5 неща, които детето може да научи от баба и дядо

0 коментара0/5

Бабите и дядовците са пазители на родовата памет и житейската мъдрост. Свидетели на способността на човек да се справя с големите предизвикателства, пред които го изправя животът. Ето защо са важни участници във формирането на детето като личност. Вижте, кои са 5-те неща, които едно дете може да научи най-добре от баба и дядо:

5 неща, които детето може да научи от баба и дядо
5 неща, които детето може да научи от баба и дядо © istockphoto.com

Да се вглежда във вътрешната красота у хората

Дори още млади, баба и дядо, в очите на внучето, са олицетворение на зрялата възраст и времето, което лети безвъзвратно. Бръчките, болежките, гласът и походката са възприемани от детето като нормален израз на старостта и промяната във физиката на човека, която следва.

Въпреки това, дядо и баба могат да се превърнат в герои в очите на своето внуче. За да спечели възхищението и доверието на детето, на възрастния човек не са му нужни мускули и младежки вид, а добро сърце и отдаденост.Прекарвайки време заедно, детето ще се научи да цени различния от стереотипа в обществото тип красота. Дядо и баба са важни и красиви, дори и да не са най-младите или най-силните.

Когато баба се меси във възпитанието >>>

Да има кураж, защото винаги ще се открие решение

Бабите и дядовците също така са олицетворение на упоритостта и вътрешната сила, която те кара да постигаш целите си. Макар и преминали през различни трудности в своя живот, както емоционални, така и финансови, те са оцелели и днес са готови да предадат тази мъдрост на своите внуци с усмивка. 

Ето защо за децата, баба и дядо се превръщат в материализиран израз на това как животът винаги предлага решения, въпреки трудностите и препятствията. Нужно ти е единствено смелост и увереност в собствените си способности.

Добави описание

Ценността на родовата памет и история

Едно от най-любимите неща за децата, когато са заедно с баба и дядо, е да гледат на стари снимки. По този начин внуците, откриват физическите прилики между отделни членове на фамилията,  се сравняват с тях, научават истории от миналото, приключения, през които са преминалите роднините им.

Така родовата памет се превръща в безценно знание за детето, което е свикнало да гледа само в настоящето и към бъдещето. Понякога само една стара фотография може да вдъхнови и да те накара да мечтаеш много повече дори и от най-скъпия и модерен таблет.

Бабинство - „В подкрепа на майчинството“ >>>

Да слуша и да се наслаждава на историите

Бабите и дядовците са прекрасни разказвачи, както на измислени истории, така и на реални случки, в повечето случаи, много по-добре от родителите. В основата на тази „супер сила“ е желанието на децата да слушат и да не прекъсват, когато баба или дядо им говорят, нещо, което в училище или у дома може да не им се случва често.

Бабите и дядовците притежават мъдрост и упражняват специфичен тип власт върху децата, които не плашат, а очароват. По този начин децата също се учат да слушат и се подготвят да се превърнат в толерантни, спокойни и съпричастни възрастни.

Добави описание

Да откриват и ценят красотата в малките неща

Случва се децата да се чувства много по-удовлетворени от един следобед прекаран с баба и дядо, отколкото например получаването на нови играчки.

Времето прекарано с баба и дядо, ако е качествено, е пълно с простички активности, което го прави толкова забележителен и интересен. Разходката в парка, приготвянето на домашна торта са споделени дейности, които предразполагат детето да развие своята фантазия много повече, от която и да е играчка.  

20.06.2016/ Боряна Харлова 

Още от "Дете"

7 идеи за детски забавления през лятото

7 идеи за детски забавления през лятото

Лятната ваканция може да се окаже дълга и скучна, ако детето е затворено между стените на дома и няма възможност да се забавлява на открито. Предлагаме ви 7 идеи за детски забавления през лятото – за да разнообразите ваканцията на вашия малчуган.

Детските лъжи

Детските лъжи

Склонността на човек да лъже се заражда още от най-ранна детска възраст. Малко след като детенцето започне да разговаря, то започва да изрича огромна част от нещата, които си въобразява.

Кога да започнем да даваме шоколад на детето?

Кога да започнем да даваме шоколад на детето?

Шоколадът е любимо лакомство на децата, но родителите знаят, че той не е най-здравословният избор за детското меню. Кога може да започнем да даваме шоколад на детето, без да се отрази на здравето му?