с тях. Ето защо домашните любимци са идеални за децата, страдащи от аутизъм. Освен това няма по-добри приятели от животните за едно дете, така че бъдете сигурни, че наследниците ви ще са винаги в добра компания и няма да се чувстват самотни.

Вижте още: Аутизъм - стремеж към самота >>>

29.12.2016/Ели Йорданова

Още от "Дете"

Направете математиката забавна за децата

Направете математиката забавна за децата

Децата могат да започнат да изучават математика от ранна детска възраст. Включването на прости математически задачи в ежедневните занимания у дома са първата стъпка към тази сложна наука.

Научете детето на маниери

Научете детето на маниери

Част от възпитанието на детето е научаването му на определени маниери, които важат в цял свят. Кога да използва вълшебните думички, какво е позволено и какво не, докато е с други хора, са само част от нещата, които детето трябва да знае.

Вълнуващ английски лагер с BRITANICA

Вълнуващ английски лагер с BRITANICA

14 години традиции с планински приключения, английски език, чист въздух, разнообразни и културно обогатяващи програми за деца и тийнейджъри