5 неща, които детето може да научи от баба и дядо

0 коментара0/5

Бабите и дядовците са пазители на родовата памет и житейската мъдрост. Свидетели на способността на човек да се справя с големите предизвикателства, пред които го изправя животът. Ето защо са важни участници във формирането на детето като личност. Вижте, кои са 5-те неща, които едно дете може да научи най-добре от баба и дядо:

5 неща, които детето може да научи от баба и дядо
5 неща, които детето може да научи от баба и дядо © istockphoto.com

Да се вглежда във вътрешната красота у хората

Дори още млади, баба и дядо, в очите на внучето, са олицетворение на зрялата възраст и времето, което лети безвъзвратно. Бръчките, болежките, гласът и походката са възприемани от детето като нормален израз на старостта и промяната във физиката на човека, която следва.

Въпреки това, дядо и баба могат да се превърнат в герои в очите на своето внуче. За да спечели възхищението и доверието на детето, на възрастния човек не са му нужни мускули и младежки вид, а добро сърце и отдаденост.Прекарвайки време заедно, детето ще се научи да цени различния от стереотипа в обществото тип красота. Дядо и баба са важни и красиви, дори и да не са най-младите или най-силните.

Когато баба се меси във възпитанието >>>

Да има кураж, защото винаги ще се открие решение

Бабите и дядовците също така са олицетворение на упоритостта и вътрешната сила, която те кара да постигаш целите си. Макар и преминали през различни трудности в своя живот, както емоционални, така и финансови, те са оцелели и днес са готови да предадат тази мъдрост на своите внуци с усмивка. 

Ето защо за децата, баба и дядо се превръщат в материализиран израз на това как животът винаги предлага решения, въпреки трудностите и препятствията. Нужно ти е единствено смелост и увереност в собствените си способности.

Добави описание

Ценността на родовата памет и история

Едно от най-любимите неща за децата, когато са заедно с баба и дядо, е да гледат на стари снимки. По този начин внуците, откриват физическите прилики между отделни членове на фамилията,  се сравняват с тях, научават истории от миналото, приключения, през които са преминалите роднините им.

Така родовата памет се превръща в безценно знание за детето, което е свикнало да гледа само в настоящето и към бъдещето. Понякога само една стара фотография може да вдъхнови и да те накара да мечтаеш много повече дори и от най-скъпия и модерен таблет.

Бабинство - „В подкрепа на майчинството“ >>>

Да слуша и да се наслаждава на историите

Бабите и дядовците са прекрасни разказвачи, както на измислени истории, така и на реални случки, в повечето случаи, много по-добре от родителите. В основата на тази „супер сила“ е желанието на децата да слушат и да не прекъсват, когато баба или дядо им говорят, нещо, което в училище или у дома може да не им се случва често.

Бабите и дядовците притежават мъдрост и упражняват специфичен тип власт върху децата, които не плашат, а очароват. По този начин децата също се учат да слушат и се подготвят да се превърнат в толерантни, спокойни и съпричастни възрастни.

Добави описание

Да откриват и ценят красотата в малките неща

Случва се децата да се чувства много по-удовлетворени от един следобед прекаран с баба и дядо, отколкото например получаването на нови играчки.

Времето прекарано с баба и дядо, ако е качествено, е пълно с простички активности, което го прави толкова забележителен и интересен. Разходката в парка, приготвянето на домашна торта са споделени дейности, които предразполагат детето да развие своята фантазия много повече, от която и да е играчка.  

20.06.2016/ Боряна Харлова 

Още от "Дете"

Как да накарате детето да ви слуша?

Как да накарате детето да ви слуша?

Повечето родители се оплакват, че децата им са непослушни и не изпълняват казаното им. Факт е, че децата са инати, но винаги има начин да ги накарате да ви чуят, разберат и да направят това, за което ги уговаряте.

Първи стъпки в емоционалното развитие на детето

Първи стъпки в емоционалното развитие на детето

За детето е жизнено необходимо да преживява емоции. Чрез тях то опознава заобикалящия го свят, себе си, своите възможности, учи се да разбира преживяванията на другите хора и да общува с тях.

Къде живее Дядо Коледа?

Къде живее Дядо Коледа?

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?